Kina har uttrykt sin støtte til enigheten mellom USA og Russland angående krigen i Ukraina. Utenriksminister Wang Yi kunngjorde dette under et G20-møte i Sør-Afrika, og understreket at Kina ønsker å bidra til en politisk løsning på konflikten.
Kina er villig til å spille en konstruktiv rolle basert på behovene til de involverte partene og det internasjonale samfunnets bekymringer.
Utenriksdepartementet bekreftet også Kinas engasjement for å fremme fred og stabilitet i regionen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Kinas utenriksminister Wang Yi uttalte på G20-møtet i Sør-Afrika at et «fredsvindu» åpner seg for Ukraina-krisen, og at Kina støtter alle forsøk på å oppnå fred, inkludert den «nylige enigheten» mellom USA og Russland. Uttalelsen kommer etter et møte i Riyadh hvor USA og Russland ble enige om å utpeke forhandlingsteam for å forhandle om Ukraina. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kritiserte at Ukraina ikke fikk delta på møtet.
3 måneder siden
USAs utenriksminister Antony Blinken har uttalt at Russlands president Vladimir Putin kan ha vært nær ved å bruke atomvåpen i Ukraina-krigen. Blinken antyder at Kina kan ha spilt en rolle i å overtale Putin til å ikke ta i bruk atomvåpen. En dansk lektor ved Forsvarsakademiet advarer mot å tolke Blinkens uttalelser for bokstavelig, og påpeker at det ikke finnes konkrete bevis for at Putin var nær ved å trykke på atomknappen. Kina har en interesse av fred for å opprettholde handelen med Vesten, og har derfor ikke støttet Russland med våpen eller tropper.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre er i Kyiv for å markere treårsdagen for krigen og gi sin støtte til Ukraina. Støre signaliserer at Norge er villig til å øke sin økonomiske støtte til landet, utover de 155 milliarder kronene som allerede er lovet. Han understreker viktigheten av en varig fredsløsning med sikkerhetsgarantier for Ukraina, og mener Europa må enes om felles posisjoner for å delta i fredsprosessen. Støre kommenterer også den nye stilen i amerikansk politikk og understreker Europas rolle i å sikre og stabilisere Ukraina etter krigen.
2 måneder siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen deltar på Sikkerhetskonferansen i München, der en mulig fredsavtale mellom Ukraina og Russland ventes diskutert. Kristoffersen understreker at Ukraina selv må utforme en slik avtale. Han kommenterer USAs president Donald Trumps telefonsamtale med Vladimir Putin, og fremhever viktigheten av dialog, men poengterer at Ukraina må være en del av løsningen. Kristoffersen bekrefter Norges støtte til Ukraina med 22,5 milliarder kroner i år, og støtter USAs oppfordring om at Europa tar større ansvar for egen sikkerhet.
2 måneder siden
USA og Russland stemte overraskende likt i FN for å få en rask avslutning på krigen i Ukraina, tre år etter invasjonen. Resolusjonen, kalt «Veien mot fred», unnlater å nevne Russland som aggressor, noe professor Tormod Heier påpeker er et kompromiss basert på nasjonalkonservative verdier. Flere europeiske land avsto fra å stemme, da de ikke anså resolusjonen som optimal. Heier ser likevel positivt på utviklingen og mener det er et steg nærmere en fredsløsning, selv om det innebærer innrømmelser. Han antyder at USA kan komme til å presse Ukraina for å oppnå enighet, men at full russisk kontroll er lite sannsynlig.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre uttrykker forsiktig optimisme for fred i Ukraina etter toppmøtet i Kyiv, men understreker at Europa må vise handlekraft og samhold. Norge bidrar med økt økonomisk og militær støtte, inkludert kjøp av militært materiell og droneteknologi fra Ukraina. Støre mener Europa må delta i fredsforhandlinger med Russland og engasjere seg aktivt i dialogen med USA, selv med en ny administrasjon. Han understreker USAs historiske rolle i europeisk sikkerhet, men påpeker behovet for å tilpasse seg den nye politiske situasjonen og jobbe for å påvirke den.
1 måned siden
G7-landenes utenriksministre støtter USAs våpenhvileforslag i Ukraina-krigen. Under et møte i Canada bekreftet G7 sin støtte til Ukraina og landets territorielle integritet. Russland advares om at manglende våpenhvile kan føre til flere sanksjoner. Erklæringen kommer etter samtaler mellom ukrainske og amerikanske representanter i Saudi-Arabia. Canadas utenriksminister sier at initiativet nå ligger hos Russland.
3 måneder siden
Kinas president Xi Jinping og Russlands president Vladimir Putin bekreftet et styrket samarbeid mellom sine land i et videomøte kort tid etter Trumps innsettelse. Xi uttalte at han håper forholdet vil nå nye høyder, mens Putin kalte Xi for sin «kjære venn» og fremhevet vennskap og gjensidig støtte som grunnlag for forholdet. Begge ledere understreket at samarbeidet spiller en viktig rolle i internasjonale spørsmål. Samtidig har Trump varslet en hard linje mot både Kina og Russland, noe som kan ha bidratt til å styrke båndene mellom de to landene. Kina har inntatt en nøytral holdning til krigen i Ukraina, noe som har skuffet flere vestlige land.
1 måned siden
Ukraina har akseptert flere amerikanske forslag for å fremme fred, inkludert å avstå fra militærmakt i Svartehavet og mot energianlegg. Forsvarsminister Umerov bekrefter enigheten om tiltakene, som også innebærer å sikre trygg navigasjon og forhindre militær bruk av kommersielle fartøy i området. Avtalen krever at russiske skip holder seg i den østlige delen av Svartehavet, og åpner for at tredjeland kan bidra til våpenhvilen. USA bekrefter sin støtte til fangeutveksling og oppheving av sanksjoner mot russisk landbruk, og vil fortsette å tilrettelegge for fredsforhandlinger.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre deltok på sikkerhetskonferansen i München, hvor han møtte Ukrainas president Zelenskyj og representanter fra USA. Støre understreker at Norge og Nato støtter Ukraina fullt ut, og at Ukraina selv må definere en akseptabel fredsløsning. Han tror ikke fredsforhandlinger er nært forestående. Støre kommenterer også at den amerikanske administrasjonen sender ut signaler og at deres holdning til krigen er under utarbeidelse. Han viser til Natos erklæring om at Ukraina er på vei mot medlemskap, og at enkeltland ikke kan oppheve slike beslutninger. Støre foretrekker Nansen-programmet for å støtte Ukraina, fremfor den danske modellen.