Europeiske ledere samlet seg i Paris til et krisemøte for å diskutere situasjonen i Ukraina og europeisk sikkerhet, etter at Donald Trump oppfordret Europa til å ta et større ansvar. Møtet avslørte uenighet om hvorvidt fredsstyrker bør sendes til Ukraina, der Olaf Scholz var kritisk, mens Storbritannia og Sverige viste større åpenhet.
Donald Tusk benyttet anledningen til å oppfordre Norge og Storbritannia til å øke sine investeringer i felles forsvar. Jonas Gahr Støre uttrykte bekymring over signaler fra USA, men understreket viktigheten av NATO-alliansen.
Ungarn var ikke representert og beskrev møtet som en samling av krigstilhengere og Trump-motstandere, samt frustrerte europeiske politikere som ønsker å hindre en fredsavtale. Støre understreket at Europa er den viktigste bidragsyteren til Ukraina, og at Ukraina må inkluderes i eventuelle fredsforhandlinger.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler et krisemøte i Paris der europeiske ledere diskuterte situasjonen i Ukraina. Tysklands statsminister Olaf Scholz reagerte irritert på debatten om å sende fredsstyrker, mens Storbritannia og Sverige har åpnet for å vurdere dette. Statsminister Jonas Gahr Støre uttrykker bekymring over signalene fra USA, men understreker viktigheten av NATO-alliansen. Ungarn var ikke representert på møtet og beskrev det som en samling av krigstilhengere og Trump-motstandere. Støre fremhever at Europa er den viktigste bidragsyteren til Ukraina, og at Ukraina må være en del av forhandlingene om en eventuell fredsavtale.
2 måneder siden
Tysklands statsminister Olaf Scholz anser debatten om å sende fredsstyrker til Ukraina som forhastet og upassende. Under et krisemøte i Paris, hvor europeiske ledere diskuterte veien videre i Ukraina, uttrykte Scholz irritasjon over debatten. Møtet ble avholdt etter at Donald Trump krevde at Europa tar et større ansvar for egen og Ukrainas sikkerhet. Scholz understreket betydningen av samarbeid mellom Europa og USA i sikkerhetsspørsmål, og advarte mot splittelse. Ungarn var ikke representert på møtet, og beskrev det som en samling av «frustrerte europeiske politikere» som ønsker å hindre en fredsavtale.
2 måneder siden
Polens statsminister Donald Tusk ber Norge og Storbritannia om å øke investeringene i felles forsvar, i forkant av et krisemøte i Paris om europeisk sikkerhet. Tusk understreker viktigheten av å være forberedt på å ta seriøse forsvarsbeslutninger. Møtet er innkalt av Frankrikes president Macron, og samler ledere fra flere europeiske land. Danmarks statsminister Mette Fredriksen representerer Norge og Norden. Statsminister Jonas Gahr Støre sier det er for tidlig å diskutere norsk deltakelse i fredsbevarende styrker i Ukraina.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Tysklands statsminister Olaf Scholz anser debatten om å sende fredsstyrker til Ukraina som forhastet og upassende. Under et krisemøte i Paris, hvor europeiske ledere diskuterte veien videre i Ukraina, uttrykte Scholz irritasjon over debatten. Møtet ble avholdt etter at Donald Trump krevde at Europa tar et større ansvar for egen og Ukrainas sikkerhet. Scholz understreket betydningen av samarbeid mellom Europa og USA i sikkerhetsspørsmål, og advarte mot splittelse. Ungarn var ikke representert på møtet, og beskrev det som en samling av «frustrerte europeiske politikere» som ønsker å hindre en fredsavtale.
2 måneder siden
Europeiske ledere er samlet til et hastemøte i Paris etter at USA har skapt usikkerhet rundt fredsforhandlinger mellom Ukraina og Russland. Det er bekymring for om Europa kan garantere Ukrainas sikkerhet uten amerikansk støtte. Storbritannia og Sverige vurderer å sende fredsbevarende styrker, mens Venstre og MDG ønsker at Norge skal bidra, men regjeringen er avventende. Eksperter understreker at Europa må ta vanskelige avgjørelser for å være en troverdig sikkerhetsaktør og for å avskrekke Russland, og advarer mot konsekvensene dersom Russland okkuperer hele Ukraina.
2 måneder siden
Europeiske ledere er samlet til krisemøte i Paris på initiativ fra Frankrikes president Macron. Møtet omhandler krigen i Ukraina og europeisk sikkerhet, i lys av USAs mulige linjeskifte og samtaler mellom Russland og USA. Hovedfrykten er at USA vil forhandle frem en fredsløsning med Russland uten å inkludere Ukraina og Europa, noe som kan gå på bekostning av europeiske interesser. Møtet skal diskutere hvordan Europa kan sikre sin deltakelse i fremtidige forhandlinger og unngå beslutninger som kompromitterer europeisk sikkerhet.
2 måneder siden
Ei rekke europeiske statsleiarar er samla i Paris for å drøfte situasjonen i Ukraina. Frankrikes president Emmanuel Macron er vertskap for møtet og har snakka med USAs president Donald Trump i forkant. Statsleiarar frå fleire europeiske land deltek, og Danmarks statsminister Mette Frederiksen representerer dei nordiske og baltiske landa. Blant tema som skal drøftast er om ein skal sende soldatar til Ukraina for å trygge freden ved ei eventuell våpenkvile. EU-kommisjonens leiar Ursula von der Leyen understrekar behovet for å auke løyvingane til forsvaret.
2 måneder siden
Etter et krisemøte i Paris understreker statsminister Jonas Gahr Støre at Ukraina ikke må fratas retten til et fremtidig Nato-medlemskap. Han understreker at Europa må stå samlet og ta mer ansvar for egen sikkerhet, men innenfor rammen av Nato og med USAs sikkerhetsgarantier som grunnlag. Krisemøtet omhandlet Ukraina og europeisk sikkerhet etter USAs endrede linje overfor Ukraina, sikkerhetskonferansen i München og samtaler mellom Russland og USA. EU-ledere er enige om at Ukraina fortjener fred gjennom styrke, og at en kraftig økning i europeisk forsvar er nødvendig.
2 måneder siden
Frankrike har invitert Norge til et krisemøte i Paris for å diskutere situasjonen rundt Ukraina-krigen, etter at USA og Russland innledet samtaler uten europeisk deltakelse. Statsminister Støre prioriterer et planlagt besøk til Hydro på Karmøy og vil derfor ikke delta. Møtet utvides til å inkludere flere land utenfor EU. Ukrainas president Zelenskyj er kritisk til forhandlingene som foregår uten Ukrainas tilstedeværelse, og europeiske ledere er bekymret for at viktige beslutninger tas uten deres innflytelse. Jens Stoltenberg understreker viktigheten av at Europa er med i forhandlingene som omhandler europeisk sikkerhet.
1 måned siden
Europeiske toppledere, inkludert statsminister Jonas Gahr Støre, møtes i London for å diskutere Ukraina og Europas fremtid. Støre understreker behovet for å involvere USA i arbeidet for en varig og rettferdig fred i Ukraina, og uttrykker bekymring for det kjølige forholdet mellom USA og Ukraina. Møtet er initiert av Storbritannias statsminister, og samler sentrale aktører som Ukrainas president Zelenskyj, EU-sjef von der Leyen og NATO-sjef Rutte. Samtidig kritiserer Kreml diskusjonen om fredsbevarende styrker i Ukraina.
1 måned siden
Ledere fra 31 EU- og Nato-land møtes i Paris for å diskutere støtte til Ukraina. Frankrike, Storbritannia og Ukraina samarbeider om en fredsavtale som skal presenteres for USA. Møtet fokuserer på umiddelbar hjelp, vilkår for våpenhvile, langsiktig støtte til Ukrainas hær og opprettelse av en internasjonal fredsstyrke. USA vurderer å bidra med en sikkerhetsgaranti og understreker viktigheten av et europeisk engasjement. Målet er en fullstendig våpenhvile, og koalisjonen advarer Russland om mulige konsekvenser dersom våpenhvilen ikke overholdes.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre er tilbakeholden med å love norske fredsbevarende styrker til Ukraina før en fredsavtale er på plass, men åpner for at Norge vil bidra til å opprettholde freden. Flere partier, som MDG og Venstre, oppfordrer Norge til å sende soldater og kritiserer Støre for passivitet. Høyre fremhever behovet for sikkerhetsgarantier. Samtidig foregår det fredsforhandlinger mellom Russland og USA uten at Ukraina eller europeiske land er invitert, noe som har ført til et krisemøte i Paris.
1 måned siden
Etter et toppmøte i Paris uttaler statsminister Jonas Gahr Støre at det er sterk europeisk enighet om å støtte Ukraina. Lederne for 31 EU- og NATO-land møttes for å diskutere hvordan de skal støtte Ukraina fremover. Støre understreker at presset mot Russland må opprettholdes så lenge landet ikke viser tegn til våpenhvile. Flere land har lagt frem planer for mer militærhjelp og økonomisk støtte til Ukraina. Frankrike, Storbritannia og Ukraina arbeider med en fredsavtale som skal legges frem for USA. Møtet omhandlet også en internasjonal fredsstyrke og vilkår for våpenhvile.