Regjeringen vurderer utreiseforbud for å beskytte unge mot etterlatt i utlandet

Kort oppsummert
- Antallet unge som søker hjelp på grunn av frykt for å bli etterlatt i utlandet har økt med 77 prosent i 2024 sammenlignet med 2023.
Antallet unge som søker hjelp på grunn av frykt for å bli etterlatt i utlandet har økt med 77 prosent i 2024 sammenlignet med 2023, ifølge Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi). Frykten knyttes ofte til tvangsekteskap, æresrelatert vold, konverteringsterapi eller disiplinering.
Selv om færre unge faktisk har blitt etterlatt i utlandet, er det vanskeligere å hjelpe dem når de først er utenlands. Regjeringen, ved arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna, vurderer å innføre utreiseforbud i enkeltsaker for å forhindre ufrivillig utenlandsopphold.
Målet er å avdekke og forhindre slike situasjoner før reisen skjer, og sikre at ingen unge utsettes for negativ sosial kontroll eller tvang til å reise ut av landet. Imdi-direktør Libe Rieber-Mohn oppfordrer til tidlig kontakt for å få hjelp, da det er vanskeligere å bistå unge som allerede befinner seg i utlandet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Oppsummering av gårsdagens nyheter
Trump foreslår filmtoll og gjenåpning av Alcatraz
President Trump har foreslått 100 prosent toll på utenlandske filmer, noe som skaper reaksjoner og bidro til børsfall i USA. Han har også beordret gjenåpning av Alcatraz-fengselet for farlige kriminelle og stilt spørsmål ved om grunnloven gjelder ved masseutvisninger. Samtidig ser eksperter tegn til en mulig endring i Trumps syn på Ukraina-krigen, med kritikk av Putin og forberedelser for et nytt våpensalg til Ukraina.
LO-kongressen preges av lederkamp og Israel-debatt
LO-kongressen preges av kampen om ledervervet etter at Jørn Eggum trakk seg. Kine Asper Vistnes og Frode Alfheim er nå kandidatene. Kongressen skal også behandle et kontroversielt forslag om lovforbud mot handel og investeringer som støtter Israels okkupasjon. LO-leder Peggy Hessen Følsvik kritiserte i sin åpningstale Stein Erik Hagen for hans støtte til Trump og borgerlige partier.
Israel varsler intensivert Gaza-offensiv
Israels statsminister Benjamin Netanyahu har varslet en ny og mer intensiv militæroffensiv i Gaza, med planer om å flytte sivilbefolkningen sørover. Israels sikkerhetskabinett skal ha godkjent en plan for full overtakelse og okkupasjon av Gazastripen, og titusenvis av reservister kalles inn. Samtidig diskuterer LO i Norge et forslag om lovforbud mot handel og investeringer som støtter Israels okkupasjon.
Norge og Sverige styrker samarbeid mot gjengkriminalitet
Norges og Sveriges justisministre har møttes for å styrke samarbeidet mot grensekryssende gjengkriminalitet, etter økende bekymring for svenske kriminelle i Norge. Samtidig er fire personer siktet etter et trippeldrap i Uppsala, som mistenkes å være gjengrelatert. Politiet i Agder melder om økt ungdomskriminalitet, inkludert ran og spredning av voldsvideoer. Nylig ble det gjort et stort kokainbeslag i Norge, smuglet via Sverige.
Rettssak mot Abida Rajas eksmann startet
Rettssaken mot eksmannen til Abida Raja har startet i Oslo tingrett. Mannen er tiltalt for mangeårig mishandling og gjentatt voldtekt av Raja og parets fire barn. Han nekter straffskyld. Abidas bror, Abid Raja, har vitnet om søsterens tvangsgifte og volden hun og barna skal ha blitt utsatt for. Mishandlingen skal ha påført ofrene alvorlige psykiske lidelser.
Debatt om Melkøya-elektrifisering og ny oljeleting
Senterpartiet forsøker å stanse elektrifiseringen av Melkøya, og tviler på at det finnes nok ny kraftproduksjon i nord. Samtidig forbereder Stortinget en avgjørende avstemning om fremtiden for norsk olje- og gassleting, der Senterpartiet, Høyre og Frp mangler én stemme for å pålegge regjeringen å starte arbeidet med 26. konsesjonsrunde. Regjeringen har også besluttet å forby etablering av nye torvuttak for å kutte klimagassutslipp.
Artikler i saken

11 dager siden
Flere unge frykter å bli etterlatt i utlandet – regjeringen vurderer utreiseforbud
Antallet unge som ber om hjelp i frykt for å bli etterlatt i utlandet har økt med 77 prosent i 2024 sammenlignet med året før. Ifølge Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi) handler disse sakene ofte om tvangsekteskap, æresrelatert vold, konverteringsterapi eller disiplinering. Selv om færre unge faktisk har blitt etterlatt i utlandet, er det mer krevende å hjelpe dem når de først er utenlands. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna sier at regjeringen vurderer å innføre utreiseforbud i enkeltsaker for å forhindre ufrivillig utenlandsopphold. Målet er å avdekke og avverge slike situasjoner før reisen skjer, og sikre at ingen unge utsettes for negativ sosial kontroll eller tvang til å reise ut av landet.

11 dager siden
Flere unge søker hjelp på grunn av frykt for å bli etterlatt i utlandet
Antallet saker der unge ber om hjelp på grunn av frykt for å bli etterlatt i utlandet har økt med 77 prosent fra 2023 til 2024, ifølge Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi). I 2024 ble det registrert 106 slike saker, mot 60 året før. Frykten knyttes ofte til tvangsekteskap, æresrelatert vold, konverteringsterapi eller disiplinering. Samtidig har antallet saker der unge faktisk har blitt etterlatt i utlandet gått ned fra 37 til 26. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna sier regjeringen vurderer å innføre utreiseforbud i enkeltsaker for å forhindre at barn og unge blir sendt ut av landet mot sin vilje. Imdi-direktør Libe Rieber-Mohn oppfordrer til tidlig kontakt for å få hjelp, da det er vanskeligere å hjelpe unge som allerede befinner seg i utlandet.