Et møte mellom Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og USAs tidligere president Donald Trump endte i en offentlig krangel om en mineralavtale, noe som har skapt bekymring i både Europa og USA. Møtet, som skulle dreie seg om en potensiell avtale om mineralutvinning, endte med at Zelenskyj forlot stedet før tiden uten at avtalen ble signert.
Eksperter mener hendelsen kan svekke USAs støtte til Ukraina og skade Natos samhold, samtidig som det styrker Russlands posisjon. Russiske myndigheter har reagert positivt på krangelen, og ser det som en ydmykelse av Zelenskyj.
Flere kommentatorer mener Trump vil manipulere Zelenskyj, og at Putin har fått det som han ønsket. Hendelsen har ført til en bredere diskusjon om Europas rolle og ansvar i å støtte Ukraina og sikre egen sikkerhet, da Trumps administrasjon ikke lenger anses som en pålitelig alliert.
1 måned siden
Ukrainere reagerer med sjokk og avsky etter Donald Trumps utskjelling av Zelenskyj, og uttrykker bekymring for at Europa står alene mot Russland. Mange ønsker tettere samarbeid med Europa, spesielt innen forsvarsindustrien, og frykter at en våpenhvile er lenger unna. Samtidig fortsetter de russiske angrepene, og situasjonen oppleves som intens og stressende for mange ukrainere. Flere understreker behovet for et felles europeisk forsvar som ikke er avhengig av Nato-allierte utenfor Europa.
1 måned siden
Et møte mellom Zelenskyj og Trump endte i full krangel om mineralavtalen, noe som har ført til bekymring for USAs pålitelighet og Natos fremtid. USA-ekspert Hilmar Mjelde kritiserer Trumps og Vances oppførsel og mener Nato er kritisk skadet, spesielt etter USAs stemmegivning sammen med Russland i FN. Natos generalsekretær Mark Rutte oppfordrer Zelenskyj til å reparere forholdet til Trump for å opprettholde alliansen og understreker viktigheten av at USA, Ukraina og Europa står sammen.
1 måned siden
Russiske myndigheter og kommentatorer har reagert med glede etter møtet mellom Zelenskyj og Trump, og omtaler det som en ydmykelse av Zelenskyj. De mener Trump vil tvinne Zelenskyj rundt lillefingeren. Kommentatorer i russiske medier beskriver en form for jubel og mener Putin fikk det som han håpet på. Samtidig er det forvirring i «Z-Media» som støtter krigen, da de ser at Putin er villig til å selge landets ressurser selv. Russiske senatorer mener USA ser på Zelenskyj som hovedhinder for fred, og Medvedev kalte møtet «et solid slag i ansiktet» fra USA. Utenriksminister Espen Barth Eide mener Putin er fornøyd med utviklingen.
1 måned siden
Et møte mellom Donald Trump og Volodymyr Zelenskyj endte i offentlig krangel, noe som har skapt reaksjoner i Europa. Møtet skulle dreie seg om en mineralavtale, men endte med at Zelenskyj dro før tiden og avtalen ble ikke signert. Eks-diplomat Kai Eide mener Trump bærer nag til Zelenskyj fra tidligere anledninger, mens Zelenskyj er avhengig av støtte i krigen. USA-ekspert Eirik Løkke mener Zelenskyj burde smisket mer med Trump og ser hendelsen som et tegn på et brudd mellom Europa og USA, hvor Europa må ta et større ansvar.
1 måned siden
Et møte mellom USAs og Ukrainas presidenter endte i krangel, noe som har ført til usikkerhet rundt USAs videre støtte til Ukraina. En mineralavtale ble ikke signert, og eksperter mener situasjonen styrker Russland og kan bety slutten for Nato. Flere reagerer på Trumps behandling av Zelenskyj, og det spekuleres i om Russland vil utnytte situasjonen.
1 måned siden
En heftig presidentkrangel mellom Zelenskyj og Trump har sjokkert verden, og eksperter mener den kun gagner Putin. TV 2s USA-kommentator Eirik Bergesen påpeker at Trumps administrasjon ikke lenger er en europeisk alliert, og at Europa nå må ta kommandoen. Bergesen kritiserer Trumps syn på internasjonalt diplomati, der han ønsker kompensasjon for USAs støtte til Ukraina. Forsvarsekspert Tormod Heier mener krangelen setter det transatlantiske sikkerhetsfellesskapet på spill, og at europeerne må revurdere sin sikkerhetsordning.
1 måned siden
Et møte mellom USAs president Donald Trump, visepresident JD Vance og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj endte i høylytt krangling. Zelenskyj forlot Det hvite hus før tiden, og en planlagt mineralavtale ble ikke underskrevet. Anders Romarheim beskriver hendelsen som en skandale og mener Putin vil utnytte situasjonen. Romarheim mener Trump og Vance var respektløse overfor Zelenskyj, og at senator Grahams uttalelser om at Zelenskyj bør gå av, er i tråd med Putins interesser. Russland-ekspert Jakub Godzimirski mener møtet svekker Zelenskyjs forhandlingsposisjon og styrker russisk propaganda.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Donald Trumps team har skapt uro i Europa med overraskende utspill om Ukraina. Blant annet ble det antydet at Ukrainas mål om full territoriell gjenvinning er urealistisk, og Trump annonserte samtaler med Putin uten europeisk deltakelse. USAs visepresident anklaget europeiske allierte for å begrense ytringsfriheten. Samtidig har USA spurt europeiske land om bidrag til en fredsbevarende styrke, men det er stor uenighet om hvem som skal delta i fredsforhandlingene. Europeiske ledere understreker behovet for å styrke eget forsvar.
2 måneder siden
Partiledere i Norge reagerer på Donald Trumps uttalelser om Ukraina, NATO og Grønland i NRK-programmet Debatten. Trumps uttalelser har skapt bekymring i Europa, deriblant Tyskland, som beskriver situasjonen som «den verst tenkelige». Zelenskyj ønsker en avtale med Trump, mens Støre forsikrer om Norges fortsatte støtte til Ukraina. Trumps samtale med Putin og USAs utenriksministers fredssamtaler med Russland uten Ukraina til stede, har vakt reaksjoner.
2 måneder siden
Donald Trump har hatt samtaler med Vladimir Putin om krigen i Ukraina, noe som har skapt bekymring blant flere ledere internasjonalt. Trump antyder en mulig våpenhvile, men også at Ukraina neppe vil få tilbake alle okkuperte områder. Uttalelsene har ført til frykt for at Ukraina kan lide et nederlag. Natos generalsekretær understreker viktigheten av at Ukraina er involvert i forhandlinger, mens Tysklands utenriksminister krever at Europa inkluderes og oppfordrer til økte investeringer i forsvar. Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver anklager ham for å ha «overgitt seg til Putin», og mener han ofrer ukrainsk suverenitet.
1 måned siden
Donald Trump har midlertidig stanset USAs militære støtte til Ukraina, noe som skaper bekymring for landets evne til å motstå russisk press. Mens Ukrainas statsminister forsikrer at de kan holde fronten, advarer eksperter om at mangelen på amerikansk hjelp kan få konsekvenser på sikt. Det er uenighet om hvor raskt Ukraina vil merke stansen, men flere påpeker at europeiske initiativ kan kompensere noe for bortfallet. Spørsmålet er om Europa kan erstatte USAs bidrag fullt ut, og om Trump vil endre sin beslutning. Russland har fortsatt en stor militær styrke i Ukraina, men sliter også på fronten.
1 måned siden
Donald Trump har satt den amerikanske militærhjelpen til Ukraina på vent, noe som har skapt sterke reaksjoner i Europa og Nato. Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener Trump i realiteten er en alliert av Russland, og at han ønsker at Russland skal vinne krigen i Ukraina. Diesen hevder også at USAs sikkerhetsgarantier, inkludert atomvåpenparaplyen over Europa, er svekket så lenge Trump er president. Flere krisemøter avholdes i Europa for å diskutere situasjonen, og det vurderes om Europa må reorientere sin sikkerhetspolitikk og øke sin egen innsats for å støtte Ukraina.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
1 måned siden
Donald Trump har fryst all militær støtte til Ukraina, noe som har utløst sterke reaksjoner og bekymring for landets forsvarsevne. Europeiske ledere ser ut til å mangle kapasitet til å kompensere for den amerikanske støtten raskt. Kritikere mener Trump favoriserer Putin og et aggressivt Russland, mens andre argumenterer for at USA ønsker å avslutte krigen og redusere sine økonomiske bidrag. Konsekvensene kan inkludere et svekket Ukraina og et USA uten sine NATO-allierte, noe som potensielt truer USAs egne interesser.
2 måneder siden
Artikkelen beskriver et anstrengt forhold mellom USA og Europa, preget av signaler fra Trump og hans utsendinger om redusert amerikansk engasjement i Europa og Ukraina. Trumps samtaler med Putin skaper bekymring for at USA vil presse frem en våpenhvile i Ukraina på Russlands premisser. USA sår også tvil om sin militære støtte til Europa, noe som rokker ved grunnleggende forutsetninger for europeisk sikkerhetspolitikk. Europa er avhengig av amerikanske sikkerhetsgarantier og militær kapasitet, og tilliten mellom partene er svekket, noe som skaper usikkerhet i Europa.
2 måneder siden
Donald Trump hevder at Ukraina startet krigen med Russland, noe som møter sterk kritikk fra eksperter som anklager ham for å gjenta russisk propaganda og undergrave Ukrainas posisjon. Trumps uttalelser kommer samtidig som han hevder å kunne løse konflikten raskt, men uten å inkludere Ukraina i forhandlingene. Analytikere frykter at Trump vil presse frem en avtale som er uakseptabel for Ukraina og Europa, og at USA vil redusere sin støtte. Samtidig signaliserer USA at Europa må ta et større ansvar for å støtte Ukraina militært og økonomisk, noe som kan føre til opprettelsen av en egen EU-hær.
2 måneder siden
Europeiske ledere er bekymret etter at USA signaliserer at Europa vil bli ekskludert fra forhandlinger om Ukrainas fremtid. Dette fører til krisemøter i Europa for å diskutere situasjonen. Frykten er at USA vil gi innrømmelser til Russland, noe som undergraver europeisk sikkerhet. Russland har tidligere fremsatt krav om at Ukraina nektes NATO-medlemskap og at NATO begrenser sin aktivitet i Øst-Europa. Samtidig diskuteres det mellom USA og Russland om å fjerne noen av de eksisterende sanksjonene, noe som skaper ytterligere usikkerhet.