Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) har innført et forbud mot gjentatte inhaleringer av karbonmonoksid (CO-gass) for å beskytte utøvernes helse. Forbudet kommer etter bekymringer rundt potensiell helserisiko ved hyppig bruk av gassen.
Samtidig viser forskning at daglig inntak av CO-gass kan øke hemoglobinmassen, men uten å nødvendigvis forbedre prestasjonen. Norske forskere har gjennomført et forskningsprosjekt hvor metoden ble testet på norske syklister under høgdetrening.
Bent Rønnestad, en av forskerne bak studien, støtter forbudet og understreker at karbonmonoksid er en farlig gass som bør reguleres strengt på grunn av fare for utilsiktede lekkasjer og helseskader.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen omhandler debatten rundt økende hjelmbruk i skøytesporten. Utøvere som Riccardo Lorello melder om bedre fokus og aerodynamikk, mens profiler som Sander Eitrem og Peder Kongshaug frykter at det vil anonymisere sporten og flytte fokus fra utøvernes ferdigheter. Tester i Norge har ikke entydig vist at hjelm gir bedre resultater. Kongshaug uttrykker bekymring for et økende utstyrsjag og ønsker at sporten heller skal fokusere på utøvernes skøyteferdigheter, og viser til liknende problemstillinger i hoppsporten.
1 måned siden
Ny forskning indikerer at duftprodukter som duftvoks kan være helseskadelige, potensielt på nivå med gasskomfyrer, på grunn av partikler som dannes ved kjemiske reaksjoner i luften. Selv om en forsker er skeptisk til sammenligningen med dieselmotorer, understrekes det at disse produktene øker konsentrasjonen av flyktige kjemikalier innendørs. Nanopartikler kan trenge dypt ned i lungene og inn i blodet, noe som kan føre til alvorlige helseproblemer over tid, spesielt for personer med allergi eller astma. Det anbefales å bruke duftprodukter minst mulig for å redusere risikoen for negative helseeffekter.
7 dager siden
Flere norske friidrettsutøvere vurderer å unngå kjøtt under opphold i Kina på grunn av risikoen for dopingkontaminering. Olympiatoppen har rådet utøverne til å begrense kjøttinntaket, da veksthormoner og andre dopingstoffer kan være brukt i kjøttproduksjon i enkelte land, inkludert Kina. Henriette Jæger og flere lagkamerater skal delta i stafett-VM i Guangzhou og Diamond League i Shanghai, og de prøver å unngå kjøtt så langt det lar seg gjøre. Antidoping Norge forklarer at stoff som clenbuterol, brukt i matproduksjon, kan gi utslag på dopingtester, og viser til tidligere kjente saker som Beijing-OL i 2008 og Tour de France 2010. Selv om risikoen ikke er veldig høy, tar utøverne rådene på alvor for å unngå uønskede dopingprøver.
3 måneder siden
E-sigaretter med nikotin blir lovlig å selge i Norge i 2025 som følge av EØS-avtalen. Helseorganisasjoner, inkludert Kreftforeningen, advarer mot utviklingen og ber om at forbudet opprettholdes. De frykter økt bruk blant barn og unge, og viser til forskning som indikerer at kombinasjonen av e-sigaretter og vanlige sigaretter øker risikoen for lungekreft. Syv helseorganisasjoner oppfordrer helseminister Jan Christian Vestre til å bruke unntaksmuligheter i direktivet for å forby produktene.
1 måned siden
Karbonskinner i alpinstøvler har skapt debatt i alpinmiljøet. Noen mener de gir økt stabilitet og sikkerhet, mens andre frykter mer alvorlige skader ved fall, spesielt etter Cyprien Sarrazins fall. Det internasjonale skiforbundet (FIS) undersøker om skinnene gir en urettferdig fordel og utgjør en sikkerhetsrisiko. Norges sportssjef er skeptisk til stor effekt og vektlegger å holde sporten enkel. Flere utøvere har testet skinnene, men er ikke overbevist.
4 måneder siden
Regjeringen foreslår en 18-årsgrense for kjøp av lystgass, samt forbud mot salg til rusformål. Dette kommer som følge av økt bruk blant unge og rapporter om helseskader. Det foreslås også en begrensning på 17 gram per dag for vanlige forbrukere. Statsministeren understreker at netthandel også er ansvarlig for salg til mindreårige. Leder for Utekontakten mener lovregulering vil gjøre det lettere for ungdom å takke nei til lystgass. Det vil bli gjennomført kontroller for å håndheve reglene, med mulighet for tvangsmulkt for virksomheter som ikke følger dem. Det vil være unntak for næringsdrivende som bruker lystgass i matproduksjon, industri eller medisinske formål.
2 måneder siden
Brannvernforeningen slår alarm om brannfaren knyttet til elsparkesykler på kollektivtransport i Oslo, og påpeker at flere storbyer har innført forbud. Bekymringen skyldes at skadde elsparkesykler kan selvantenne. Oslo Sporveier har foreløpig ikke innført forbud, men vurderer situasjonen på nytt etter økningen av elsparkesykler i bybildet og ny kunnskap om brannrisiko. Passasjerer uttrykker støtte til et eventuelt forbud, begrunnet med både sikkerhet og plassmangel.
1 måned siden
Ny forskning viser at duftlys og duftpinner kan forurense inneluften og være skadelig for helsen. Produktene frigir flyktige organiske forbindelser (VOC) og formaldehyd, som kan forårsake irritasjon i luftveier og øyne, og i verste fall føre til alvorlige sykdommer som hjerteinfarkt og kreft. Forskere sammenligner forurensningen med den fra gasskomfyrer og dieselmotorer, og anbefaler å begrense bruken av duftprodukter for å unngå overeksponering av kjemikalier. Spesielt personer med underliggende helsetilstander som astma, allergi eller hjerte- og karsykdommer bør være forsiktige.
3 måneder siden
Helseorganisasjoner i Norge advarer mot den kommende legaliseringen av e-sigaretter med nikotin, som er planlagt å tre i kraft i 2025 på grunn av EØS-avtalen. De syv organisasjonene, inkludert Kreftforeningen, ber helseministeren om å bruke tobakksdirektivets mulighet til å forby e-sigaretter, da de mener det er en trussel mot folkehelsen, spesielt for unge. De viser til forskning som knytter e-sigaretter til økt risiko for lungekreft og nikotinens skadelige effekter på hjernens utvikling. Selv om regjeringen har innført tiltak som forbud mot smakstilsetninger, vurderes ytterligere tiltak som forbud mot engangs e-sigaretter.
7 dager siden
Flere sykkelbøter det siste året har vekket reaksjoner, særlig etter at Giulio Ciccone fikk bot for å kaste solbrillene sine ved en etappeseier i Tour of the Alps. Ciccone ble ilagt en bot på 250 sveitsiske franc og mistet poeng fordi juryen mente han kastet et objekt uforsiktig. Både ryttere og eksperter mener boten er urimelig og at slike feiringer ikke skader sporten. Tidligere har også ryttere som Julien Bernard og Isaac del Toro fått bøter for henholdsvis å kysse kona under Tour de France og å krysse målstreken med åpen trøye. Eksperter påpeker at regelverket håndheves for strengt og inkonsekvent, og at kommissærene burde fokusere mer på regelbrudd som faktisk påvirker rytternes sikkerhet. Kritikken retter seg mot at gledesutbrudd og tradisjonelle feiringer blir straffet, mens farligere overtredelser får mindre oppmerksomhet.