Stortingspresident Masud Gharahkhani har stoppet en planlagt avtale om konsulentbruk for leder- og organisasjonsutvikling til en verdi av 60 millioner kroner. Avtalen innebar å leie inn ekstern kompetanse for å veilede Stortingets administrasjon og ledere.
Gharahkhani understreker behovet for nøkternhet og kritisk vurdering av konsulentbruken, og at presidentskapet skal holdes orientert om behov og bruk. Rødt-politiker Mímir Kristjánsson støtter beslutningen og kritiserer pengebruken som upassende, spesielt med tanke på nedskjæringer i andre offentlige sektorer.
Direktør Kyrre Grimstad bekrefter at pengene kun skal brukes ved behov og der Stortinget mangler intern kompetanse.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En artikkel i Nettavisen avdekker at Bane Nor bruker 1,4 milliarder kroner på eksterne konsulenter i 2024, en betydelig økning fra 257 millioner i 2017. Kritikere, som Rødt-politiker Mímir Kristjánsson, mener dette er et resultat av politisk styrt nedbemanning og påfølgende avhengighet av konsulenter. Mange tidligere ansatte har startet egne selskaper og leies inn igjen til høye priser. Høyre forsvarer konsulentbruken med at det skyldes økt aktivitet og nye prosjekter, mens MDG foreslår å skille ut nyinvesteringer i et eget selskap for å tydeliggjøre ansvarsfordelingen. Det er bred enighet om at situasjonen krever strakstiltak.
4 måneder siden
Ruter, som organiserer kollektivtilbudet i Oslo og Akershus, har fått kritikk for økende kostnader, spesielt knyttet til konsulentbruk. I 2023 brukte selskapet 410 millioner kroner på konsulenter, og administrasjonskostnadene har økt med 70 % siden 2018. Rødt mener dette er sløsing med offentlige midler og foreslår å legge ned teknologisatsingen Tet Digital, som alene har 200 ansatte. Partiet ønsker også å kutte prosjekter som ikke direkte forbedrer kollektivtilbudet. Kritikken kommer samtidig som Oslo-budsjettet for 2025 behandles, med forslag om store kutt i velferdstjenester. Ruter og byrådet har foreløpig ikke kommentert saken.
1 måned siden
Rødt-politiker Mímir Kristjánsson reagerer på en markant økning av ansatte med millionlønn i Nav, fra 119 i 2020 til 528 i 2025. Han kritiserer spesielt høye lederlønninger, som han mener tilsvarer statsrådslønn, og frykter manglende kontroll. Nav begrunner lønnsnivået med behovet for å tiltrekke seg kompetanse i konkurranse med det private, samt generell lønnsutvikling. Stiftelsen Rettferd mener fokuset bør rettes mot å forbedre tjenestekvaliteten, og foreslår resultatlønn for Nav-ledelsen. Kristjánsson ønsker å prioritere ressurser til ansatte i førstelinjen og gradvis dele opp Nav, men erkjenner at det vil møte motstand.
27 dager siden
Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum kritiserer Statkraft for høye lederlønninger, store underskudd og manglende fokus på kjerneoppgaver som billig vannkraft. Han kaller næringsministeren inn på teppet for å svare på den økende pengebruken og etterlyser en mer nøkternhetskultur i selskapet. Vedum peker på mislykkede investeringer i elbilladere i Tyskland, dobling av staben og økte lønnsutgifter som eksempler på feilslått pengebruk. Han understreker at Statkrafts hovedformål må være å produsere billig og stabil kraft, og at overskuddet skal komme fellesskapet til gode.
8 dager siden
Artikkelen kritiserer de sterkt økende kostnadene for det nye regjeringskvartalet i Oslo, som har eskalert fra et estimat på 3-6 milliarder kroner i 2011 til over 54 milliarder. Skribenten påpeker at mens regjeringskvartalet får fortsette utbyggingen uten nevneverdig motstand, opplever kommunene i landet strammere budsjetter og må kutte i sine tjenester. Det stilles spørsmål ved prioriteringene, spesielt siden de som jobber i regjeringskvartalet er de samme som bestemmer de økonomiske rammene for kommunene. Forfatteren antyder at den endelige kostnaden vil overstige 70 milliarder kroner, og etterlyser en kritisk røst i debatten rundt pengebruken.
1 måned siden
Regjeringen har brukt 454 millioner kroner på å utvikle en felles dataplattform for departementene, men prosjektet har ennå ikke gitt resultater. Lederen for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Peter Frølich, kritiserer regjeringen for dårlig prosjektstyring og manglende åpenhet rundt pengebruken. Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung forsvarer prosjektet og hevder at det er stram styring og at kostnadsrammen følges. Frølich mener pengene i stor grad har gått til konsulentrapporter og en ny etat for digitalisering. Stortinget vil nå undersøke saken nærmere for å finne ut hvor pengene har blitt av.
1 måned siden
Statsforvalteren har stoppet Ivar Tollefsens planer om å bygge en hyttelandsby med 220 hytter og 160 båtplasser på Litangen i Kragerø. Kommunestyret hadde tidligere godkjent prosjektet, da kommunen sliter økonomisk og er på Robek-lista. Statsforvalteren begrunner sin avgjørelse med at saken ikke var godt nok opplyst før vedtaket ble fattet. MDG, Rødt og SV ba om lovlighetskontroll, og mente vedtaket var i strid med byggeforbudet i strandsonen. Kommunen mister dermed muligheten for årlige inntekter på rundt 8 millioner kroner i eiendomsskatt. Prosjektet har møtt motstand, med demonstrasjoner og flere negative stemmer i kommunestyret.
1 måned siden
Tidligere finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) kritiserer statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg (Ap) for å ha hevet lønnstaket for toppembetsmenn i staten. Vedum hevder han stoppet en slik økning i januar, men at Arbeiderpartiet endret dette kort tid etter at Senterpartiet forlot regjeringen. Vedum mener dette fører til en «lønnsbonanza» for toppene i staten. Regjeringen forsvarer beslutningen med at det er nødvendig for å beholde dyktige ledere og justere lønningene i tråd med frontfaget. Vedum varsler også forslag om lønnstak på Stortinget.
1 måned siden
I en debatt i Politisk kvarter konfronterte Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum forvaltnings- og digitaliseringsminister Karianne Tung (Ap) angående regjeringens beslutning om å øke lønnstaket for statlige ledere. Vedum kritiserte at Ap hevet taket kort tid etter at Sp forlot regjeringen, og argumenterte for at statlige ledere allerede har trygge og godt betalte jobber. Tung forsvarte beslutningen med at staten må være konkurransedyktig for å tiltrekke seg kompetente ledere. Vedum annonserte at han vil foreslå i Stortinget å gjeninnføre lønnstaket på 2 millioner kroner. Økonomiprofessor Manudeep Bhuller advarte mot at økte lederlønninger kan føre til lønnspress i offentlig sektor, noe som kan øke kostnadene for staten.
1 måned siden
Statsforvalteren har stoppet Ivar Tollefsens planer om å bygge 220 hytter i Kragerø, etter at flere partier ba om en lovlighetskontroll. Kommunestyret hadde tidligere godkjent prosjektet, men Statsforvalteren mener saken ikke var tilstrekkelig belyst før vedtaket ble fattet. Ordføreren fra Rødt er fornøyd med avgjørelsen og fremhever hensynet til naturmangfoldsloven. Det opprinnelige forslaget inkluderte også 220 båtplasser, men dette ble senere redusert til 160. Kragerø kommune er underlagt Robek-listen, noe som krever statlig godkjenning av kommunale låneopptak.