En ny studie viser en tydelig høyredreining blant unge, spesielt menn, i Norge. Forskere observerer at unge menn i større grad enn kvinner stiller spørsmål ved likestilling og opplever den som gått for langt.
Denne utviklingen ser ut til å være en del av en europeisk trend, der økonomisk vanskeligstilte unge menn opplever kvinner som konkurrenter. Sosiale medier spiller en sentral rolle i denne politiske sosialiseringen.
Forskerne understreker at de politiske holdningene som utvikles i ung alder ofte varer livet ut, og at denne høyredreiningen kan ha en varig effekt på norsk politikk.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
En meningsmåling viser at Frp er det mest populære partiet blant unge menn mellom 17 og 25 år, med 41,3 prosent oppslutning. Sammen med Høyre ville 65,8 prosent av unge menn stemt på de to partiene. Dette står i sterk kontrast til oppslutningen blant unge kvinner, der Høyre er størst med 27,1 prosent, etterfulgt av SV og Frp. Arbeiderpartiet får svært lav oppslutning i begge grupper. Sosiale medier og FpU-leder Simen Velles medieprofil nevnes som mulige årsaker til de store forskjellene. Valgforskere uttrykker bekymring over de store kjønnsforskjellene og Aps svake tall blant unge velgere.
3 måneder siden
Artikkelen tar for seg den økende politiske avstanden mellom menn og kvinner, spesielt blant unge, der menn beveger seg mot høyre og kvinner mot venstre. Forfatteren argumenterer for at likestillingspolitikken har prioritert kvinner og oversett menns utfordringer, noe som har ført til at menn taper i utdanningssystemet og i mange samfunnsposisjoner. Kvinner dominerer nå i mange sektorer, mens menns problemer ikke anerkjennes på samme måte. Forfatteren mener at likestillingspolitikken må ta hensyn til begge kjønn for å oppnå reell likebehandling, og foreslår en kjønnsnøytral formålsbestemmelse i likestillings- og diskrimineringsloven som et skritt i riktig retning.
1 måned siden
Forskning viser at menns klimaskepsis ofte handler om frustrasjon over samfunnsendringer og en følelse av å ikke bli hørt. Mange menn opplever klimakampen som feminisert og føler seg presset til å endre vaner. Politikere og miljøorganisasjoner forsøker å engasjere menn ved å appellere til fakta og teknologiske løsninger, mens Unge Høyre påpeker at kjønnsforskjellene i klimapolitikken gjenspeiler en bredere politisk polarisering.
3 måneder siden
En meningsmåling viser at et stort flertall av nordmenn tror Donald Trumps tilbakekomst som president vil påvirke verdenssituasjonen negativt. Det er betydelige forskjeller mellom kjønnene, der yngre menn er mer positive til Trump enn kvinner. Dette knyttes til en bredere trend der unge menn trekker mot høyre, og er mer opptatt av økonomi og innvandring. Kvinner, spesielt unge, er mer opptatt av likestilling og toleranse, og føler seg ikke representert av Trump. Det er svært få nordmenn som ikke har en mening om Trump, noe som er uvanlig. En forsker forventer økt polarisering mellom kjønnene og at verdidebatter fra USA kan komme til Norge.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende kvinnefiendtligheten som spres på internett, spesielt gjennom høyreekstreme miljøer. Den argumenterer for at Trumps normalisering av kvinnehat har bidratt til en global spredning av disse holdningene. Unge menn eksponeres for kvinnefiendtlige ideologier og konspirasjonsteorier på nett. Forfatteren mener Norge må vurdere digitaliseringens innvirkning på samfunnet for å unngå å gjenskape et samfunn preget av slike holdninger.
3 måneder siden
En ny undersøkelse viser at mange unge opplever negativitet på sosiale medier, spesielt jenter i videregående skole. Over halvparten har følt seg utelatt eller ekskludert, og mange gruer seg til å gå på skolen. Dette fører til konsentrasjonsvansker og manglende motivasjon. Kunnskapsministeren jobber med å innføre en 15-årsgrense for sosiale medier for å beskytte unge. Undersøkelsen viser også at gutter oftere begår ulovlige handlinger i russetiden, mens jenter oftere bekymrer seg for økonomien. Både gutter og jenter opplever drikkepress og angrer på hvor mye de har drukket.
3 måneder siden
En ny undersøkelse fra Utdanningsdirektoratet og NTNU Samfunnsforskning viser en sterk økning i kropps- og utseendepress blant ungdom i alderen 16-20 år. Selv om jenter fortsatt opplever mest press, er den relative økningen størst blant gutter. Press fra venner om utseende og klesstil har økt betydelig for begge kjønn. Forskere mener dette kan tyde på en utjevning av presset mellom kjønnene. Sosiale medier og venners forventninger nevnes som viktige faktorer. Skoleledere bekrefter at det samlede presset på elevene har økt, og at det er behov for mer åpenhet rundt temaet.
2 måneder siden
En ny undersøkelse fra NHO viser at unge i Norge er mest bekymret for egen økonomi, spesielt på grunn av økte priser på mat, strøm og renter. Undersøkelsen viser at unge kvinner er mer bekymret enn unge menn, og at bekymringen øker med alderen. Østfold skiller seg ut som fylket der ungdom er mest bekymret for egen økonomi, men minst bekymret for krig, klima og miljø. Økonomirådgiver Lene Drange forklarer at mange unge sliter med å få endene til å møtes fordi lønningene ikke har holdt tritt med prisveksten. Undersøkelsen viser også at bekymring for klima og miljø har avtatt siden 2020, mens bekymring for krig og uro i verden har økt.
1 måned siden
Artikkelen undersøker hvordan ytre høyre-ideologi vinner terreng i digitale rom, både nasjonalt og internasjonalt. Sosiale medier muliggjør rask spredning av konspirasjonsteorier og myndighetskritikk. En studie viser at brukere av alternative medier oftere støtter innvandringsmotstand og antidemokratiske holdninger, og at disse mediene dekker temaer som tradisjonelle medier overser, noe som gir dem økt synlighet. Lav tillit til etablerte institusjoner er et kjennetegn ved mange av disse brukerne, og sosiale medier forsterker spredningen av budskapet.
3 måneder siden
En ny undersøkelse fra Norstat, utført for NRK, viser at flere av Norges mest populære podkaster har en overvekt av lyttere som stemmer på høyresiden. Podkaster som «Wolfgang Wee Uncut», «Ness» og «Papaya» har en tydelig overvekt av høyresidelyttere, spesielt blant mannlige lyttere. «Mímir & Marsdal» skiller seg ut med en overvekt av venstresidevelgere. Undersøkelsen viser også at podkastlyttere generelt er jevnt fordelt mellom høyre- og venstresiden, og at Norge foreløpig ikke er som USA når det gjelder politisk polarisering blant podkastlyttere. Wolfgang Wee sier han ikke tenker på hvem han lager podkast for, men opplever økt pågang fra venstresiden for å være gjest.