Bekymringene øker rundt USAs rolle i forhandlingene mellom Russland og Ukraina, spesielt med tanke på tidligere uttalelser fra Trump. Direktør Iver Neuman ved Fridtjof Nansens Institutt frykter at Trump kan svikte Ukraina ved å akseptere Putins krav om ukrainsk nøytralitet, noe som vil true europeisk sikkerhet. Samtidig åpner visepresident J.
D. Vance for bruk av sanksjoner og militær makt mot Russland for å fremme en fredsavtale, og understreker at «alt er på bordet» i forhandlingene.
Dette til tross for at USA tidligere har uttalt at visse ukrainske krav er urealistiske. Zelenskyjs rådgiver avviser samtaler uten et felles standpunkt med allierte, noe som kompliserer situasjonen ytterligere.
2 måneder siden
Donald Trump hevder han har en plan for å avslutte krigen i Ukraina, og visepresident JD Vance skal tale på sikkerhetskonferansen i München. Samtidig gir Trump motstridende signaler om Ukrainas rolle i forhandlingene med Russland, og et planlagt møte mellom Trump og Putin i Saudi-Arabia ekskluderer Ukraina. Vance har uttalt at utplassering av amerikanske soldater i Ukraina fortsatt er en mulighet. Zelenskyj krever å bli inkludert i forhandlingene og uttrykker mistillit til USAs fredsplan. Iver B. Neumann ved Fridtjof Nansens Institutt frykter at Trump ikke vil ivareta Europas og Ukrainas interesser. Forsvarsminister Tore O. Sandvik understreker viktigheten av USA som sikkerhetsgarantist og har invitert USAs forsvarsminister til Norge.
2 måneder siden
Direktør Iver Neuman ved Fridtjof Nansens Institutt er bekymret for at Europa ikke kan stole på Trump i forhandlingene med Putin om Ukraina. Han frykter Trump vil akseptere Putins krav om ukrainsk nøytralitet, noe som vil true europeisk sikkerhet. Trump har sendt motstridende signaler om Ukrainas rolle i forhandlingene, selv om Zelenskyj har full støtte fra EU for å delta. Visepresident Vance skal møte Zelenskyj for å diskutere en mulig avtale, men mange frykter at Trump allerede har gitt Putin mye uten å høre Ukraina.
2 måneder siden
USAs visepresident J.D. Vance varsler potensielle sanksjoner og militær makt mot Russland for å fremme en fredsavtale i Ukraina. Han åpner for at amerikanske styrker kan settes inn i Ukraina hvis forhandlingene bryter sammen, og møter president Zelenskyj i München. Vance understreker at «alt er på bordet» i forhandlingene mellom Trump og Putin, til tross for at USA tidligere har uttalt at visse ukrainske krav, som NATO-medlemskap og tilbakeføring av Krim, er urealistiske. En rådgiver for Zelenskyj avviser samtaler uten et felles standpunkt med allierte.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Donald Trump hevder å ha hatt samtaler med Vladimir Putin om å avslutte krigen i Ukraina. Trump sier han har en konkret plan for å få slutt på konflikten, men ønsker ikke å gi detaljer. Han håper på en rask løsning for å stoppe tap av menneskeliv. Trump antyder også et mulig møte med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj neste uke. Visepresident JD Vance skal også møte Zelenskyj på sikkerhetskonferansen i München. Trump har tidligere uttalt ønske om en avtale med Zelenskyj om våpen og penger, i bytte mot tilgang til sjeldne jordmetaller og gass i Ukraina.
2 måneder siden
Flere Nato-kilder betviler ryktene om at USA vil presentere en fredsplan for Ukraina under sikkerhetskonferansen i München. Kilder påpeker at det ikke finnes tegn på at Putin er klar til å forhandle, selv om Trump har hevdet å ha diskutert saken med den russiske presidenten. Ukraina er et sentralt tema på Natos forsvarsministermøte, hvor det legges vekt på å opprettholde støtten til landet. Samtidig forventes det at USA vil oppfordre Europa til å ta en større økonomisk byrde. USAs utsending skal reise rundt i Europa for å samle informasjon og jobbe videre med en plan for Ukraina.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
2 måneder siden
Sikkerhetskonferansen i München ble overskygget av usikkerhet rundt USAs rolle i Ukraina-krigen, spesielt etter signaler om mulige forhandlinger mellom Trump og Putin uten Ukrainas deltakelse. Samtidig uttrykte USAs forsvarsminister at Ukraina må være forberedt på å gi fra seg land. USAs visepresident skapte reaksjoner ved å fokusere på «indre fiender» i Europa. Frankrikes president Macron innkalte til et europeisk krisemøte for å samordne europeiske posisjoner, mens Norge understreker viktigheten av at Ukraina og Europa inkluderes i forhandlingene og at Ukraina må styrkes militært.
6 dager siden
USAs tidligere president Donald Trump har ferdigstilt en fredsplan for Ukraina og Russland, ifølge Axios. Planen innebærer at USA uoffisielt anerkjenner russisk kontroll over okkuperte ukrainske territorier, inkludert Krim-halvøya og deler av Luhansk, Donetsk, Kherson og Zaporizjazja. Ukraina må avstå fra NATO-medlemskap, men kan bli EU-medlem, og sanksjoner mot Russland skal oppheves. Til gjengjeld får Ukraina sikkerhetsgarantier fra flere land, tilbakeføring av deler av Kharkiv-regionen, fri passasje over Dnipro-elven og bistand til gjenoppbygging. USAs visepresident J.D. Vance støtter ideen om å fryse territorielle linjer nær dagens situasjon og advarer om at USA kan trekke seg fra fredsprosessen hvis det ikke blir framgang. Trumps spesialutsending skal snart møte Putin i Moskva for videre samtaler, mens krigen diskuteres i London av representanter fra Ukraina, USA og europeiske land.
2 måneder siden
USAs visepresident J.D. Vance varsler potensielle sanksjoner og militær makt mot Russland for å fremme en fredsavtale i Ukraina. Han åpner for at amerikanske styrker kan settes inn i Ukraina hvis forhandlingene bryter sammen, og møter president Zelenskyj i München. Vance understreker at «alt er på bordet» i forhandlingene mellom Trump og Putin, til tross for at USA tidligere har uttalt at visse ukrainske krav, som NATO-medlemskap og tilbakeføring av Krim, er urealistiske. En rådgiver for Zelenskyj avviser samtaler uten et felles standpunkt med allierte.
2 måneder siden
Donald Trumps administrasjon har presentert en plan for Ukraina som krever at landet gir avkall på NATO-medlemskap og aksepterer tap av territorier, inkludert Krim. Planen er presentert for NATO-allierte og har utløst kritikk. Samtidig planlegger Trump og Putin fredssamtaler, noe som vekker bekymring for at Ukraina presses til å akseptere ugunstige vilkår. Flere NATO-land insisterer på at Ukraina må delta i forhandlingene. Eksperter påpeker at både Ukraina og Russland ønsker sikkerhetsgarantier, men med motstridende krav.
2 måneder siden
Sikkerhetskonferansen i München ble preget av overraskende uttalelser og møter. USAs visepresident kritiserte Europas innvandringspolitikk og manglende ytringsfrihet, noe som fikk kritikk fra statsminister Støre. Samtidig skapte Donald Trumps antydninger om samtaler med Putin bekymring, særlig fordi Ukraina ikke var invitert til de påfølgende forhandlingene i Saudi-Arabia. Utenriksminister Espen Barth Eide understreker betydningen av de uformelle møtene som fant sted utenfor offentligheten, og ser et sterkt europeisk ønske om å bidra aktivt i fredsforhandlingene og gjenoppbyggingen etter krigen.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler usikkerheten rundt Donald Trumps rolle i Ukraina-konflikten etter hans innsettelse som president. Trump har lovet å skape fred raskt, men eksperter er bekymret for hans uforutsigbarhet og mulige konsekvenser for Ukraina. Det er også en bekymring for manglende europeisk lederskap i fredsprosessen. Artikkelen peker på at Russland kan bruke forhandlinger som et taktisk verktøy, og at en varig fred kan kreve omfattende sikkerhetsgarantier og vestlig militær tilstedeværelse. Det understrekes at det er stor usikkerhet rundt Trumps planer og at utfallet av konflikten kan avhenge av hans beslutninger.
2 måneder siden
Donald Trump har hatt samtaler med Vladimir Putin om krigen i Ukraina, noe som har skapt bekymring blant flere ledere internasjonalt. Trump antyder en mulig våpenhvile, men også at Ukraina neppe vil få tilbake alle okkuperte områder. Uttalelsene har ført til frykt for at Ukraina kan lide et nederlag. Natos generalsekretær understreker viktigheten av at Ukraina er involvert i forhandlinger, mens Tysklands utenriksminister krever at Europa inkluderes og oppfordrer til økte investeringer i forsvar. Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver anklager ham for å ha «overgitt seg til Putin», og mener han ofrer ukrainsk suverenitet.