Sigrid Bonde Tusvik kritiserte NRKs podkastundersøkelse for å være mannsdominert, og savner flere kvinnelige podkaster. Hans-Petter Nygård-Hansen støtter dette, og mener det er for få kvinner som leder podkaster om politikk og samfunn.
Han påpeker at mange kvinnepodkaster omhandler helse og relasjoner. Malin Kulseth mener kvinner kan være mer utsatt for hets ved politisk engasjement, og at kvinner ofte lager podkast for kvinner.
En undersøkelse viser at det ikke er store forskjeller i interesse for podkast mellom kjønnene, men noe forskjell i interesse for politikk. Nadina Bouhlou og Helena Brodtkorb mener innhold er viktigere enn kjønn på programleder.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En artikkel belyser den sterke dominansen av menn i personlig drevne samfunnsrelaterte podkaster, noe som fører til at mange kvinnelige perspektiver og stemmer går tapt i samfunnsdebatten. Undersøkelser viser at lytterne ofte er menn og gutter, gjerne med en høyreorientert politisk tilhørighet. Artikkelen stiller spørsmål ved om det er en reell preferanse for mannlige stemmer, eller om det skyldes at det tradisjonelt har vært flere menn å lytte til. Forfatteren etterlyser en endring i medielandskapet, der kvinnelige duoer og trioer blir like vanlige som mannlige, og oppfordrer redaktørstyrte medier til å tenke nytt og utfordre tradisjonelle suksessformler.
1 måned siden
Artikkelen analyserer debatten om kvinners påståtte kresenhet ved partnervalg, slik den fremstilles i politiske kretser og på nett, spesielt i incel-miljøer. Den kritiserer politikere og influensere for å gi råd om dating, og viser hvordan teorier om kvinners kresenhet spres. Samtidig presenteres forskning som nyanserer bildet, og viktigheten av utdanning for inkludering og familieetablering understrekes. Forfatteren argumenterer for at slike utspill ofte er forsøk på å skape splid og tiltrekke mannlige følgere, og at de bidrar til et negativt syn på både kvinner og menn.
1 måned siden
Artikkelen belyser hvordan podkaster blir en stadig viktigere arena for politikere i valgkampen. Medieforsker Henrik G. Bastiansen mener podkaster kan påvirke valgresultatet, og flere politikere, som Tina Bru (H) og Mímir Kristjánsson (Rødt), prioriterer å delta i ulike podkaster. Kristjánsson fremhever verdien av å delta i uavhengige podkaster for å snakke mer fritt. Samtidig advarer Bru mot polarisering og feilinformasjon i noen podkaster. Flere partier og politikere har egne podkaster, og forskere mener disse kan forsterke lytternes overbevisning og påvirke stemmegivningen, slik man så under presidentvalget i USA 2024.
3 måneder siden
En ny undersøkelse fra Norstat, utført for NRK, viser at flere av Norges mest populære podkaster har en overvekt av lyttere som stemmer på høyresiden. Podkaster som «Wolfgang Wee Uncut», «Ness» og «Papaya» har en tydelig overvekt av høyresidelyttere, spesielt blant mannlige lyttere. «Mímir & Marsdal» skiller seg ut med en overvekt av venstresidevelgere. Undersøkelsen viser også at podkastlyttere generelt er jevnt fordelt mellom høyre- og venstresiden, og at Norge foreløpig ikke er som USA når det gjelder politisk polarisering blant podkastlyttere. Wolfgang Wee sier han ikke tenker på hvem han lager podkast for, men opplever økt pågang fra venstresiden for å være gjest.
29 dager siden
Norske kvinner har blant det høgaste sjukefråværet i verda, noko forskarar undrar seg over. FHI-forskar Arnstein Mykletun leier eit prosjekt for å finne årsakene til dette, spesielt sidan høgt utdanna kvinner har høgare sjukefråvær. Samtidig argumenterer UIB-forskar Inger Haukenes for å slutte å samanlikne menn og kvinners sjukefråvær, og heller fokusere på kvinners helseutfordringar i ulike livsfasar. Ho viser til Kvinnehelseutvalets rapport som påpeiker at kvinners helse har lav status og at deira stemmer ikkje blir høyrt i helsepolitikken.
2 måneder siden
Kvinnenettverket i Oslo Arbeiderparti krever at statsminister Jonas Gahr Støre sørger for full likestilling i sin nye regjering. De påpeker at dagens regjering ikke har 50 prosent representasjon av begge kjønn, verken i alle departementer eller i regjeringen som helhet. Nettverket mener det er særlig problematisk at flere departementer med skjev representasjon følger kjønnsstereotypiske mønstre, med overvekt av kvinner i familie- og utviklingsdepartementet, og menn i finans-, samferdsels- og justisdepartementet. Kvinnenettverket viser til at Arbeiderpartiet har vedtatt at begge kjønn skal være representert i alle valg og oppnevninger, og mener dette også må gjelde regjeringen.
2 måneder siden
Regjeringens nye sammensetning med Jens Stoltenberg har skapt reaksjoner på grunn av manglende distriktspolitiske hensyn og en overvekt av menn i topposisjoner. Valgforsker Johannes Bergh påpeker at selv om regjeringen er kjønnsbalansert totalt sett, kan den mannsdominerte toppen skape utfordringer for Arbeiderpartiet, spesielt med tanke på partiets fokus på geografi og sosial bakgrunn. Terje Sørensen kritiserer mangelen på representasjon fra Vestland fylke. Opposisjonen, ved Sandra Bruflot (H), er mer fokusert på å bytte ut regjeringen etter valget enn på kjønns- og geografisk fordeling. Støre avviser kritikken og understreker regjeringens kjønnsbalanse og satsing på en ny generasjon politikere.
2 måneder siden
Under NRK-programmet «Debatten» oppstod en opphetet ordveksling mellom podkaster Ole Asbjørn Ness og stortingsrepresentant Audun Lysbakken (SV) under en debatt om J.D. Vances tale. Programleder Fredrik Solvang måtte gripe inn. AUF-leder Gaute Skjervjø reagerte på debattklimaet og kalte det uverdig. Varaordfører Erling Moe (V) kritiserte Ness for å være provoserende og kunnskapsløs, og mente debatten var mislykket. Kringkastingsrådet har mottatt tolv klager på programmet. Redaksjonssjef Solveig Tvedt forsvarer at ulike stemmer må få komme til orde. Lysbakken mener Ness viste et eksempel på en politisk metode som forgifter debatten.
2 måneder siden
NRKs «Debatten» har fått kritikk etter en sending om Ukraina. Programmet anklages for å svekke NRKs oppdrag ved å invitere kontroversielle gjester, som redaktør Ole Asbjørn Ness fra iNyheter, noe som ifølge kritikere normaliserer marginaliserte synspunkter. Medieforsker Kristin Skare Orgeret påpeker at valget av gjester signaliserer hva som er akseptabelt i den offentlige debatten. Kritikken omfatter også at programmet kun hadde mannlige deltakere. Redaksjonssjef Solveig Tvedt forklarer at Ness ble invitert for å representere et annet synspunkt, og beklager mangelen på kvinnelige deltakere, og sier at ingen kvinner hadde mulighet til å delta.
2 måneder siden
I NRK-programmet Debatten ble barne- og familieminister Lene Vågslid spurt om hvordan hun ville kombinere statsrådsjobben med å være småbarnsmor. Spørsmålet har utløst kritikk, med argumenter om at det er irrelevant og kjønnsdiskriminerende i 2025. Alma Tokle kalte spørsmålet flaut og gammeldags. Debatten-redaksjonen forsvarer spørsmålet ved å si at Vågslids kjønn var irrelevant, og at det ga henne en anledning til å snakke om tidsklemma. Fredrik Solvang mener det er mer originalt å stille spørsmålet til en kvinne. Andre, som Berit Aalborg, påpeker at kvinner oftere enn menn må svare på slike spørsmål.