To rådyr har slått seg til i Botanisk hage i Oslo sentrum og spiser sjeldne og viktige planter som trues av beiting. Naturhistorisk museum, som drifter hagen, har søkt om tillatelse til å flytte rådyrene, men strenge regler fra Miljødirektoratet og Mattilsynet gjør flytting vanskelig, særlig utenfor Oslo kommune.
Rådyrene, trolig mor og sønn, har bodd i hagen siden høsten 2024 og har også oppholdt seg i nærliggende områder som Tøyenparken. Forsøk på å jage dem ut har ikke lykkes, og det er utfordrende å flytte dem uten nødvendig tillatelse.
Leder for Botanisk hage, Anneleen Kool, sier at de helst vil flytte dyrene, men hvis det ikke lar seg gjøre, kan de bli nødt til å skyte dem for å beskytte hagens planter og vekster.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 dager siden
To rådyr, trolig mor og sønn, har oppholdt seg i Botanisk hage i Oslo siden mai i fjor og spiser sjeldne planter. Botanisk hages leder, Anneleen Kool, opplyser at de har forsøkt å jage rådyrene ut, men de kommer tilbake. Det er utfordrende å jage dem ut i trafikken utenfor hagen. Kool ønsker helst at rådyrene flyttes til Marka, men det er usikkert om dette lar seg gjøre. Dersom flyttetillatelse ikke gis, kan avliving bli eneste løsning for å beskytte de sjeldne plantene i hagen.
2 dager siden
To rådyr, trolig mor og sønn, har oppholdt seg i Botanisk hage i Oslo siden mai i fjor og spiser sjeldne planter. Botanisk hages leder, Anneleen Kool, opplyser at de har forsøkt å jage dyrene bort, men de kommer tilbake. De ønsker helst å flytte rådyrene til Marka, men det er usikkert om det er mulig. Dersom det ikke gis tillatelse til felling, kan avliving bli eneste løsning for å beskytte plantene. Botanisk hage samarbeider med Bymiljøetaten for å finne en løsning, men understreker at rådyrene ikke kan få bli i hagen.
1 måned siden
Botanisk hage i Oslo innfører hundeforbud på grunn av skader på plantesamlingen. Hunder har ødelagt planter gjennom urin, avføring og graving. Tiltaket kommer etter flere år med diskusjoner og forsøk på andre løsninger, som økt vakthold og informasjonskampanjer. Hagens plantesamling består av over 4500 planter fra hele verden, hvorav flere er utrydningstruet, og urin fra hunder har vist seg å være skadelig for disse. Servicehunder og førerhunder er unntatt forbudet.
11 dager siden
Miljødirektoratet har foreslått å forby 97 fremmede plantearter, inkludert syrin og villvin, for å hindre spredning i naturen. Forslaget møter motstand fra hageentusiaster, som mener det vil ramme vanlige hageplanter og redusere det biologiske mangfoldet. De argumenterer for at mange av disse plantene er en del av norsk kulturarv, og at et forbud vil være vanskelig å håndheve. Det påpekes også at et slikt forbud vil ramme hageeiere i Nord-Norge hardest, da de har færre alternativer. Hagebladredaktøren etterlyser dialog med hageeiere og fagfolk istedenfor et ensidig fokus på forbud.
1 måned siden
Botanisk hage i Oslo har innført et hundeforbud på grunn av skader på plantesamlingen forårsaket av urin, avføring og graving. Hundeeiere uttrykker skuffelse over forbudet, da de anser parken som en viktig grønn lunge i byen. Enkelte foreslår kompromissløsninger som tissepinner eller egne soner for hunder. Samtidig støtter andre forbudet, og fremhever at hundeurin kan være skadelig for plantene. En meningsmåling viser delte meninger om forbudet.
4 måneder siden
En konflikt mellom fjellbønder og reineiere i Østerdalen har blusset opp igjen, etter at reinsdyrflokker flere ganger har kommet inn på dyrket mark. Bøndene føler seg maktesløse og mener reindriften ikke tar ansvar for å holde dyrene innenfor distriktsgrensene. De kritiserer også bruken av droner for å jage rein. Reineiere på sin side mener bøndene må gjerde inn sin egen innmark og viser til en statlig støtteordning for dette. Statsforvalteren forventer at reindriften holder reinen innenfor distriktsgrensene, og understreker at gjerder er en god løsning for å hindre at rein kommer inn på dyrket mark. Bøndene frykter økonomisk tap og føler avmakt over situasjonen.
3 måneder siden
Ragnhild Kaste Kaasa på Notodden har hatt en elg som overnatter i hagen sin flere år på rad. Elgen spiser av trærne og har blitt en lokal kjendis. Elgforsker Erling Solberg forklarer at elg søker til bebodde områder for å finne mat etter snøfall. Han anbefaler folk å holde avstand og kontakte viltmyndighetene ved behov. Elgen vil normalt trekke seg tilbake når snøen minker, men kan komme tilbake ved nye snøfall. Kaasa har observert underlig oppførsel fra elgen, som kan stå stille i lang tid. Hun har også fått ufrivillig beskjæring av trærne sine.
3 måneder siden
Reinbeitekonflikten i Os kommune har eskalert, med bønder som føler seg urettferdig behandlet av Statsforvalteren. Konflikten dreier seg om tamrein som beiter ulovlig på innmark, og bøndene mener de blir pålagt ansvaret for å gjerde inn sine eiendommer. Samtidig planlegger Energidepartementet å flytte 2100 reinsdyr fra Fosen til området, noe som forverrer situasjonen. Bøndene krever at den eksisterende konflikten løses før nye beiteområder etableres. Statsforvalteren mener inngjerding er den mest hensiktsmessige løsningen, selv om bøndene mener det er reindriftens ansvar å holde dyrene innenfor sine tildelte områder.
26 dager siden
Stortinget behandler et forslag om å redde villgeitflokken i Sogn fra avliving. Næringskomiteen anerkjenner utfordringer knyttet til dyrevelferd, men åpner for at flokken kan leve videre dersom noen tar ansvar for tilsyn. Et mindretall i komiteen ønsker at Mattilsynet skal finne løsninger for å sikre dyrevelferden og bevare genressursene. Forslaget er avhengig av støtte fra FrP for å få flertall. Lokale ildsjeler engasjerer seg i å ta vare på flokken, spesielt geitekillingene, og jobber for å finne bærekraftige løsninger for fremtiden.
2 måneder siden
Villgeitene i Sogn er truet av avliving etter et vedtak fra Mattilsynet, men et mulig flertall på Stortinget kan redde dem. Kjartan Lauritzen har engasjert seg i saken, og flere partier viser vilje til å finne alternativer til avliving. Problemet er at ingen eier geitene, som lever fritt i naturen. Grunneieren anser dem som ville, og Mattilsynet krever at noen tar ansvar for dyreholdet. Naturfotograf har observert geitene som friske og vitale, noe som har skapt et engasjement for å bevare dem.