Nyhetssaker

Mattilsynet: Feilforede svin med forhøyet D-vitamin havnet i matproduksjon

VG logoNettavisen logoTV2 logo

3 artikler

helse og livsstil

1 måned siden

Mattilsynet: Feilforede svin med forhøyet D-vitamin havnet i matproduksjon

Hovedpunkter

  • Mattilsynet bekrefter at kjøtt fra rundt 500 feilforede griser med forhøyet D-vitamin har havnet i matproduksjon.
  • Nortura informerte først feilaktig om at ingen av grisene hadde gått til matproduksjon.
  • Folkehelseinstituttet vurderer at det ikke er noen akutt helsefare knyttet til inntak av kjøttet.
  • Saken følger etter tilbakekalling av over 600 tonn egg på grunn av feildosering av vitamin D i fôr.
  • Mattilsynet har bedt Nortura om en redegjørelse.

Vurderinger (AI)

Opplysendende6.3
Dybde4.7
Positivitet5.7
Anbefaling7

Sammendrag

Mattilsynet har bekreftet at kjøtt fra omtrent 500 griser, som har spist fôr med for høyt innhold av vitamin D, har blitt solgt som mat før feilen ble oppdaget. Dette skjer etter at over 600 tonn egg ble tilbakekalt på grunn av samme feildosering hos Felleskjøpet Agri. Nortura informerte først feilaktig om at ingen av grisene hadde gått til matproduksjon. Folkehelseinstituttet (FHI) har vurdert situasjonen og konkluderer med at det ikke er noen akutt helsefare knyttet til inntak av kjøttet. Mattilsynet følger opp saken og har bedt om en redegjørelse fra Nortura for å sikre dyrevelferd og mattrygghet.

Artikler i saken

Svin med for høyt innhold av D-vitamin har gått til mat

TV2 logotv2.no

1 måned siden

Svin med for høyt D-vitamin-innhold havnet i matproduksjon

Kjøtt fra mellom 200 og 300 griser som har spist fôr med for høyt innhold av D-vitamin, har blitt brukt i matproduksjon før feildoseringen ble oppdaget. Mattilsynet ser alvorlig på saken, selv om foreløpige beregninger ikke viser akutt helserisiko. Nortura informerte først feilaktig om at ingen av grisene hadde gått til matproduksjon. Mattilsynet har bedt om en redegjørelse fra Nortura og en vurdering fra FHI, men Nortura mener kjøttet er trygt å spise. Saken startet med at over 600 tonn egg ble trukket fra markedet grunnet feildosering av vitamin D i fôret fra Felleskjøpet Agri.

Mattilsynet: Svin med forhøyet D-vitamininnhold har gått til mat

Nettavisen logonettavisen.no

1 måned siden

Mattilsynet: Feilforede svin med forhøyet D-vitamin havnet i matproduksjon

Mattilsynet har bekreftet at kjøtt fra omtrent 500 griser som har spist fôr med for høyt innhold av vitamin D, har blitt solgt som mat før feilen ble oppdaget. Dette skjer etter at over 600 tonn egg ble tilbakekalt på grunn av samme feildosering hos Felleskjøpet Agri. Nortura informerte først feilaktig om at ingen av grisene hadde gått til matproduksjon. Folkehelseinstituttet (FHI) har vurdert situasjonen og konkluderer med at det ikke er noen akutt helsefare knyttet til inntak av kjøttet. Mattilsynet følger opp saken for å sikre dyrevelferd og mattrygghet.

Mattilsynet: Svin med forhøyet D-vitamininnhold har gått til matproduksjon

VG logovg.no

1 måned siden

Mattilsynet: Svin med forhøyet D-vitamin har gått til matproduksjon

Mattilsynet melder at svin med for høyt D-vitamininnhold har blitt brukt i matproduksjon, etter først å ha blitt informert om det motsatte. Rundt 500 svin som hadde spist fôr med feildosering av vitamin D, ble slaktet før feilen ble oppdaget. Nortura mener det ikke er noen helsefare knyttet til nivåene i svinene, men Mattilsynet har likevel bedt om en grundig redegjørelse og har konsultert Folkehelseinstituttet. Folkehelseinstituttet vurderer at det ikke er noen akutt helsefare ved inntak av produkter fra disse svinene, selv over en periode på to uker. Saken kommer i kjølvannet av tilbakekallingen av over 600 tonn egg på grunn av for høyt vitamin D-innhold.