Botanisk hage i Oslo har innført et hundeforbud på grunn av skader på plantesamlingen forårsaket av urin, avføring og graving. Hundeeiere uttrykker skuffelse over forbudet, da de anser parken som en viktig grønn lunge i byen.
Enkelte foreslår kompromissløsninger som tissepinner eller egne soner for hunder. Samtidig støtter andre forbudet, og fremhever at hundeurin kan være skadelig for plantene.
En meningsmåling viser delte meninger om forbudet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Botanisk hage i Oslo innfører hundeforbud på grunn av skader på plantesamlingen. Hunder har ødelagt planter gjennom urin, avføring og graving. Tiltaket kommer etter flere år med diskusjoner og forsøk på andre løsninger, som økt vakthold og informasjonskampanjer. Hagens plantesamling består av over 4500 planter fra hele verden, hvorav flere er utrydningstruet, og urin fra hunder har vist seg å være skadelig for disse. Servicehunder og førerhunder er unntatt forbudet.
11 dager siden
Miljødirektoratet har foreslått å forby 97 fremmede plantearter, inkludert syrin og villvin, for å hindre spredning i naturen. Forslaget møter motstand fra hageentusiaster, som mener det vil ramme vanlige hageplanter og redusere det biologiske mangfoldet. De argumenterer for at mange av disse plantene er en del av norsk kulturarv, og at et forbud vil være vanskelig å håndheve. Det påpekes også at et slikt forbud vil ramme hageeiere i Nord-Norge hardest, da de har færre alternativer. Hagebladredaktøren etterlyser dialog med hageeiere og fagfolk istedenfor et ensidig fokus på forbud.
2 dager siden
I Norge er det ikke tillatt å ta med kjæledyr inn i tilfluktsrom ved krisesituasjoner, noe som skaper praktiske og følelsesmessige utfordringer for mange dyreeiere. Flere eiere uttrykker bekymring for å måtte forlate hundene sine, som de ser på som familiemedlemmer. Norge har lav dekningsgrad på tilfluktsrom, med plass til under halvparten av befolkningen, og Sivilforsvaret opplyser at kjæledyr ikke er tillatt på grunn av plassmangel. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) erkjenner problemstillingen og oppfordrer til egenberedskap for kjæledyr, som å ha ekstra mat og vann tilgjengelig. De anbefaler også å ha en plan B, som å flytte dyret til et tryggere sted utenfor byen. Forskning viser at båndet mellom mennesker og hunder er sterkt, og mange opplever hundene som viktige støttespillere i hverdagen. Debatten om kjæledyrs plass i beredskapssituasjoner vekker sterke følelser blant befolkningen.
2 dager siden
To rådyr har slått seg til i Botanisk hage i Oslo sentrum og spiser sjeldne og viktige planter som trues av beiting. Naturhistorisk museum, som drifter hagen, har søkt om tillatelse til å flytte rådyrene, men strenge regler fra Miljødirektoratet og Mattilsynet gjør flytting vanskelig, særlig utenfor Oslo kommune. Rådyrene, trolig mor og sønn, har bodd i hagen siden høsten 2024 og har også oppholdt seg i nærliggende områder som Tøyenparken. Forsøk på å jage dem ut har ikke lykkes, og det er utfordrende å flytte dem uten nødvendig tillatelse. Leder for Botanisk hage, Anneleen Kool, sier at de helst vil flytte dyrene, men hvis det ikke lar seg gjøre, kan de bli nødt til å skyte dem for å beskytte hagens planter og vekster.
1 måned siden
Turgåere på Bogafjell i Sandnes er frustrerte over store mengder hundebæsj langs stiene. Ann-Iren Bjerkelo og hennes datter fant over 20 hundebæsjer på et lite område. Problemet er utbredt, og mange hundeeiere unnlater å plukke opp etter sine hunder, eller lar brukte hundeposer ligge igjen i naturen. Beboere i området forteller at Bogafjell er spesielt ille. Bjerkelo oppfordrer hundeeiere til å rydde opp etter hundene sine, spesielt med tanke på barn som leker i området, og hun bruker håndsprit for å unngå smitte.
10 dager siden
En ny studie fra Curtin University i Australia konkluderer med at hunder kan ha en negativ innvirkning på miljøet. Forskningen viser at dyreliv unngår områder der hunder ferdes, og at hundeavføring bidrar til forurensning av vassdrag og hemmer plantevekst. Produksjon av hundefôr legger også beslag på betydelige arealer og fører til CO2-utslipp. Forskerne understreker behovet for å adressere disse miljøutfordringene, samtidig som de anerkjenner hunders viktige rolle i folks liv.
4 måneder siden
Fredrikstad bystyre har vedtatt utbyggingen av Viken park, et prosjekt som regnes som et av Norges største naturinngrep i moderne tid. Vedtaket har vært kontroversielt, med flere partier som har snudd i saken, og en politiker som har meldt seg ut av partiet sitt i protest. Det er også reist tvil om lovligheten av konsekvensutredningene. Tilhengere av prosjektet argumenterer for at det er nødvendig for å skape arbeidsplasser og økonomisk vekst, mens motstandere er bekymret for tap av naturmangfold og kulturlandskap. Regjeringens naturmelding understreker kommunenes ansvar for naturbevaring, og viser at Viken park ville vært et av de største naturinngrepene i landet i perioden 2017-2022.
26 dager siden
Artikkelen omhandler den generelle båndtvangen i Norge fra 1. april til 20. august, som krever at hunder holdes i bånd eller er forsvarlig sikret. Brudd kan medføre bøter eller avliving. Det finnes likevel hundeparker og friområder hvor hunder kan løpe fritt. Norsk Kennel Klub understreker viktigheten av slike områder for hundevelferd og oppfordrer kommunene til å tilby dette. Nationen har laget en oversikt over hundeparker og friområder basert på innrapportering, og oppfordrer leserne til å bidra med informasjon. Unntak fra båndtvangen gjelder for brukshunder, jakthunder, førerhunder og servicehunder i visse tilfeller.
13 dager siden
Widerøe har innført midlertidig stans for transport av hund i lasterommet på flyvninger mellom Bodø og Svolvær/Leknes fra 5. juni til 5. september. Hundeeiere i Lofoten reagerer fordi de er avhengige av å kunne ta med hundene sine, spesielt i fellesferien. De må nå finne alternative reisemåter, som ofte er mer kompliserte og kostbare. Widerøe begrunner avgjørelsen med stor pågang av reisende med mye bagasje i perioden, og begrenset plass i lasterommet. Selskapet avviser at de prioriterer turister fremfor fastboende, og tilbyr 24-timers angrerett på billetter.
3 dager siden
Elisa Smestad-Novum (40) oppdaget nylig hundeposer med avføring hengt opp i et tre på Brønnøya i Asker, noe hun opplevde som både ekkelt og uakseptabelt. Hun trodde først det var påskepynt, men ble skuffet da hun så hva det egentlig var. Som hundeeier er hun vant til ansvarlig håndtering av hundeposer og reagerer sterkt på forsøpling i naturen. Erling Guderud, avdelingsleder i Asker kommune, understreker at hundeposer hører hjemme i søppelet og ikke i naturen, og håper de som har hengt opp posene fjerner dem raskt. Kommunen ønsker å unngå å bruke offentlige midler på opprydding og oppfordrer hundeeiere til å ta ansvar for å holde naturen ren.