Miljødirektoratet har foreslått å forby 97 fremmede plantearter, inkludert syrin og villvin, for å hindre spredning i naturen. Forslaget møter motstand fra hageentusiaster, som mener det vil ramme vanlige hageplanter og redusere det biologiske mangfoldet.
De argumenterer for at mange av disse plantene er en del av norsk kulturarv, og at et forbud vil være vanskelig å håndheve. Det påpekes også at et slikt forbud vil ramme hageeiere i Nord-Norge hardest, da de har færre alternativer.
Hagebladredaktøren etterlyser dialog med hageeiere og fagfolk istedenfor et ensidig fokus på forbud.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Botanisk hage i Oslo har innført et hundeforbud på grunn av skader på plantesamlingen forårsaket av urin, avføring og graving. Hundeeiere uttrykker skuffelse over forbudet, da de anser parken som en viktig grønn lunge i byen. Enkelte foreslår kompromissløsninger som tissepinner eller egne soner for hunder. Samtidig støtter andre forbudet, og fremhever at hundeurin kan være skadelig for plantene. En meningsmåling viser delte meninger om forbudet.
1 måned siden
Botanisk hage i Oslo innfører hundeforbud på grunn av skader på plantesamlingen. Hunder har ødelagt planter gjennom urin, avføring og graving. Tiltaket kommer etter flere år med diskusjoner og forsøk på andre løsninger, som økt vakthold og informasjonskampanjer. Hagens plantesamling består av over 4500 planter fra hele verden, hvorav flere er utrydningstruet, og urin fra hunder har vist seg å være skadelig for disse. Servicehunder og førerhunder er unntatt forbudet.
3 måneder siden
Norge opplever en kraftig økning i import av fremmede arter via planter, med 1,9 milliarder levende virvelløse dyr og 800 millioner spiredyktige frø som ankom i fjor. Blant de mest bekymringsfulle artene er amerikabartege, tomatmøll, skarabeen Oxyomus sylvestris og kulegråurt, som kan true norsk natur og landbruk. Disse artene kommer hovedsakelig via importerte planter med jordklumper. Miljødirektoratet og Mattilsynet vurderer nå strengere importregler, inkludert forbud mot import fra høyrisikoområder og økt testing. Privatpersoner oppfordres til å kjøpe norske planter og rapportere uvanlige funn. Klimaendringer øker risikoen for spredning, og tiltak er nødvendig for å beskytte norsk natur og økonomi.
2 måneder siden
Stortinget debatterer en naturmelding som møter sterk kritikk for å være utilstrekkelig for å bevare norsk natur. Regjeringens handlingsplan for natur får motstand fra flere partier, som mener den ikke oppfyller Norges internasjonale forpliktelser om vern av natur. Et sentralt stridspunkt er regjeringens avvisning av forslag om å kartlegge grå arealer, som er områder påvirket av mennesker. Dette forslaget har bred støtte fra både kommuner, næringsliv og andre partier, da det kan bidra til å redusere nedbygging av viktig natur. Regjeringen velger å samarbeide med Frp for å få flertall for sin politikk, istedenfor å søke en bredere koalisjon.
3 måneder siden
Naturmeldingen, regjeringens plan for å stoppe tap av natur, har møtt kritikk fra flere hold. Rødt mener meldingen gir tillatelse til mer utbygging, mens Høyre savner konkrete tiltak og foreslår et kart over grå arealer for å styre utbygging dit. NRK har avslørt et stort antall naturinngrep de siste årene, ofte vedtatt uten tilstrekkelig oversikt. Regjeringen har som mål å bevare 30 prosent av landarealet innen 2030, men det er uenighet om meldingen er tilstrekkelig for å nå dette målet. Naturmeldingen skal behandles i Stortinget 30. januar.
22 dager siden
Naturvernere har klaget Stord kommunes avgjørelse om å tillate bygging av 250 boliger på Hystadgardane inn til Sivilombudet. De mener utbyggingen bryter med naturmangfoldloven, da området har flere rødlistede arter og truede treslag, uten at det er gjort tilstrekkelige biologiske undersøkelser. Kommunalsjefen stiller seg uforstående til kritikken og mener kommunen har et godt nok kunnskapsgrunnlag. Utbyggingsselskapet planlegger likevel byggestart etter sommeren, og melder om stor interesse for boligene. Naturvernforbundet på Stord føler ikke de blir hørt i prosessen, og kjemper for at naturen skal få en stemme.
1 måned siden
Et nytt EU-forslag om vedovner møter sterk kritikk fra Senterpartiet og vedfyringsbransjen. Forslaget innebærer blant annet nye testmetoder, utslippskrav og automatisk forbrenningskontroll, noe som kan føre til at 97 prosent av dagens vedovner ikke vil bli godkjent for salg. Senterpartiets Marit Arnstad kaller forordningen «virkelighetsfjern» og mener den vil svekke beredskapen i krisetider. Norske myndigheter følger saken tett og er klar over utfordringene bransjen peker på, men et planlagt møte med EU-kommisjonen er utsatt.
2 dager siden
To rådyr har slått seg til i Botanisk hage i Oslo sentrum og spiser sjeldne og viktige planter som trues av beiting. Naturhistorisk museum, som drifter hagen, har søkt om tillatelse til å flytte rådyrene, men strenge regler fra Miljødirektoratet og Mattilsynet gjør flytting vanskelig, særlig utenfor Oslo kommune. Rådyrene, trolig mor og sønn, har bodd i hagen siden høsten 2024 og har også oppholdt seg i nærliggende områder som Tøyenparken. Forsøk på å jage dem ut har ikke lykkes, og det er utfordrende å flytte dem uten nødvendig tillatelse. Leder for Botanisk hage, Anneleen Kool, sier at de helst vil flytte dyrene, men hvis det ikke lar seg gjøre, kan de bli nødt til å skyte dem for å beskytte hagens planter og vekster.
4 dager siden
Regjeringen har mottatt 139 innspill etter høringen om et forslag om fiskeforbud i tre områder i Indre Oslofjord, inkludert et stort område i Ytre Hvaler nasjonalpark. Forslaget innebærer et tiårig forbud mot fiske for å beskytte havbunnen og økosystemet. Yrkesfiskere som Ola Iversen og hans bestefar frykter at forbudet vil ødelegge arbeidsmulighetene deres og true en kulturarv som har vart i flere hundre år. Fiskeriforskeren Odd Aksel Bergstad mener at forbudet trolig ikke vil løse problemene i fjorden, da rekrutteringssvikt skyldes klimafaktorer og ikke fiske. Fiskeriminister Marianne Sivertsen Næss lover å vurdere innspillene nøye for å finne en balanse mellom vern og fiskerinæringens behov. Norges Fiskarlag advarer om at over 1000 arbeidsplasser og en milliard kroner i verdiskaping kan gå tapt hvis forbudet blir vedtatt.
2 måneder siden
Stortinget har vedtatt å tillate kraftutbygging i vernede vassdrag, noe som har ført til sterke reaksjoner og demonstrasjoner. Motstanderne mener vedtaket er et angrep på norsk natur, og raftingselskaper frykter for sin eksistens. Naturvernforbundet og MDG beskriver vedtaket som et tilbakeskritt for naturpolitikken. Arbeiderpartiet, som står bak forslaget, argumenterer for at dette er nødvendig for å forebygge flomskader og sikre stabil kraftforsyning. KrF trakk sin opprinnelige støtte, mens SV, Rødt og MDG fremmet alternative forslag.