Mor og datter, Line og Vigdis Hjorth, deler sine personlige erfaringer med brystkreft i boken 'Kul i brystet'. Line ble diagnostisert med brystkreft våren 2023, og kort tid etter fikk moren Vigdis samme diagnose. Boken gir et innblikk i deres kreftforløp, fra begge perspektiver, og skildrer de fysiske og psykiske utfordringene de møtte.
Den tar også opp temaer som pårørenderollen, intimitet, og relasjonen mellom mor og datter. Lines kreft var mer alvorlig og krevde cellegiftbehandling.
Boken er skrevet på en usentimental og ærlig måte, men inneholder også humor, spesielt i Vigdis' partier. Den fremstår som et kampskrift for åpenhet rundt sykdom og en hyllest til velferdsstaten.
3 måneder siden
Mor og datter Hjorth har skrevet en bok om deres erfaringer med brystkreft. Våren 2023 oppdaget Line Normann Hjorth en kul i brystet, og det ble avdekket en genetisk disposisjon for kreft. Et halvt år senere fikk moren, Vigdis, samme diagnose. Boken skildrer året der begge har operert bort brystene og fått nye, med vekslende perspektiv fra Line og Vigdis. Lines kreft var mer alvorlig og krevde cellegiftbehandling. Boken tar for seg kvinners forhold til bryster, kreftgrupper, og forholdet mellom mor og datter, samt Vigdis' alkoholbruk. Boken er skrevet på en usentimental og ærlig måte, og Lines versjon gjør sterkest inntrykk.
3 måneder siden
I boken «Kul i brystet» deler Line Norman Hjorth og Vigdis Hjorth sine personlige erfaringer med brystkreft. Line ble diagnostisert i 2023, og kort tid etter fikk moren Vigdis samme diagnose. Boken gir et innblikk i kreftforløpet fra begge perspektiver, og skildrer de fysiske og psykiske utfordringene de møtte. Boken tar også opp temaer som pårørenderollen, intimitet, og relasjonen mellom mor og datter. Selv om temaet er alvorlig, er boken også fylt med humor, spesielt i Vigdis' partier. Boken fremstår som et kampskrift for åpenhet rundt sykdom og en hyllest til velferdsstaten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
I boken «Kul i brystet» forteller Vigdis Hjorth og datteren Line Norman Hjorth om sine erfaringer med brystkreft. Line fikk diagnosen først, etterfulgt av Vigdis et halvt år senere. Boken beskriver deres reise gjennom sykdommen, behandlingen og hvordan de støttet hverandre i en krevende tid. De skriver åpent om de vanskelige valgene knyttet til operasjon og eventuell rekonstruksjon av brystene. Boken er skrevet som separate kapitler fra begge, noe som gir et ærlig og usentimentalt innblikk i deres opplevelser. Begge er nå kreftfrie.
3 måneder siden
I boken «Kul i brystet» deler Line Norman Hjorth og Vigdis Hjorth sine personlige erfaringer med brystkreft. Line ble diagnostisert i 2023, og kort tid etter fikk moren Vigdis samme diagnose. Boken gir et innblikk i kreftforløpet fra begge perspektiver, og skildrer de fysiske og psykiske utfordringene de møtte. Boken tar også opp temaer som pårørenderollen, intimitet, og relasjonen mellom mor og datter. Selv om temaet er alvorlig, er boken også fylt med humor, spesielt i Vigdis' partier. Boken fremstår som et kampskrift for åpenhet rundt sykdom og en hyllest til velferdsstaten.
2 måneder siden
Vigdis Hjorth og datteren Line Norman Hjorths bok «Kul i brystet», som omhandler deres erfaringer med brystkreft, har blitt avvist av Kulturrådets innkjøpsordning for sakprosa, til tross for positiv mottakelse fra kritikerne. Forlagssjefen i Cappelen Damm uttrykker overraskelse og skuffelse over avgjørelsen, mens Vigdis Hjorth selv argumenterer for en forbedring av innkjøpsordningen for sakprosa. Kulturrådet begrunner avslaget med at boken ikke oppfyller de nødvendige litterære kravene, samtidig som de påpeker at budsjettet begrenser antall innkjøpte bøker. Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening kritiserer forskjellsbehandlingen mellom innkjøpsordningene for skjønnlitteratur og sakprosa, og anser dette som et demokratisk problem, da det begrenser tilgangen til viktig sakprosa for allmennheten.
7 dager siden
Tina Knowles, mor til superstjernen Beyoncé, deler for første gang sin erfaring med brystkreft. Hun fikk diagnosen i juli i fjor etter å ha utsatt mammografi i to år på grunn av koronapandemien. Tina gjennomgikk operasjon for å fjerne svulsten og fikk samtidig utført brystreduksjon, og er nå kreftfri. Hun ønsker å advare andre kvinner om viktigheten av regelmessige mammografitester og oppfordrer til å ikke utsette dem. I sin selvbiografi «Matriarch» beskriver hun også hvordan døtrene Beyoncé og Solange taklet nyheten med støtte og positivitet. Tina understreker at tidlig oppdagelse kan redde liv, og oppfordrer kvinner til å prioritere helsen sin til tross for en travel hverdag.
4 måneder siden
Inga Ravna Eira, en samisk kvinne, fikk påvist brystkreft og måtte fjerne brystene. Før operasjonen tok hun bilder av brystene sine med et nært familiemedlem som fotograf, som en måte å hedre sin kvinnelighet. Hun opplevde stor sorg og frykt for hvordan dette ville påvirke hennes selvfølelse og forhold. Etter operasjonen fikk hun silikonproteser, til tross for at hun først fikk beskjed om at hun var for gammel. Hun har vært åpen om sine psykiske utfordringer og har fått hjelp fra psykolog til å håndtere tankekaoset. Hun har også funnet styrke i naturen og i å skrive.
2 måneder siden
Anne-Lise Flatland, moren til Katarina Flatland, er død etter å ha kjempet mot brystkreft. Katarina Flatland delte nyheten på Instagram, og beskrev moren som enestående og uttrykte dyp sorg. Anne-Lise Flatland var sykepleier på Radiumhospitalet i mange år og ble beskrevet som familiens klippe. Katarina Flatland har tidligere vært åpen om morens sykdom i ulike medier, og delte familiens vanskelige tid.
2 dager siden
Den svenske montérytteren Jenny Brunzell har fått en alvorlig kreftdiagnose. Hun beskriver diagnosen som den verste dagen i sitt liv.
4 måneder siden
Amalia (33) valgte å fjerne begge brystene etter å ha fått påvist den arvelige genfeilen BRCA1, som gir økt risiko for bryst- og eggstokkreft. Hun visste at kvinner på morssiden hadde hatt eggstokkreft, og valgte derfor å teste seg. Overlege Lovise Mæhle ved OUS påpeker at mange med genfeilen ikke er klar over det, da den kan arves fra både mor og far, og at mange ikke har kjente tilfeller av kreft i familien. Mæhle mener at flere burde få mulighet til å teste seg, men dagens lovverk begrenser dette. Fjerning av brystvev og eggstokker er den sikreste måten å unngå kreft for kvinner med genfeilen, men det er opp til hver enkelt å bestemme når det er riktig tidspunkt for operasjon.
2 måneder siden
Mary Joy Incipido Nygaard (33) ble i 2021 henvist til mammografi ved Sykehuset Østfold etter at fastlegen fant en kul i hennes høyre bryst. Sykehuset fant en kul i venstre bryst og utførte ultralyd av dette, men ikke av det høyre. To år senere ble det oppdaget brystkreft med spredning i høyre bryst. Mary Joy og hennes ektemann mener sykehuset burde undersøkt begge brystene med ultralyd. Sykehuset avviser dette og mener det ikke var grunnlag for ultralyd av høyre bryst basert på mammografibildene. En kreftspesialist mener ultralyd burde vært utført. Mary Joy har fått avslag på pasientskadeerstatning, men har bestemt seg for å ta saken til retten. Brystkreftforeningen understreker at kvinner må tas på alvor ved funn i brystene.
2 måneder siden
Katarina Flatlands mor, Anne-Lise Flatland, er død etter å ha kjempet mot kreften. Katarina Flatland bekrefter dødsfallet på sin Instagram-konto, hvor hun skriver om sin dype sorg og savn. Anne-Lise Flatland ble 68 år gammel og var gift med Hallvard Flatland i 40 år. Hun fikk først brystkreft i 2010, men ble frisk. I 2024 kom sykdommen tilbake. Katarina Flatland har tidligere vært åpen om morens sykdom og den vanskelige tiden familien har gjennomgått.