En meningsmåling viser at Frp er det mest populære partiet blant unge menn mellom 17 og 25 år, med 41,3 prosent oppslutning. Sammen med Høyre ville 65,8 prosent av unge menn stemt på de to partiene.
Dette står i sterk kontrast til oppslutningen blant unge kvinner, der Høyre er størst med 27,1 prosent, etterfulgt av SV og Frp. Arbeiderpartiet får svært lav oppslutning i begge grupper.
Sosiale medier og FpU-leder Simen Velles medieprofil nevnes som mulige årsaker til de store forskjellene. Valgforskere uttrykker bekymring over de store kjønnsforskjellene og Aps svake tall blant unge velgere.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
En fersk meningsmåling i Troms viser at Fremskrittspartiet har en oppslutning på 30,3 prosent, noe som gjør dem til det største partiet i fylket. Oppslutningen er spesielt høy blant unge menn. Målingen indikerer at Frp kan kapre to, kanskje tre, stortingsmandater. Senterpartiet opplever derimot en kraftig tilbakegang, og er nede på 5,6 prosent. Valgforsker advarer mot å ta seieren på forskudd, da Frp historisk sett har hatt lavere oppslutning på valgdagen enn på meningsmålingene. Flere velgere vurderer å stemme på Frp på grunn av deres liberale grunnholdninger og ønske om mindre statlig regulering.
6 dager siden
En fersk meningsmåling utført av InFact for flere Amedia-aviser viser at Fremskrittspartiet (Frp) får 23,6 prosent oppslutning i Vestfold, nesten dobbelt så mye som ved stortingsvalget i 2021. Målingen, som er basert på svar fra 2664 personer, viser at Frp særlig er populært blant menn, med 31,7 prosent oppslutning. Arbeiderpartiet er fortsatt størst i fylket med 29,5 prosent, en økning på 2,6 prosentpoeng fra forrige valg. Senterpartiet og Høyre opplever derimot betydelige tilbakeganger, med henholdsvis 3,6 og 21,2 prosent oppslutning. Flere mindre partier har også endringer i oppslutning, men Frps fremgang er den mest markante i denne målingen. Feilmarginen ligger mellom 0,6 og 1,9 prosentpoeng.
3 måneder siden
En ny meningsmåling viser en overraskende oppgang for Arbeiderpartiet, som for første gang siden oktober er over 20 prosent. Likevel er Fremskrittspartiet fortsatt det største partiet, selv om de går noe tilbake. Høyre opplever også en fremgang og ligger nå på samme nivå som Arbeiderpartiet. Målingen indikerer et borgerlig flertall, men det er også en intern kamp om velgere mellom de rødgrønne partiene. Frp har sterkest støtte blant unge velgere, mens Ap står sterkere blant eldre.
3 måneder siden
En ny studie viser en tydelig høyredreining blant unge, spesielt menn, i Norge. Forskere observerer at unge menn i større grad enn kvinner stiller spørsmål ved likestilling og opplever den som gått for langt. Denne utviklingen ser ut til å være en del av en europeisk trend, der økonomisk vanskeligstilte unge menn opplever kvinner som konkurrenter. Sosiale medier spiller en sentral rolle i denne politiske sosialiseringen. Forskerne understreker at de politiske holdningene som utvikles i ung alder ofte varer livet ut, og at denne høyredreiningen kan ha en varig effekt på norsk politikk.
3 måneder siden
Arbeiderpartiet opplever sin dårligste måling siden 2006, med en oppslutning på 16,7 prosent i VGs ferske måling. Frp er nå landets største parti med 24,5 prosent, tett fulgt av Høyre med 24 prosent. De to partiene har flertall på Stortinget med 90 mandater. Statsminister Jonas Gahr Støre erkjenner at målingen er dårlig, men understreker at det er et øyeblikksbilde og at partiet har høyere ambisjoner. Målingen viser at Ap sliter spesielt blant unge velgere, mens de har en viss oppslutning blant de over 60 år. Valgforsker Johannes Bergh mener målingen viser et reelt stemningsskifte mot høyresiden, og at det ser mørkt ut for den sittende regjeringen.
4 måneder siden
En meningsmåling i Troms viser at Fremskrittspartiet (Frp) er det mest populære partiet med 30,3% oppslutning. Arbeiderpartiet (Ap) følger med 19%, mens Høyre har 14%. Frp har hatt en betydelig økning på 18,7 prosentpoeng siden forrige måling, mens Høyre og Ap har gått tilbake. Over 40% av menn og velgere under 39 år i Troms foretrekker Frp. Troms har tradisjonelt hatt høyere oppslutning for Frp enn landsgjennomsnittet. Målingen er utført av InFact for Nordlys med 1064 respondenter.
3 måneder siden
En fersk måling fra Respons Analyse viser at Fremskrittspartiet (Frp) har større oppslutning blant LOs medlemmer enn Arbeiderpartiet (Ap). Ifølge målingen ville 30 prosent av LO-medlemmene stemt Frp, mens kun 20 prosent ville stemt Ap. Målingen har en feilmargin på mellom 7 og 8 prosentpoeng, som er større enn avstanden mellom de to partiene. Thore Gaard Olaussen i Respons Analyse påpeker at tendensen er klar og at tallene stemmer overens med andre målinger. Frp-leder Sylvi Listhaug mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik er mer opptatt av å forsvare Ap enn sine egne medlemmer. LO-nestleder Steinar Krogstad påpeker at tallgrunnlaget er tynt og at feilmarginene er store.
3 måneder siden
En ny måling viser at Høyre-leder Erna Solberg er mer populær som statsministerkandidat enn Frp-leder Sylvi Listhaug, selv om Frp er det største partiet. 45 prosent av velgerne foretrekker Solberg som statsminister, mens 22 prosent foretrekker Listhaug. Både Solberg og Listhaug understreker at politikken er viktigst, og at velgerne skal avgjøre valget. Listhaug mener det største partiet på borgerlig side bør få statsministeren, mens Solberg sier at den som har størst oppslutning bør få den. Målingen viser også at Listhaug har størst støtte blant menn, mens Solberg er mer populær blant kvinner.
1 måned siden
En ny måling viser at Arbeiderpartiet går tilbake, og at det nå er dødt løp mellom blokkene i norsk politikk. Ap stjeler velgere fra flere partier, men mister det solide flertallet de hadde i februar. Frp gjør det bra, spesielt blant menn og yngre velgere, mens Sp sliter etter regjerings-exiten. Listhaug (Frp) mener målingen viser at mange ønsker en ny politisk kurs, mens Brenna (Ap) sier partiet skal styre Norge trygt i usikre tider. Valgforsker peker på at sperregrensen kan avgjøre valget.
3 måneder siden
En meningsmåling viser at et stort flertall av nordmenn tror Donald Trumps tilbakekomst som president vil påvirke verdenssituasjonen negativt. Det er betydelige forskjeller mellom kjønnene, der yngre menn er mer positive til Trump enn kvinner. Dette knyttes til en bredere trend der unge menn trekker mot høyre, og er mer opptatt av økonomi og innvandring. Kvinner, spesielt unge, er mer opptatt av likestilling og toleranse, og føler seg ikke representert av Trump. Det er svært få nordmenn som ikke har en mening om Trump, noe som er uvanlig. En forsker forventer økt polarisering mellom kjønnene og at verdidebatter fra USA kan komme til Norge.