Forbrukerrådet minner om at bytting av julegaver ikke er en selvfølge. I fysiske butikker er man avhengig av butikkenes egne bytteregler, mens angreretten gjelder for nettkjøp og dørsalg innen 14 dager.
Det er viktig å være klar over at visse varer er unntatt angreretten, som bolig, ferskvarer og åpnet media. Kjøp fra privatpersoner omfattes heller ikke av angreretten.
Ved bruk av angreretten kan kunden måtte dekke returfrakten, men selger kan ikke ta gebyr for angreretten. Angreretten gjelder i EØS-området for kjøp over 300 kroner.
4 måneder siden
Mange bytter julegaver etter jul, men Forbrukerrådet advarer om at bytting i fysisk butikk er avhengig av butikkens egne regler. Angrerett gjelder hovedsakelig for netthandel innen 14 dager, men med visse unntak som bolig, transport, spesiallagde varer, ferskvarer, åpnede medie- og intimprodukter, samt opplevelser. Angreretten gjelder heller ikke ved kjøp fra privatpersoner. Ved bruk av angrerett i netthandel, må kjøper ofte betale returfrakt, mens selger ikke kan kreve gebyr for angreretten.
4 måneder siden
Forbrukerrådet advarer om at bytting av varer etter jul ikke er en selvfølge. I fysiske butikker er man prisgitt butikkens egne bytteregler, mens angreretten gjelder for nettkjøp og dørsalg innen 14 dager. Visse varer som bolig, ferskvarer og åpnet media er unntatt angreretten. Kjøp fra privatpersoner omfattes heller ikke. Ved bruk av angreretten kan kunden måtte dekke returfrakten, men selger kan ikke ta gebyr for angreretten. Angreretten gjelder i EØS-området for kjøp over 300 kroner.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Forbrukerrådet advarer om at bytting av varer etter jul ikke er en selvfølge. I fysiske butikker er man prisgitt butikkens egne bytteregler, mens angreretten gjelder for nettkjøp og dørsalg innen 14 dager. Visse varer som bolig, ferskvarer og åpnet media er unntatt angreretten. Kjøp fra privatpersoner omfattes heller ikke. Ved bruk av angreretten kan kunden måtte dekke returfrakten, men selger kan ikke ta gebyr for angreretten. Angreretten gjelder i EØS-området for kjøp over 300 kroner.
4 måneder siden
Mange ønsker å bytte julegaver de ikke er fornøyd med. For å bytte en vare kreves ofte en byttelapp, men det er mulig å bytte uten hvis man vet hvor varen er kjøpt. Nettkjøp har 14 dagers angrerett, og noen butikker har utvidet byttefrist i julen. Gaver kjøpt i utlandet kan være vanskelig å bytte. Forbrukerrådet anbefaler å ikke kaste byttelappen, og å bytte gaver innen fristen. Hvis bytting ikke er mulig, kan gaven gis videre eller selges. Det er sjeldent konflikter rundt bytting av julegaver.
4 måneder siden
Etter jul er det mange som bytter gaver. En av fire nordmenn bytter gaver, men det er ingen lov som gir rett til bytte. Butikkene har egne betingelser, og byttelapp er viktig. Fristen for bytting varierer. Uten byttelapp kan det være vanskelig, men noen butikker er fleksible. Varen må være ubrukt og salgbar. Nettkjøp har 14 dagers angrerett, men byttevilkår varierer. Bruktbutikker kan også tilby byttelapper, men privatkjøp har ingen bytterett.
4 måneder siden
Tredje juledag er kjent som den store byttedagen, og mange nordmenn benytter anledningen til å bytte julegaver. Ifølge Forbrukerrådet vil hver fjerde nordmann bytte en eller flere gaver. Butikker, spesielt de som selger elektronikk, sportsutstyr og bøker, forbereder seg på stor pågang. For å bytte varer må de være ubrukte og i originalemballasje. Det er viktig å huske at bytting ikke er en lovfestet rettighet, og butikkene har ulik praksis. Noen velger å utsette byttingen til etter nyttår, mens andre bytter med en gang for å få brukt gavene i ferien.
4 måneder siden
Vinmonopolet opplever stor pågang i desember, både for vanlige kjøp og julegaver. De anbefaler kunder å handle tidlig for å unngå kø. Vinmonopolet er stengt på julaften, men holder åpent til og med 23. desember og åpner igjen 27. desember. På nyttårsaften er åpningstiden begrenset til kl. 10-15. Det er mulig å bestille varer på nett, men for garantert levering til jul er fristen ute. Kunder kan sjekke lagerstatus i butikk for å bestille varer for henting.
4 måneder siden
Artikkelen gir syv tips for å ta mer miljøvennlige valg i julen. Det forventes at nordmenn vil bruke nesten 25.000 kroner hver på julehandel, noe som gir en stor miljøbelastning. Artikkelen foreslår å gi brukte gaver, redusere antall gaver, spise opp maten, bruke alternativ innpakning, lage gaver selv, gi opplevelser eller tjenester, og å finne gode nyttårsforsett. Det understrekes at gjenbruk og planlegging er nøkkelen til en mer bærekraftig julefeiring.
4 måneder siden
Møbelkjeden Jysk stenger alle sine butikker på julaften i år, for å la de ansatte feire med sine familier, og de ansatte som var satt opp på vakt får likevel lønn. Ikea har også stengt på julaften siden 90-tallet av samme grunn. Rusta og Europris holder derimot åpent for de som er sent ute med julehandelen. Kjøpesentre som Amfi og Alti holder åpent frem til lunsj på julaften. Butikkene oppfordrer kundene til å handle tidlig for å unngå kø og anbefaler bruk av nettbutikk og klikk-og-hent.
4 måneder siden
Tall fra Virke viser at nordmenn i snitt vil bruke 24 900 kroner på julehandelen i november og desember, inkludert gaver, dagligvarer og vinmonopol. Totalt anslås julehandelen å nå 138,7 milliarder kroner, en økning på 3,5 prosent fra i fjor. Samtidig viser en undersøkelse fra Respons Analyse for Sparebank 1 at nordmenn planlegger å bruke 8330 kroner ekstra til jul, en nedgang på fem prosent fra året før. Forbrukerøkonom Magne Gundersen peker på høye renter som en årsak til at mange ønsker å redusere utgiftene. Han advarer mot å bruke mer enn man har råd til og oppfordrer til planlegging for å unngå økonomiske feller.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd om hvordan man unngår problemer med julegaver i bagasjen på flyreiser. Det anbefales å ikke pakke inn gaver i håndbagasjen, da de kan bli åpnet i sikkerhetskontrollen. Væsker må være i beholdere under 100 ml. Julemat som kaker og ribbe er tillatt, men surkål ikke. Det tryggeste er å sende julegaver i innsjekket bagasje, bortsett fra powerbanks som skal i håndbagasjen. Artikkelen advarer også mot å ta med vin i innsjekket bagasje på grunn av risiko for lekkasje.
4 måneder siden
Posten oppfordrer kunder til å hente sine 108.000 uavhentede pakker etter en travel juleperiode hvor de håndterte over to millioner pakker ukentlig. Mange av pakkene antas å være forsinkede julegaver. Hentefristen er sju virkedager, og pakker med hentefrist mellom 23. og 31. desember vil bli returnert 3. virkedag etter nyttår. Posten anbefaler å hente pakkene så snart som mulig. Post i Butikk er åpent i butikkenes åpningstider, mens pakkebokser er tilgjengelige hele døgnet via Posten-appen.