En artikkel i Nettavisen avdekker at Bane Nor bruker 1,4 milliarder kroner på eksterne konsulenter i 2024, en betydelig økning fra 257 millioner i 2017. Kritikere, som Rødt-politiker Mímir Kristjánsson, mener dette er et resultat av politisk styrt nedbemanning og påfølgende avhengighet av konsulenter.
Mange tidligere ansatte har startet egne selskaper og leies inn igjen til høye priser. Høyre forsvarer konsulentbruken med at det skyldes økt aktivitet og nye prosjekter, mens MDG foreslår å skille ut nyinvesteringer i et eget selskap for å tydeliggjøre ansvarsfordelingen.
Det er bred enighet om at situasjonen krever strakstiltak.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Ruter, som organiserer kollektivtilbudet i Oslo og Akershus, har fått kritikk for økende kostnader, spesielt knyttet til konsulentbruk. I 2023 brukte selskapet 410 millioner kroner på konsulenter, og administrasjonskostnadene har økt med 70 % siden 2018. Rødt mener dette er sløsing med offentlige midler og foreslår å legge ned teknologisatsingen Tet Digital, som alene har 200 ansatte. Partiet ønsker også å kutte prosjekter som ikke direkte forbedrer kollektivtilbudet. Kritikken kommer samtidig som Oslo-budsjettet for 2025 behandles, med forslag om store kutt i velferdstjenester. Ruter og byrådet har foreløpig ikke kommentert saken.
1 måned siden
Rødt-politiker Mímir Kristjánsson reagerer på en markant økning av ansatte med millionlønn i Nav, fra 119 i 2020 til 528 i 2025. Han kritiserer spesielt høye lederlønninger, som han mener tilsvarer statsrådslønn, og frykter manglende kontroll. Nav begrunner lønnsnivået med behovet for å tiltrekke seg kompetanse i konkurranse med det private, samt generell lønnsutvikling. Stiftelsen Rettferd mener fokuset bør rettes mot å forbedre tjenestekvaliteten, og foreslår resultatlønn for Nav-ledelsen. Kristjánsson ønsker å prioritere ressurser til ansatte i førstelinjen og gradvis dele opp Nav, men erkjenner at det vil møte motstand.
2 dager siden
Nettavisen har konfrontert finansminister Jens Stoltenberg med veksten i offentlige utgifter. Stoltenberg understreker behovet for store reformer for å håndtere utfordringen.
2 måneder siden
Nav overskred budsjettet for 2024 med 237,6 millioner kroner på tiltak for arbeidssøkere. Dette skyldes en økning i antall personer som trenger hjelp til å komme i jobb, kombinert med manglende styringsmekanismer for å fange opp merforbruket. Arbeidsminister Tonje Brenna har kritisert Nav for å ha brutt regelverket og understreker viktigheten av å overholde budsjettrammene. Som respons iverksetter Nav strakstiltak, inkludert endringer i styringssignalene og en ekstern gjennomgang, for å sikre bedre budsjettkontroll fremover.
1 måned siden
En gjennomgang utført av NRK avslører at stadig flere kommuner opplever økonomiske vanskeligheter, med et samlet underskudd på nesten 4 milliarder kroner i 2024. Flere ordførere beskriver situasjonen som krevende og understreker behovet for omstilling og effektivisering. I Melhus vurderte politikerne å ta opp lån for å sikre lønnsutbetaling, mens Harstad har vært nødt til å redusere i helse- og velferdstjenester. Kommunenes sektororganisasjon (KS) påpeker at presset på tjenestene er større enn befolkningsveksten skulle tilsi, og at dette representerer en langsiktig utfordring for kommunesektoren.
2 måneder siden
NAV har overskredet budsjettet for arbeidsmarkedstiltak med 315 millioner kroner i 2024, noe som utgjør 3 prosent av den totale bevilgningen. Årsaken er økt behov for hjelp til arbeidssøkere kombinert med manglende kontroll etter systemendringer. Arbeidsminister Tonje Brenna kritiserer NAV for å ha brutt regelverket og forventer at etaten overholder budsjettrammene. NAV svarer med strakstiltak, inkludert endrede styringssignaler og en ekstern gjennomgang, for å unngå lignende situasjoner i fremtiden. Det gjennomsnittlige antallet tiltaksplasser økte betraktelig i løpet av året.
4 måneder siden
Norske aviser melder om flere økonomiske utfordringer. Inflasjonen er tilbake på målet, men strømprisene stiger. LO mener Norges Bank bør ta hensyn til at prisveksten kommer utenfra, og ikke øke renten. Den svake kronekursen har ført til økt eksport, men det er behov for å utvikle nye næringer. Rentemarkedet har redusert forventningene til fremtidige rentekutt fra Norges Bank. Stavanger kommune har vedtatt å fjerne eiendomsskatten. Tidligere statsråd Ola Borten Moe kritiserer utenlandskablene. Strømforbruket økte i november, men regningen ble lavere enn i fjor. Nicolai Tangen har gått glipp av åtte milliarder kroner etter å ha overført eierskapet av sitt livsverk til en stiftelse.
8 dager siden
Artikkelen kritiserer de sterkt økende kostnadene for det nye regjeringskvartalet i Oslo, som har eskalert fra et estimat på 3-6 milliarder kroner i 2011 til over 54 milliarder. Skribenten påpeker at mens regjeringskvartalet får fortsette utbyggingen uten nevneverdig motstand, opplever kommunene i landet strammere budsjetter og må kutte i sine tjenester. Det stilles spørsmål ved prioriteringene, spesielt siden de som jobber i regjeringskvartalet er de samme som bestemmer de økonomiske rammene for kommunene. Forfatteren antyder at den endelige kostnaden vil overstige 70 milliarder kroner, og etterlyser en kritisk røst i debatten rundt pengebruken.
3 måneder siden
En betydelig kompetanseflukt i jernbanesektoren har ført til at Bane Nor nå bruker store summer på å leie inn tidligere ansatte som konsulenter. Outsourcing og rause sluttpakker for 20 år siden, kombinert med stadige politiske endringer, har ført til at viktig kjernekompetanse har forsvunnet. Dette har resultert i at konsulenter nå koster opp mot 2000 kroner timen, mens fast ansatte ville vært en billigere løsning. Mangel på kompetanse på gamle anlegg fører til lengre reparasjonstid og økte kostnader, noe som går ut over togdriften og passasjerene.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende «sløseripopulismen» i Norge, der kritikk av offentlig pengebruk og ineffektivitet har blitt mer fremtredende. Et eksempel er Tøyenbadet i Oslo, som etter en kostbar oppussing åpnet med synlige feil. Denne kritikken har fått fotfeste i sosiale medier og den offentlige samtalen, og partier som Frp har utnyttet frustrasjonen ved å love skattekutt og billigere strøm. Flere profilerte personer har også fått et stort publikum ved å kritisere offentlig sløsing. Samtidig er det en økende følelse av at staten har for mye makt over folks økonomi, og at mange ønsker å beholde mer av sine egne penger. Det understrekes at debatten om sløsing er viktig, men at man må være forsiktig med forenklinger.