Ragnhild Kaste Kaasa på Notodden har hatt en elg som overnatter i hagen sin flere år på rad. Elgen spiser av trærne og har blitt en lokal kjendis. Elgforsker Erling Solberg forklarer at elg søker til bebodde områder for å finne mat etter snøfall.
Han anbefaler folk å holde avstand og kontakte viltmyndighetene ved behov. Elgen vil normalt trekke seg tilbake når snøen minker, men kan komme tilbake ved nye snøfall.
Kaasa har observert underlig oppførsel fra elgen, som kan stå stille i lang tid. Hun har også fått ufrivillig beskjæring av trærne sine.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En snørik vinter har ført til økt elgaktivitet langs veiene i Nordland, med ti elgpåkjørsler rapportert til politiet i løpet av få timer. En av de involverte, Egil Olav Sjøholt, opplevde en kollisjon med en elg, men slapp unna uten alvorlige skader. Politiet oppfordrer bilister til å være ekstra oppmerksomme på vilt langs veiene. Viltansvarlig i Sørfold kommune, Gerd Bente Jakobsen, bekrefter at elg ofte trekker mot veier og bebyggelse på jakt etter mat, spesielt kyr med kalver. Seniorforsker Eling Johan Solberg fra NINA forventer flere påkjørsler fremover på grunn av snøforholdene.
3 måneder siden
Etter kraftig snøfall i Midt-Norge og Sør-Norge er Norsk institutt for naturforskning (Nina) bekymret for elg, hjort og rådyr. Dyrene trekker ned fra høyden for å finne mat, og beveger seg langs brøytede veier og jernbanespor, noe som øker risikoen for påkjørsler. Når snøfallet avtar, begynner dyrene å lete etter mat, og de blir mindre sky for mennesker og trafikk. Det er viktig å holde avstand til dyrene og holde hunder i bånd for å unngå å stresse dem. Det er også forbudt å mate dyrene på grunn av faren for å spre skrantesjuke.
4 dager siden
To rådyr, trolig mor og sønn, har oppholdt seg i Botanisk hage i Oslo siden mai i fjor og spiser sjeldne planter. Botanisk hages leder, Anneleen Kool, opplyser at de har forsøkt å jage dyrene bort, men de kommer tilbake. De ønsker helst å flytte rådyrene til Marka, men det er usikkert om det er mulig. Dersom det ikke gis tillatelse til felling, kan avliving bli eneste løsning for å beskytte plantene. Botanisk hage samarbeider med Bymiljøetaten for å finne en løsning, men understreker at rådyrene ikke kan få bli i hagen.
2 måneder siden
En kvinne i Østre Toten fikk et uvanlig syn da hun var ute og gikk tur med hunden sin. En trane spankulerte rundt i nabolaget, noe som er svært uvanlig på denne tiden av året. Traner er trekkfugler som normalt overvintrer i varmere strøk, men klimaendringer kan være en årsak til at de kommer tilbake tidligere. Det er også mulig at denne tranen har forflyttet seg fra Trøndelag, hvor den ble observert i desember. Naboer har begynt å mate fuglen, noe forskere ser positivt på da den har vanskelig for å finne mat selv i snø og is.
2 måneder siden
Reingjetere i fjellene rundt Lom har opplevd at snøen har smeltet bort i januar, noe de aldri har sett før. Klimaforsker Elin Lundstad ved Meteorologisk institutt reagerer også på bildene fra høyfjellet, og sier at dette er uvanlig. Hun forklarer at det har vært plussgrader og snøsmelting gjentatte ganger i januar, og knytter dette til klimaendringer. Samtidig er det ekstremt høy magasinfylling på grunn av en svært våt høst, ifølge pressetalsperson Lars Magnus Günther i Statkraft. Reineierne i Jotunheimen er spent på hvordan resten av vinteren kommer til å se ut, da det er vanskelig å komme frem til reinflokken med snøscooter.
4 dager siden
To rådyr, trolig mor og sønn, har oppholdt seg i Botanisk hage i Oslo siden mai i fjor og spiser sjeldne planter. Botanisk hages leder, Anneleen Kool, opplyser at de har forsøkt å jage rådyrene ut, men de kommer tilbake. Det er utfordrende å jage dem ut i trafikken utenfor hagen. Kool ønsker helst at rådyrene flyttes til Marka, men det er usikkert om dette lar seg gjøre. Dersom flyttetillatelse ikke gis, kan avliving bli eneste løsning for å beskytte de sjeldne plantene i hagen.
4 dager siden
To rådyr har slått seg til i Botanisk hage i Oslo sentrum og spiser sjeldne og viktige planter som trues av beiting. Naturhistorisk museum, som drifter hagen, har søkt om tillatelse til å flytte rådyrene, men strenge regler fra Miljødirektoratet og Mattilsynet gjør flytting vanskelig, særlig utenfor Oslo kommune. Rådyrene, trolig mor og sønn, har bodd i hagen siden høsten 2024 og har også oppholdt seg i nærliggende områder som Tøyenparken. Forsøk på å jage dem ut har ikke lykkes, og det er utfordrende å flytte dem uten nødvendig tillatelse. Leder for Botanisk hage, Anneleen Kool, sier at de helst vil flytte dyrene, men hvis det ikke lar seg gjøre, kan de bli nødt til å skyte dem for å beskytte hagens planter og vekster.
3 måneder siden
En UP-patrulje i Indre Fosen, Trøndelag, opplevde en viltpåkjøring da en elg hoppet over autovernet og traff politibilen. Hendelsen skjedde på Fylkesvei 715, et område med mange viltpåkjørsler. Politibetjentene slapp unna med materielle skader, men understreker faren for personskader ved slike ulykker. Det er registrert over 750 viltpåkjørsler i Norge i år, og Indre Fosen er spesielt utsatt. Årsaken er at dyrene søker mat og områder med mindre snø. Politiet oppfordrer bilister til å melde fra om påkjørsler, merke stedet og holde eget kjørefelt ved møte med dyr.
3 måneder siden
Namsskogan kommune er hardt rammet av viltulykker, spesielt med elg, både på vei og jernbane. Marius Berntsen fra Namsskogan Fallvilt ANS hevder at Bane NOR ikke rapporterer alle påkjørsler, og at mørketallene er store. Han mener jernbanen prøver å dysse ned problemet. Bane NOR avviser dette, men sier de vil følge opp bekymringsmeldingen. Det er registrert over 900 viltpåkjørsler av tog nasjonalt i 2024. Som et hastetiltak har det blitt etablert foringsplasser for å holde elgen unna de mest utsatte områdene. Både lokale aktører og Bane NOR jobber med å finne langsiktige løsninger for å redusere viltpåkjørsler. Det er også bekymring for at den synkende elgbestanden truer det lokale næringslivet.
1 måned siden
Lillann Elisabeth Berger i Sørkedalen opplever at skogen rundt henne dør som følge av barkbilleangrep og ekstremvær. En bekk på eiendommen har vokst og forårsaket erosjon. Klimaforskere påpeker at norske skoger tar opp mindre CO₂ enn tidligere på grunn av hogst, tørke og stormskader. De anbefaler å plante et større mangfold av treslag for å gjøre skogen mer motstandsdyktig mot klimaendringer. Lillann minnes en barndom med frodig løvskog og et rikt dyreliv, og uttrykker bekymring for fremtidige generasjoner. Hennes far, Bjørn, deler hennes bekymringer og forteller om hvordan klimaendringene har påvirket skogen.