Grønlandske politikere har uttrykt bekymring etter Donald Trumps uttalelser om Grønland, og frykter politisk påvirkning og splid mellom Grønland og Danmark. En dansk forsker beskriver krisestemning i Danmark etter Trumps utspill om å overta kontrollen over Grønland.
Statsminister Mette Frederiksen skal ha hatt en opphetet telefonsamtale med Trump om saken, og har invitert nordiske kollegaer til middag i et forsøk på å få støtte i den utenrikspolitiske krisen. Norge støtter Danmarks suverenitet over Grønland, og understreker viktigheten av å respektere staters grenser.
Det er også bekymring for en "særlig interesse" for Svalbard, og at dette er et forsøk på å skape splid mellom Grønland og Danmark. Det understrekes at de arktiske landene må stå sammen og finne en god dialog med USA.
3 måneder siden
Den grønlandske politikeren Aaja Chemnitz uttrykker bekymring over Donald Trumps uttalelser om Grønland, og forteller at mødre er redde for barnas fremtid. Hun understreker at Grønland ikke er til salgs, men er åpen for samarbeid med USA. En ekspert mener Trumps utspill vil påvirke valget på Grønland. Utenriksminister Espen Barth Eide sier Norge støtter Danmarks suverenitet over Grønland og understreker viktigheten av å respektere staters grenser. Han poengterer også at Grønland er med i NATO, og at det er mulig med tettere samarbeid innenfor alliansens rammer.
3 måneder siden
Aaja Chemnitz, en grønlandsk politiker, uttrykker bekymring for at det er en «særlig interesse» for Svalbard. Hun mener det er et forsøk på å skape splid mellom Grønland og Danmark, og at politisk påvirkning er en større trussel enn militær. Chemnitz understreker at de arktiske landene må stå sammen og finne en god dialog med USA. Hun påpeker også at det finnes rasisme mot grønlendere i Danmark, og at dette brukes for å skape splid. Hun mener det er viktig å sikre at det ikke er politisk påvirkning fra andre land i forkant av valget i Grønland.
3 måneder siden
En dansk forsker beskriver krisestemning i Danmark etter at USAs president Donald Trump gjentatte ganger har uttrykt ønske om å overta kontrollen over Grønland. Statsminister Mette Frederiksen skal ha hatt en opphetet telefonsamtale med Trump om saken. Frederiksen har invitert nordiske kollegaer til middag i København i et forsøk på å få støtte i den utenrikspolitiske krisen. Trump har uttalt at han tror USA vil få Grønland, men en meningsmåling viser at få amerikanere støtter hans tilnærming. Forskere mener Trump ønsker å bli husket som en president som utvidet USAs territorium.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Den republikanske senatoren Lisa Murkowski uttrykker bekymring for Donald Trumps holdning til Grønland, og understreker øyas strategiske betydning. Hun påpeker at Trumps utspill om Grønland tas mer seriøst nå enn tidligere, og at Grønland bør ses på som en alliert, ikke en eiendel. Murkowski har også markert seg ved å motsette seg Trumps forsvarsministerkandidat. Utenriksminister Espen Barth Eide deler Murkowskis bekymring og understreker at Danmark har suverenitet over Grønland.
1 måned siden
Grønlands fungerende regjeringssjef, Múte B. Egede, uttrykker bekymring overfor det internasjonale samfunnet for deres tilbakeholdenhet med å støtte Grønland, spesielt i lys av det kommende besøket fra Usha Vance og Mike Waltz. Besøket finner sted etter at Donald Trump tidligere har indikert interesse for å kjøpe Grønland, noe som gir det hele en politisk dimensjon. Egede understreker at den nåværende regjeringen ikke vil møte de amerikanske gjestene og insisterer på at Grønlands integritet og demokrati må respekteres. Han oppfordrer Grønlands allierte til å gi tydelig støtte for å forhindre ytterligere eskalering av situasjonen og økt amerikansk aggresjon.
3 måneder siden
Aaja Chemnitz, en grønlandsk politiker, uttrykker bekymring for at det er en «særlig interesse» for Svalbard. Hun mener det er et forsøk på å skape splid mellom Grønland og Danmark, og at politisk påvirkning er en større trussel enn militær. Chemnitz understreker at de arktiske landene må stå sammen og finne en god dialog med USA. Hun påpeker også at det finnes rasisme mot grønlendere i Danmark, og at dette brukes for å skape splid. Hun mener det er viktig å sikre at det ikke er politisk påvirkning fra andre land i forkant av valget i Grønland.
3 måneder siden
Donald Trump har skapt overskrifter ved å antyde at USA kan bruke militær makt for å sikre seg kontroll over Grønland. Danmarks statsminister Mette Frederiksen avviser dette, og Grønlands regjeringssjef Múte B. Egede uttrykker bekymring. Tidligere Nato-sjef Jens Stoltenberg minner om en lignende situasjon i 2019, som ble løst gjennom dialog mellom Danmark og USA. Stoltenberg kritiseres for å delta på Trumps innsettelse, men mener det er viktig å engasjere seg med USA fremfor å isolere dem. Han understreker at sikkerhet i nord er viktig for hele Nato, og at praktiske ordninger kan finnes som respekterer Danmarks suverenitet.
3 måneder siden
Danmarks statsminister har innkalt til krisemøte etter Donald Trumps utspill om Grønland. Eksperter mener Trumps retorikk er urovekkende og kan undergrave vestlig verdensorden. Trump har antydet bruk av militær makt mot en alliert, noe som har blitt fordømt av Norges statsminister. Trumps utspill kan handle om å hevde amerikanske interesser, men minner også om autoritære lederes maktutøvelse. Eksperter mener Trumps utspill kan påvirke debatten om Grønlands selvstendighet, og at et sterkt samarbeid er avgjørende for å sikre at Grønland ikke blir et offer for stormaktsrivalisering. Trumps fokus på Grønland øker oppmerksomheten rundt øyas strategiske verdi, og kan føre til økt europeisk samarbeid.
3 måneder siden
Etter Donald Trumps uttalelser om Grønland, er mange grønlendere bekymret for øyas fremtid. Besøket til Donald Trump jr. skapte forvirring og spenning i Nuuk. Det er en utbredt frykt for at Grønland ikke skal få bestemme over sin egen fremtid, men at USA og Danmark skal ta valgene. Selvstendighetsdebatten er tilspisset, og det er en kjølig vind mellom Grønland og Danmark. Grønland er åpen for samarbeid med andre land enn Danmark, og Trumps uttalelser har åpnet øynene for flere.
1 måned siden
Flere amerikanske representanter besøker Grønland, noe som vekker bekymring for USAs intensjoner. Besøket skjer samtidig som Grønland er i en sårbar politisk situasjon uten regjering. Grønlands fungerende regjeringssjef fordømmer USAs innblanding, med støtte fra Danmarks statsminister, som understreker viktigheten av Grønlands suverenitet. Det er usikkerhet rundt USAs strategi, og tidligere uttalelser fra Trump om mulig militærmakt skaper frykt for at USA ønsker å overta Grønland. Danske myndigheter er bekymret og føler seg sveket, da de har gitt USA tilgang til Grønland for sikkerhetsformål.
1 måned siden
Donald Trumps uttalelser om å kjøpe Grønland har satt sitt preg på det grønlandske valget. Mange frykter økt amerikansk innflytelse, selv om et stort flertall er imot å bli en del av USA. Uavhengighetspartienes fremgang kan føre til en raskere prosess mot selvstendighet, men økonomisk avhengighet av Danmark og spørsmål rundt forsvars- og sikkerhetspolitikk er store utfordringer. Grønland mottar årlig betydelige økonomiske tilskudd fra Danmark, og fremtidig uavhengighet krever alternative inntektskilder og en klar strategi for sikkerhet.
3 måneder siden
Danmarks statsminister Mette Fredriksen har uttalt at Grønland ikke er til salgs, og understreker at landet tilhører grønlenderne. Uttalelsen kommer etter at Donald Trump flere ganger har ytret ønske om å kjøpe Grønland. Fredriksen understreker behovet for et tett samarbeid med USA, men sier at Grønlands fremtid defineres av grønlenderne selv. Donald Trump jr. besøkte Grønland på en privat dagstur uten planlagte møter med lokale myndigheter. Fredriksen uttrykker håp om et godt samarbeid med USA og den påtroppende presidenten.
4 måneder siden
Donald Trumps uttalelser om amerikansk eierskap av Grønland har skapt bekymring i Danmark. Eksperter tror ikke Trump vil forsøke det samme med Svalbard, men frykter at USA vil prioritere Kina fremfor Arktis. Russland anses ikke som en stor trussel mot Svalbard på grunn av logistiske utfordringer og lav gevinst. Kina viser økende interesse for Arktis, spesielt gjennom forskning, men anses ikke som en militær trussel mot Svalbard. Svalbard-traktaten fra 1920 sikrer norsk suverenitet, men forplikter Norge til å likebehandle alle traktatland. Det er en økende andel utlendinger på Svalbard, noe som understreker viktigheten av norsk tilstedeværelse.