Norsk fiskeeksport til USA har hatt en rekordstart på året, og fortsetter å sette nye rekorder, med en total eksportverdi på 14,1 milliarder kroner i februar. Veksten drives av økt etterspørsel etter laks, snøkrabbe og kongekrabbe, kombinert med gunstige markedsforhold og en svak krone.
Høyere slaktevolum og god kvalitet bidrar til økt lakseeksport, mens snøkrabbe opplever en markant prisøkning. Sanksjoner mot Russland har gjort Norge til den eneste leverandøren av kongekrabbe til USA, noe som har ført til rekordhøye priser og en historisk måned for kongekrabbeeksport.
Storbritannia utmerker seg også som et voksende marked for norske pillede reker.
1 måned siden
Norsk fiskeeksport til USA har hatt en rekordstart på året, drevet av økt etterspørsel og gunstige markedsforhold. Eksporten av laks økte betydelig på grunn av høyere slaktevolum og god kvalitet. Snøkrabbe opplevde en markant prisøkning, og USA er nå det største markedet. Kongekrabbe-eksporten har også økt, med rekordhøye priser grunnet begrenset tilgjengelighet. Usikkerhet knyttes til mulige effekter av USAs tollbarrierer mot Canada, men foreløpig er det ingen tegn til hamstring eller panikk i bransjen.
1 måned siden
Norsk sjømateksport setter nye rekorder i februar, med en total eksportverdi på 14,1 milliarder kroner. Dette skyldes en kombinasjon av en svak krone, høye laksevolumer og økt eksport til USA. Sanksjoner mot Russland har gjort Norge til den eneste leverandøren av kongekrabbe til USA, noe som har ført til rekordhøye priser og en historisk måned for kongekrabbeeksport. Storbritannia utmerker seg også som et voksende marked for norske pillede reker.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Norge opplever rekordhøy sjømateksport til USA, med en økning på 41 prosent i januar. Den svake kronekursen og lite fisk bidrar til veksten. USA er nå den største importøren av norsk sjømat, spesielt laks og kongekrabbe. Økt markedsføring og USAs restriksjoner mot russisk fisk har også bidratt positivt. Samtidig er det bekymring for at potensielle straffetoller fra Donald Trump kan ramme norsk eksport.
27 dager siden
Norge oppnådde en rekordhøy sjømateksport i første kvartal, med en total verdi på 44 milliarder kroner, en økning på 9 prosent fra i fjor. Veksten skyldes hovedsakelig økt eksport til USA og Kina, spesielt av laks og skalldyr som snøkrabbe og kongekrabbe. Fiskeriministeren advarer om at økende tollsatser og usikkerhet i verdenshandelen kan skape utfordringer, til tross for næringens omstillingsevne. Havbruk står for 72 prosent av eksportverdien, mens villfangst utgjør 28 prosent.
1 måned siden
Norsk sjømateksport setter nye rekorder i februar, med en total eksportverdi på 14,1 milliarder kroner. Dette skyldes en kombinasjon av en svak krone, høye laksevolumer og økt eksport til USA. Sanksjoner mot Russland har gjort Norge til den eneste leverandøren av kongekrabbe til USA, noe som har ført til rekordhøye priser og en historisk måned for kongekrabbeeksport. Storbritannia utmerker seg også som et voksende marked for norske pillede reker.
3 måneder siden
Norsk sjømateksport oppnådde rekordhøye 175,4 milliarder kroner i 2024, til tross for en vanskelig start på året. Totalt ble 2,8 millioner tonn sjømat eksportert til 152 land, med Polen som største marked og laks som største eksportvare. Selv om det var en nedgang i omsetningen i første halvår, snudde trenden i andre halvår. Det var betydelig vekst i eksporten av reker, mens kongekrabbe opplevde et fall. Sjømatrådet ser potensial for vekst i USA og Kina i 2025, men reduserte torskekvoter og et usikkert geopolitisk bilde kan påvirke eksporten. 2024 var også et krevende år for lakseprodusenter med biologiske utfordringer og lavere priser.
3 måneder siden
Norge oppnådde en rekordhøy sjømateksportverdi på 175,4 milliarder kroner i 2024, til tross for utfordringer som kvotekutt og produksjonsproblemer. Eksportvolumet var på 2,8 millioner tonn, det samme som året før, men en svak kronekurs bidro til økt verdi. Laks sto for 70 prosent av eksportverdien, med en ny rekord på 122,9 milliarder kroner, selv om prisene falt. Polen, Danmark og USA var de største markedene, mens Kina hadde størst vekst. Torsk opplevde redusert eksportvolum på grunn av kvotekutt, men økte priser bidro til å dempe nedgangen. Makrell og reker hadde derimot en økning i eksportverdien.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler rekordhøye priser på torsk som skyldes reduserte kvoter og dårlig vær. Eksportprisene har nådd historiske nivåer, men fiskekjøpere frykter likevel vanskelige tider fordi kvotenedgangen er betydelig. Forbrukerne merker også prisøkningen og velger rimeligere alternativer. Samtidig mener Noregs sjømatråd at Norge som eksportnasjon er vinneren, selv om de erkjenner at de høye prisene kan være utfordrende for mange. Fiskere melder at prisene kompenserer for kvotenedgangen.
3 måneder siden
Norges sjømateksport satte ny verdirekord i 2024, med en total eksportverdi på 175,4 milliarder kroner. Dette til tross for utfordringer som kvotekutt for torsk og produksjonsproblemer for laks. Valutaeffekter var en viktig bidragsyter til veksten, selv om prisene på enkelte arter falt. Laks dominerte eksporten, mens Kina var det største vekstmarkedet. Det var en nedgang i eksporten av vill torsk, men en økning i oppdrettstorsk. Fiskeriministeren har varslet en stortingsmelding om oppdrett i 2025, som kan føre til endringer i regelverket.
3 måneder siden
Norsk sjømateksport opplevde et rekordår i 2024, med en totalverdi på 175,4 milliarder kroner. Til tross for dette spiser nordmenn fortsatt betydelig mer rødt kjøtt enn fisk. En undersøkelse viser at nordmenn spiser nesten tre ganger så mye rødt kjøtt som fisk, og at fiskekonsumet har gått ned de siste ti årene. Prisøkningen på sjømat, som har økt med over 50 prosent siden 2015, er en viktig årsak til at mange velger rimeligere kjøttprodukter. Samtidig er det stor etterspørsel etter norsk sjømat i utlandet, spesielt i Kina, som er et stort vekstmarked. Norges sjømatråd jobber for å øke sjømatkonsumet i Norge ved å fremme enkle retter og hurtigmat som sushi.
2 måneder siden
Rekordhøye priser på skrei skaper problemer for fiskere, industri og forbrukere. Reduserte fiskekvoter, dårlig vær og kamp om råstoff fører til økte priser. Dette rammer spesielt hardt for kystsamfunn og tørrfiskprodusenter som sliter med lønnsomheten, og flere permitterer ansatte. Det er frykt for at krisen kan føre til fraflytting fra enkelte lokalsamfunn. Selv om etterspørselen etter skrei fortsatt er stor, er det usikkert hvor lenge folk er villige til å betale de høye prisene. Prisene har gjort at torsken er blitt den nye laksen.
3 måneder siden
Norsk sjømatnæring følger spent med på Donald Trumps inntreden som president i USA, men er i utgangspunktet ikke bekymret for økt toll. USA er et viktig marked for norsk sjømat, spesielt laks, med en eksportverdi på 13,3 milliarder kroner i 2024. Tollen på norsk sjømat til USA er i dag svært lav. Norge eksporterte varer for 62 milliarder kroner til USA i fjor, mens importen fra USA var på 83 milliarder kroner. Nedgangen i import av amerikanske biler til Norge er markant, mens Kina øker sin andel av bilimporten.