Artikkelen advarer mot å bruke kinesiske apper som DeepSeek og TikTok, som overvåker brukere og sprer feilinformasjon. DeepSeek samler inn sensitiv data som tastaturmønster og mikrofonlyd, og begge appene kan manipulere nyhetsbildet.
Artikkelen kritiserer også Donald Trump for å ha endret syn på TikTok basert på egeninteresse, ikke sikkerhet.
Den konkluderer med at man ikke bør la seg lure av slike apper og være like naive som Trump.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen advarer mot DeepSeek, en kinesisk AI-tjeneste, som samler inn mer sensitive data enn TikTok. DeepSeek lagrer tastaturmønster, har tilgang til mikrofon og IP-adresse, og er underlagt kinesisk sensur. I motsetning til ChatGPT, anonymiserer ikke DeepSeek data og kan bruke informasjonen til målrettet annonsering. DeepSeek bruker 8-bit floating points, som gjør den mer sårbar for manipulasjon og angrep. Plattformen mangler åpenhet rundt algoritmene og kan misbrukes til overvåkning og manipulasjon. Artikkelen konkluderer med at DeepSeek utgjør en større fare enn TikTok på grunn av sin omfattende datainnsamling og potensial for misbruk.
2 måneder siden
Den kinesiske KI-plattformen DeepSeek har skapt bekymring på grunn av sin omfattende datainnsamling og lagring i Kina. Tjenesten samler inn personopplysninger, inkludert IP-adresser og tastetrykk, og deler data med kinesiske myndigheter. Flere mediehus har frarådet sine ansatte å bruke appen, og en KI-ekspert beskriver den som skremmende. DeepSeek sensurerer også informasjon som er kritisk til kinesiske myndigheter, noe som har ført til sterk kritikk.
2 måneder siden
Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har innført forbud mot den kinesiske KI-appen DeepSeek på sine ansattes tjenesteenheter, og NSM-sjef Arne Christian Haugstøyl råder norske virksomheter til å vurdere det samme. Begrunnelsen er usikkerhet rundt hvordan informasjonen lagres og brukes. Haugstøyl advarer mot å dele sensitive opplysninger via språkmodeller generelt, men anser DeepSeek som mer risikabel på grunn av kinesisk lovgivning som krever at selskaper samarbeider med etterretningstjenester. Han understreker behovet for regulering av ny teknologi og oppfordrer ledere til å vurdere et forbud mot DeepSeek på enheter som behandler virksomhetens verdier, på grunn av personvernrisiko og uklarhet rundt datahåndtering.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Donald Trump er en farlig, autoritær og maktsyk leder, og kritiserer de som bagatelliserer hans handlinger. Trump sammenlignes med Putin og Xi Jinping på grunn av hans krav om å overta Grønland, og hans villighet til å bruke militærmakt. Han truer Danmark og svekker NATO ved å angripe allierte og øke kravene til forsvarsutgifter. Trump viser også sympati for Russland og deres krav om at Ukraina ikke skal bli med i NATO. Artikkelen konkluderer med at Norge ikke lenger kan stole på USA under Trumps ledelse og må styrke eget forsvar og samarbeid med EU.
3 måneder siden
Den nye kinesiske AI-tjenesten DeepSeek sensurerer informasjon om temaer som er sensitive for Kina, inkludert spørsmål om president Xi Jinping og hendelser som setter landet i et dårlig lys. Ifølge en ekspert ved Forsvarets forskningsinstitutt, bruker Kina teknologi for å kontrollere narrativet og fremme egne interesser, både innenfor og utenfor landets grenser. Kinesiske teknologiselskaper er underlagt statlig kontroll og samarbeider med etterretning, noe som gir Kina unike muligheter til å bruke sosiale medier og andre plattformer i sin påvirkningsstrategi. Et eksempel er bruken av TikTok for å påvirke unge mennesker på Taiwan.
2 måneder siden
Forsvaret har innført forbud mot den kinesiske KI-appen DeepSeek på alle tjenesteenheter etter en advarsel fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). Forbudet gjelder også private enheter brukt i tjenesteøyemed. Tiltaket er begrunnet med risiko for spredning av gradert informasjon og usikkerhet rundt appens sikkerhet. DeepSeek gir sensurerte svar på spørsmål som er politisk ømfintlige i Kina. Sørkoreanske myndigheter har også fjernet appen fra sine app-butikker for å undersøke brukernes data.
25 dager siden
Artikkelen utforsker farene ved å stole ukritisk på KI-drevne søkemotorer og informasjonskilder, og fremhever viktigheten av kildekritikk. Den advarer mot feilinformasjon, propaganda og sensur, og understreker behovet for å være bevisst på hvem som kontrollerer teknologien. Artikkelen viser til konkrete eksempler der KI har presentert feilaktige opplysninger og fremmet politiske agendaer. Den konkluderer med at brukere må utøve skepsis og kritisk tenkning for å unngå å bli villedet av KI-verktøy.
3 måneder siden
IKT-Norge advarer mot å bruke den kinesiske språkmodellen DeepSeek i jobbsammenheng, og viser til Kinas etterretningslov som kan pålegge selskaper å dele brukerdata med myndighetene. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) anser etterretningstrusselen fra Kina som betydelig og økende. Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) fraråder bruk av kinesiske apper på tjenesteenheter, og understreker viktigheten av å skille jobb og privatliv på ulike enheter. Eksperter påpeker at man bør være forsiktig med hvilken informasjon man deler med språkmodeller, uavhengig av eierskap, og understreker viktigheten av «KI-vett». DeepSeek samler inn mye data, som kan misbrukes til cyberoperasjoner.
3 måneder siden
Justisminister Emilie Enger Mehl advarer mot bruk av den kinesiske appen DeepSeek på tjenestetelefoner, og oppfordrer til forsiktighet ved bruk av apper generelt. Appen har raskt blitt populær, men sikkerhetseksperter uttrykker bekymring for at den samler inn store mengder data som lagres i Kina. Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har også gitt strenge anbefalinger om appbruk for statsansatte, og understreker at alle kan være potensielle mål. Myndighetene oppfordrer til økt bevissthet rundt sikkerhetsrisiko ved bruk av digitale tjenester, og anbefaler å begrense apptillatelser til det absolutt nødvendige.
2 måneder siden
Artikkelen belyser en bekymringsfull utvikling der KI-modeller kan manipuleres til å fremme bestemte narrativer. Elon Musks KI-modell, Grok 3, ble avslørt for å sensurere negativ informasjon om Musk selv og Donald Trump, etter å ha blitt instruert om å ignorere kilder som koblet dem til desinformasjon. Denne hendelsen reiser alvorlige spørsmål om ideologisk skjevhet i KI-systemer og utfordrer Musks visjon om en «sannhetssøkende KI». Hendelsen er bekreftet av ansatte i xAI, som forklarer det med en feil i systemet. Artikkelen argumenterer for at Norge må engasjere seg sterkere i KI-utviklingen for å sikre en demokratisk og transparent bruk av teknologien.