En ny undersøkelse fra Norstat, utført for NRK, viser at flere av Norges mest populære podkaster har en overvekt av lyttere som stemmer på høyresiden. Podkaster som «Wolfgang Wee Uncut», «Ness» og «Papaya» har en tydelig overvekt av høyresidelyttere, spesielt blant mannlige lyttere.
«Mímir & Marsdal» skiller seg ut med en overvekt av venstresidevelgere. Undersøkelsen viser også at podkastlyttere generelt er jevnt fordelt mellom høyre- og venstresiden, og at Norge foreløpig ikke er som USA når det gjelder politisk polarisering blant podkastlyttere.
Wolfgang Wee sier han ikke tenker på hvem han lager podkast for, men opplever økt pågang fra venstresiden for å være gjest.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En artikkel belyser den sterke dominansen av menn i personlig drevne samfunnsrelaterte podkaster, noe som fører til at mange kvinnelige perspektiver og stemmer går tapt i samfunnsdebatten. Undersøkelser viser at lytterne ofte er menn og gutter, gjerne med en høyreorientert politisk tilhørighet. Artikkelen stiller spørsmål ved om det er en reell preferanse for mannlige stemmer, eller om det skyldes at det tradisjonelt har vært flere menn å lytte til. Forfatteren etterlyser en endring i medielandskapet, der kvinnelige duoer og trioer blir like vanlige som mannlige, og oppfordrer redaktørstyrte medier til å tenke nytt og utfordre tradisjonelle suksessformler.
3 måneder siden
Sigrid Bonde Tusvik kritiserte NRKs podkastundersøkelse for å være mannsdominert, og savner flere kvinnelige podkaster. Hans-Petter Nygård-Hansen støtter dette, og mener det er for få kvinner som leder podkaster om politikk og samfunn. Han påpeker at mange kvinnepodkaster omhandler helse og relasjoner. Malin Kulseth mener kvinner kan være mer utsatt for hets ved politisk engasjement, og at kvinner ofte lager podkast for kvinner. En undersøkelse viser at det ikke er store forskjeller i interesse for podkast mellom kjønnene, men noe forskjell i interesse for politikk. Nadina Bouhlou og Helena Brodtkorb mener innhold er viktigere enn kjønn på programleder.
1 måned siden
Artikkelen belyser hvordan podkaster blir en stadig viktigere arena for politikere i valgkampen. Medieforsker Henrik G. Bastiansen mener podkaster kan påvirke valgresultatet, og flere politikere, som Tina Bru (H) og Mímir Kristjánsson (Rødt), prioriterer å delta i ulike podkaster. Kristjánsson fremhever verdien av å delta i uavhengige podkaster for å snakke mer fritt. Samtidig advarer Bru mot polarisering og feilinformasjon i noen podkaster. Flere partier og politikere har egne podkaster, og forskere mener disse kan forsterke lytternes overbevisning og påvirke stemmegivningen, slik man så under presidentvalget i USA 2024.
4 måneder siden
En ny meningsmåling viser et tydelig skifte på høyresiden i norsk politikk, der Frp nå er det største partiet, foran Høyre. Frps fremgang skyldes i stor grad velgere som tidligere stemte på regjeringspartiene og Høyre. Målingen indikerer at Frp ville fått flere representanter på Stortinget enn Høyre, KrF og Venstre til sammen. Høyre har opplevd en betydelig tilbakegang siden første halvår 2023, og en redaktør mener partiet har vært for passive. Samtidig ser man endringer på venstresiden, der SV går tilbake og Rødt går frem. Statsminister Støre ser likevel en mulighet i Frps fremgang til å tydeliggjøre politiske forskjeller.
3 måneder siden
En ny studie viser en tydelig høyredreining blant unge, spesielt menn, i Norge. Forskere observerer at unge menn i større grad enn kvinner stiller spørsmål ved likestilling og opplever den som gått for langt. Denne utviklingen ser ut til å være en del av en europeisk trend, der økonomisk vanskeligstilte unge menn opplever kvinner som konkurrenter. Sosiale medier spiller en sentral rolle i denne politiske sosialiseringen. Forskerne understreker at de politiske holdningene som utvikles i ung alder ofte varer livet ut, og at denne høyredreiningen kan ha en varig effekt på norsk politikk.
4 måneder siden
En meningsmåling viser at Frp er det mest populære partiet blant unge menn mellom 17 og 25 år, med 41,3 prosent oppslutning. Sammen med Høyre ville 65,8 prosent av unge menn stemt på de to partiene. Dette står i sterk kontrast til oppslutningen blant unge kvinner, der Høyre er størst med 27,1 prosent, etterfulgt av SV og Frp. Arbeiderpartiet får svært lav oppslutning i begge grupper. Sosiale medier og FpU-leder Simen Velles medieprofil nevnes som mulige årsaker til de store forskjellene. Valgforskere uttrykker bekymring over de store kjønnsforskjellene og Aps svake tall blant unge velgere.
4 måneder siden
Podkasten 'Stopp verden', ledet av Torbjørn Røe Isaksen, oppsummerer siste halvår med fokus på politikk, samfunn og kultur. Blant temaene er høyresidens fremgang, 'Partiet's suksess, og kongehusets utfordringer. Podkasten har også diskutert skatteflyktninger, ungdommens verdier, og Abid Rajas tanker om islam. Forfattere som Erika Fatland og duoen bak 'Partiet' har deltatt, sammen med næringslivsledere som Anders Opedal. 'Stopp verden' tilbyr en roligere samtalearena i en polarisert offentlighet.
22 dager siden
En ny undersøkelse viser at et flertall av nordmenn ønsker en ny folkeavstemning om EU-medlemskap, selv om nei-siden fortsatt leder. Støtten for en ny avstemning er bredt politisk fordelt, også blant velgere fra partier som Arbeiderpartiet og Høyre, som har vist liten interesse for en ny debatt. Undersøkelsen indikerer at nei-siden ville vunnet en eventuell folkeavstemning i dag, men avstanden mellom ja- og nei-siden er liten. EØS-avtalen har fortsatt sterk støtte i befolkningen.
6 dager siden
En fersk meningsmåling utført av InFact for flere Amedia-aviser viser at Fremskrittspartiet (Frp) får 23,6 prosent oppslutning i Vestfold, nesten dobbelt så mye som ved stortingsvalget i 2021. Målingen, som er basert på svar fra 2664 personer, viser at Frp særlig er populært blant menn, med 31,7 prosent oppslutning. Arbeiderpartiet er fortsatt størst i fylket med 29,5 prosent, en økning på 2,6 prosentpoeng fra forrige valg. Senterpartiet og Høyre opplever derimot betydelige tilbakeganger, med henholdsvis 3,6 og 21,2 prosent oppslutning. Flere mindre partier har også endringer i oppslutning, men Frps fremgang er den mest markante i denne målingen. Feilmarginen ligger mellom 0,6 og 1,9 prosentpoeng.
2 måneder siden
En ny meningsmåling viser en markant økning i oppslutning for Arbeiderpartiet, mens Høyre opplever en nedgang. Målingen, utført av Norstat for NRK, Dagbladet og Vårt Land, indikerer at den rødgrønne siden nå har flertall, og åpner for at Støre kan fortsette som statsminister. Arbeiderpartiets fremgang tilskrives blant annet Jens Stoltenbergs comeback som finansminister. Samtidig sliter Høyre med å holde på velgerne, og både KrF og Venstre ligger under sperregrensen. Erna Solberg erkjenner at situasjonen kan endre seg raskt og oppfordrer partiet til hardt arbeid.