Artikkelen omhandler advokat Per Asle Ousdal, som er anklaget for å stå bak Norges største låneskandale. Han skal ha tilbudt høye renter for å skaffe seg lån fra investorer, og skylder nå 114 långivere totalt 765 millioner kroner.
Ousdal eide eiendeler for flere titalls millioner, inkludert eiendommer, kunst og kjøretøy, men salget av disse vil ikke dekke kravene. Økokrim har siktet Ousdal for grovt bedrageri, og hans etterlatte familie har mottatt kritikk for passivitet.
Etterforskningen fortsetter for å avdekke om flere kan være ansvarlige for svindelen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En rapport om advokat Per Asle Ousdals lånevirksomhet, som kollapset i 2024, avdekker at enkelte långivere fikk tilbakebetalt store summer under press, mens mange tapte penger. Selv om flere hadde kjennskap til Ousdals låneformidling, fant rapporten ingen bevis for at kolleger, familie eller revisorer var klar over at det dreide seg om en omfattende svindel. Tidligere investorer ble prioritert, mens de som investerte sent i ordningen, ble sittende igjen med tap.
3 måneder siden
En kvinne mistet sparepenger og tok opp lån etter å ha blitt svindlet. Svindelen skjedde via en falsk nettartikkel og en falsk finansrådgiver.
3 måneder siden
44 investorer har anmeldt Geir Skoug for grovt bedrageri i forbindelse med investeringsprosjektet The Gate Index. Investorene hevder å ha blitt villedet av Skoug gjennom falsk markedsføring og luftige verdivurderinger, og at det er umulig å få ut pengene sine. De mener Skoug har hentet inn mellom 50 og 80 millioner kroner. Det kommer også frem at myndighetene ble varslet om Skougs virksomhet allerede i 2021 og 2022, men at disse varslene ikke førte til etterforskning. Skoug har en lang historikk med konkurser og anmeldelser, men har også blitt frifunnet i retten. Flere tidligere samarbeidspartnere beskylder ham for å ha lurt dem og tappet selskaper for penger.
3 måneder siden
En finansrådgiver i DNB er tiltalt for grov korrupsjon etter å ha innvilget et lån på 1,9 millioner kroner i 2017. Låntakeren kjøpte en eiendom, solgte den med fortjeneste, og fikk deretter et nytt lån på 2,7 millioner kroner for samme eiendom, til tross for at rådgiveren visste den reelle verdien. Etter utbetalingen av det andre lånet, overførte låntakeren 500.000 kroner til finansrådgiveren. Begge mennene nekter straffskyld. Låntakeren er tiltalt for grovt bedrageri, mens finansrådgiveren er tiltalt for grov korrupsjon. Saken skal opp i Oslo tingrett i juni.
4 måneder siden
Jan Helge Furu er dømt til fengsel i 3 år og 10 måneder for bedrageri og heleri i investeringsprosjektet «Millioneventyret», som ble avslørt av NRK Brennpunkt. Over 20 investorer satset over 40 millioner kroner i prosjektet, uten å se noe avkastning. Furu er også dømt til å betale 4,4 millioner kroner i erstatning og inndragning av verdier for nesten 19 millioner kroner. Økokrim mener Furu bevisst lurte sine investorer gjennom sosial manipulasjon, mens Furus forsvarere hevder han selv ble lurt og ikke hadde til hensikt å bedra. Totalt fem personer ble utsatt for bedrageri, hvorav en tidligere venn tapte over 3 millioner kroner.
2 måneder siden
Kunsthandler Terje Hvidsten er tiltalt sammen med tre andre for omfattende bedrageri og hvitvasking. De skal ha lurt tusenvis av investorer i utlandet for over 900 millioner kroner ved å tilby falske investeringer i kryptovaluta. Pengene ble hvitvasket via et norsk advokatfirma og videre til Asia. Hvidsten er også tiltalt for å ha unnlatt å møte til soning og for å ha flyktet fra landet. Han nekter straffskyld og hevder tiltalen ikke reflekterer hans oppfatning av saken.
1 måned siden
Georgiske myndigheter har startet etterforskning av et svindelsenter i Tbilisi, etter avsløringer om omfattende svindel mot over 6100 personer globalt, inkludert mange nordmenn. Senteret, drevet av A.K. Group, har lurt ofrene for investeringer gjennom falske annonser og løfter om høy avkastning. Ofrene har tapt sparepenger og tatt opp lån. Avsløringen kommer fra et samarbeidsprosjekt mellom flere mediehus, som har avdekket hvordan svindlerne opererte med falske identiteter og manipulerte sine ofre. Lekkasjer viser at Norge er et av landene som er ringt mest til.
5 dager siden
Anders Bessebergs ankesak mot korrupsjonsdommen på tre år og én måneds fengsel er i gang i lagmannsretten. Hans nye forsvarer, Fredrik Berg, som regnes som en av Norges fremste advokater innen økonomisk kriminalitet, mener Besseberg er utsatt for en stor urett. Berg kritiserer Økokrims anklager som «ulmende» og peker på at påtalemyndigheten har brukt tid på påstander om juks og doping som Besseberg ikke er tiltalt for. Forsvaret ber retten være kritisk til aktors fremstilling, særlig med tanke på vitnemålet fra dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov. Økokrim, representert ved statsadvokat Marianne Djupesland, hevder at de kan bevise at Besseberg brukte sin stilling i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) til personlig vinning, og at saken ikke er et grensetilfelle for korrupsjon. Ankesaken varer i 21 rettsdager og avsluttes 28. mai.
1 måned siden
Petter Omland har klaget Handelsbanken inn for Finansklagenemnda, og mener bankens boliglånsavtale har uklare vilkår som gir banken for stor frihet til å heve renten. Omland, som er stipendiat og forsker på privatrett, mener dette kan føre til store erstatningskrav mot bankene. Klagen følger i kjølvannet av en EFTA-dom som ga et islandsk par medhold i en lignende sak. Dommen har ført til at flere norske forbrukere har klaget på sine banker for det de mener er ulovlige rentehevinger. Handelsbanken har ikke kommentert saken.
2 måneder siden
Fire nordmenn er tiltalt for bedrageri og hvitvasking etter å ha svindlet over 900 millioner kroner fra tusenvis av personer i utlandet. Gjennom et pyramidespill ble ofrene lokket til å investere i fiktive prosjekter innen gass, gruvedrift og eiendom. Pengene ble hvitvasket via et norsk advokatfirma og selskaper i Asia, noe som vanskeliggjorde sporingen. Økokrim understreker at investeringsbedragerier er et økende problem, og advarer mot at kriminelle i større grad bruker profesjonelle tilretteleggere for å skjule sine spor.