En våpenhvile mellom Israel og Hamas trådte i kraft etter forsinkelser grunnet manglende gisselliste, noe som understreker den dype mistilliten mellom partene. Første fase innebærer løslatelse av gisler, men eksperter er skeptiske til de videre fredsforhandlingene. De påpeker at gjenoppbyggingen av Gaza krever en politisk avtale, og at det israelske samfunnets lave tillit og regjeringens radikale partnere skaper ytterligere utfordringer.
Netanyahu aksepterte våpenhvilen til tross for motstand fra høyreekstreme partnere, men eksperter mener hans motivasjon var å sikre egen maktposisjon. Det spekuleres i at Donald Trump kan ha spilt en rolle i å presse Netanyahu til å akseptere avtalen.
Hamas er ikke knust og fortsetter å rekruttere, og det er uklart hvem som skal styre Gaza etter en eventuell israelsk tilbaketrekning. Netanyahu har signalisert at våpenhvilen ikke er en fredsavtale, og forbeholder seg retten til å gjenoppta krigen.
3 måneder siden
En våpenhvile mellom Israel og Hamas er planlagt, men Israels statsminister krever en liste over gislene som skal frigis før den kan tre i kraft. Hamas hevder tekniske problemer forsinker overleveringen av listen, men bekrefter at de står ved avtalen. Avtalen innebærer utveksling av fanger og gisler, der Israel skal frigi 737 palestinske fanger og Hamas 33 gisler. Israelske styrker skal ha startet tilbaketrekning fra Rafah, men det meldes om angrep i Gaza før våpenhvilen. Våpenhvilen er forhandlet frem av Egypt, Qatar og USA, og den vil også tillate nødhjelp til Gaza.
3 måneder siden
Eksperter er skeptiske til fredsforhandlingene mellom Israel og Hamas, til tross for en våpenhvile. Våpenhvilen ble forsinket grunnet manglende navneliste over gisler, noe som understreker tillitsmangelen mellom partene. Den første fasen av våpenhvilen, som innebærer løslatelse av gisler, anses som viktig, men ekspertene er bekymret for de påfølgende fredsforhandlingene. Store deler av Gaza er ødelagt, og gjenoppbygging vil kreve en politisk avtale. Det israelske samfunnets lave tillit og regjeringens radikale partnere skaper ytterligere utfordringer. Netanyahu har signalisert at våpenhvilen ikke er en fredsavtale, og forbeholder seg retten til å gjenoppta krigen.
3 måneder siden
En våpenhvile mellom Israel og Hamas skulle tre i kraft, men ble forsinket grunnet manglende liste over gisler. Israelske styrker har begynt tilbaketrekning fra Rafah, men vil fortsatt være til stede i flere områder i Gaza. Palestinere i Gaza planlegger å returnere til sine ødelagte hjem, mens mange israelere er misfornøyde med regjeringens håndtering av gislene. Flere israelske politikere har truet med å forlate regjeringen i protest mot avtalen. Store mengder nødhjelp er klare for å sendes inn i Gaza, men logistikk og tilgang er utfordrende. Våpenhvilen gir et etterlengtet pusterom for befolkningen i Gaza, men det er fortsatt stor usikkerhet knyttet til varigheten av avtalen.
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er fremforhandlet etter 15 måneders konflikt, men avstemningen ble utsatt grunnet uenighet. NRKs Midtøsten-korrespondent, Yama Wolasmal, uttrykker forsiktig optimisme, men understreker at situasjonen er skjør. Avtalen er ment å sikre løslatelse av israelske gisler og humanitær hjelp til Gaza. Wolasmal mener avtalen er et resultat av Donald Trumps innsats, men påpeker også at Trumps uforutsigbarhet kan skape utfordringer. Han beskriver de enorme ødeleggelsene i Gaza, der infrastruktur er lagt i ruiner og sivile er hardt rammet.
3 måneder siden
Flere medier melder om enighet om en våpenhvileavtale for Gazastripen, som innebærer en seks ukers innledende fase med gradvis tilbaketrekning av israelske styrker. Avtalen inkluderer også utveksling av gisler og fanger. Norsk Folkehjelp står klare med nødhjelp. Det er fortsatt uenighet om hva som skal skje etter våpenhvilen, spesielt rundt Israels tilbaketrekning. Donald Trump har uttalt at en avtale er inngått og at USA vil jobbe for å sikre at Gaza ikke blir en fristat for terrorister.
3 måneder siden
En våpenhvile mellom Israel og Hamas trådte i kraft etter 15 måneder med krig, etter en forsinkelse grunnet manglende gisselliste fra Hamas. Hamas leverte en liste over tre kvinnelige gisler som skulle løslates, Doron Steinbrecher, Emily Damari og Romi Gonen. Utvekslingen av gisler skal skje søndag ettermiddag, og fire andre gisler skal løslates om en uke. Israel angrep mål i Gaza mens de ventet på listen, og åtte personer ble drept. Avtalen omfatter også løslatelse av 1890 palestinske fanger mot 33 israelske gisler, og er meglet av Egypt, Qatar og USA. Sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvir trakk seg fra Netanyahus regjering i protest mot våpenhvilen.
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er inngått etter lang tid, mye på grunn av press fra USA. Avtalen innebærer en gradvis tilbaketrekning av israelske styrker fra Gaza, løslatelse av gisler og palestinske fanger, samt åpning for nødhjelp. Krigen har ført til enorme tap av menneskeliv og ødeleggelser i Gaza. Det er et nederlag for det internasjonale samfunnet at krigen ikke ble stoppet tidligere. Det gjenstår mange vanskelige spørsmål, som hvem som skal styre Gaza og hvordan en varig fred kan oppnås. En tostatsløsning anses som nødvendig, men veien dit er lang og usikker.
3 måneder siden
En våpenhvile mellom Israel og Hamas har trådt i kraft, etter over et år med konflikt. Våpenhvilen innebærer tilbaketrekking av soldater, løslatelse av gisler og fanger, samt levering av nødhjelp til Gaza. Flere internasjonale aktører har presset på for våpenhvilen, og det er et håp om at den kan vare. Det er likevel bekymring for at ekstremister på begge sider kan forsøke å sabotere avtalen. De neste ukene vil vise om våpenhvilen holder, med flere gisler som skal løslates og nødhjelp som skal leveres. Det er også forventet at mer informasjon om situasjonen i Gaza vil komme frem.
3 måneder siden
En potensiell våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er nært forestående, med forhandlinger som pågår. Avtalen innebærer en gradvis løslatelse av gisler i bytte mot palestinske fanger, samt en tilbaketrekning av israelske styrker fra Gaza. En viktig faktor er usikkerheten rundt USAs fremtidige rolle og støtte til Israel under en mulig Trump-administrasjon. Det er også uenighet om hvem som skal styre Gaza etter våpenhvilen. Til tross for kompliserende spørsmål, er det en utbredt optimisme rundt en mulig avtale, med støtte fra både internasjonale ledere og partene i konflikten.
3 måneder siden
Donald Trump uttrykker usikkerhet om hvorvidt våpenhvilen mellom Israel og Hamas vil vare. Han mener Hamas er svekket, men ser muligheter for gjenoppbygging av Gaza. Våpenhvileavtalen, som inkluderer fangeutveksling, ble opprinnelig skissert av Joe Biden, men fikk gjennomslag etter diplomati fra Trump-utsendinger. Tre israelske gisler er løslatt i bytte mot 90 palestinske fanger. Trump har også opphevet sanksjoner mot voldelige israelske bosettere på Vestbredden, som ble innført av Biden-administrasjonen. Trump understreker sin støtte til Israel.
3 måneder siden
En våpenhvile mellom Israel og Hamas trådte i kraft etter en forsinkelse grunnet manglende gisselliste. Første fase innebærer løslatelse av gisler. Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage mener Donald Trump har presset Israel til å godta avtalen. Hun påpeker at neste fase med forhandlinger om en mer permanent våpenhvile og israelsk tilbaketrekning vil bli vanskeligere. Waage understreker at Hamas ikke er knust og fortsetter å rekruttere, og at det er uklart hvem som skal styre Gaza etter en eventuell tilbaketrekning.
3 måneder siden
Eksperter er skeptiske til fredsforhandlingene mellom Israel og Hamas, til tross for en våpenhvile. Våpenhvilen ble forsinket grunnet manglende navneliste over gisler, noe som understreker tillitsmangelen mellom partene. Den første fasen av våpenhvilen, som innebærer løslatelse av gisler, anses som viktig, men ekspertene er bekymret for de påfølgende fredsforhandlingene. Store deler av Gaza er ødelagt, og gjenoppbygging vil kreve en politisk avtale. Det israelske samfunnets lave tillit og regjeringens radikale partnere skaper ytterligere utfordringer. Netanyahu har signalisert at våpenhvilen ikke er en fredsavtale, og forbeholder seg retten til å gjenoppta krigen.
3 måneder siden
Benjamin Netanyahu gikk med på våpenhvile med Hamas, til tross for motstand fra sine høyreekstreme regjeringspartnere. Professor Gideon Rahat ved Det hebraiske universitetet mener at det ikke var press fra høyresiden som forsinket våpenhvilen, men at Netanyahu selv ikke ønsket en avtale. Rahat hevder at Netanyahus hovedmål har vært å hale ut tiden for å sikre sin egen maktposisjon. Han spekulerer i at USAs påtroppende president Donald Trump kan ha spilt en rolle i å presse Netanyahu til å akseptere våpenhvilen. Sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvir har truet med å gå av som følge av våpenhvilen, men Rahat understreker at regjeringen ikke er truet da opposisjonen mangler et alternativ. Rahat konkluderer med at makten til de høyreekstreme er en myte, og at Netanyahus beslutninger styres av hans egne interesser og forholdet til Trump.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!