Artikkelen forteller om Melissa som ble kvitt sin OCD etter en fire dagers intensiv behandling med eksponeringsterapi. Melissa vasket seg til blods og brukte 40 minutter på å vaske hendene eller dusje.
Behandlingen tvang henne til å utfordre seg selv ved å ta på skitne kluter og dørhåndtak uten å vaske hendene. Denne behandlingsformen har spredt seg over store deler av landet siden 2011, og studier viser gode resultater.
Lederen av Mental Helse, Ole Marius Minde Johnsen, understreker viktigheten av tilgjengelig psykisk helsehjelp.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Influenser Amund Pettersen (23) deler sine erfaringer med OCD, en lidelse han har hatt siden ungdomsskolen. Han beskriver hvordan tvangstankene påvirker ham i hverdagen, fra dusjing til leggetid, og at symptomene kan forverres om vinteren. Professor Bjarne Hansen forklarer at typiske symptomer inkluderer tanker knyttet til smitte og sjekketvang, og understreker at mange skjuler lidelsen. Eksponeringsterapi er en effektiv behandling. Amund har lært seg å håndtere OCD og delte nylig sin historie på TikTok, noe som resulterte i positiv respons og en følelse av fellesskap.
2 måneder siden
Lisa (21) deler sin personlige historie om hvordan en spiseforstyrrelse stjal store deler av ungdomstiden hennes, og førte til tvangsinnleggelse. Hun understreker betydningen av tidlig hjelp og økt bevissthet rundt spiseforstyrrelser, og etterlyser mer informasjon i skolen. Psykologspesialist Ester Marie Stornes Espeset bekrefter en økning i spiseforstyrrelser blant ungdom og fremhever behovet for lett tilgjengelige lavterskeltilbud. Helse Bergen har utviklet en digital behandlingsplattform for å nå ut til ungdom tidligere, et initiativ Lisa stiller seg positiv til. Nå engasjerer hun seg i Ungdomsrådet for ROS for å hjelpe andre i samme situasjon.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende sykemeldingen grunnet psykisk uhelse, særlig blant unge, og presenterer et nytt forskningsprosjekt som tilbyr digital, jobbfokusert terapi. Prosjektet har som mål å hjelpe pasienter raskere tilbake i jobb og samtidig avlaste en presset helsetjeneste. Sykefråværet i Norge er høyt, og helsetjenestene er presset. Et eksempel er Henrik Skjørstad, som var sykemeldt i over ett år, men kom tilbake gjennom arbeidsprøving og ny utdanning. Han mener arbeidsfokusert terapi kan være nyttig for å finne ut hva som fungerer for den enkelte, men understreker viktigheten av individuell tilpasning.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Selmas kamp mot en spiseforstyrrelse som utviklet seg i forbindelse med overgangen til videregående skole. Sykdommen preget hele familien, og spesielt lillebroren Laurits følte et stort ansvar for å få Selma til å spise. Måltidene ble en arena for konflikter og frustrasjon. Artikkelen belyser også den økende forekomsten av spiseforstyrrelser og viktigheten av familiebasert terapi. Selmas historie understreker betydningen av åpenhet og støtte fra familien i kampen mot spiseforstyrrelser, og hvordan dette bidro til hennes bedring.
3 måneder siden
Kristine Hetlesæter ble langtidssykemeldt etter å ha fått covid-19, og var ute av stand til å jobbe i tre år. Etter å ha deltatt i et intensivt behandlingsprogram utviklet av norske fagfolk, er hun nå tilbake i full jobb. Behandlingen, som tilbys gjennom et forsikringsselskap, innebærer tett oppfølging av et tverrfaglig team i en intensiv uke. Metoden har vist seg å være effektiv for å få langtidssykemeldte tilbake i arbeid, og har allerede spart samfunnet for betydelige summer. Utviklerne frykter imidlertid at metoden ikke vil bli tatt i bruk i det offentlige helsevesenet, da den utfordrer dagens arbeidsmåter.
3 måneder siden
Langrennsløper Kristin Austgulen Fosnæs opplever et stort press og frykt for å bli syk før ski-VM i Trondheim. Hun beskriver en tilstand der hun føler seg "hjernevasket" når det gjelder sykdom, og tar vanskelige valg som å holde seg unna tantebarna. Landslagstrener Marit Bjørgen advarer mot et overdrevent fokus på sykdom, og mener det kan ha en negativ effekt. Hun understreker viktigheten av å være avslappet og fokusere på smarte tiltak som god hygiene og tørt tøy, for å prestere optimalt. Bjørgen mener også at utøverne må ha det bra med seg selv for å lykkes.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler deltakere i «Kompani Lauritzen» som slet med blant annet angst og lav selvtillit. Gjennom militær disiplin og utfordringer opplevde de personlig vekst. En psykolog understreker at mange begrenses av egne tanker og at det er viktig å utfordre seg selv for å utvikles. Deltakerne lærte at frykt ofte er overdrevet og at man tåler mer enn man tror. Flere opplevde redusert angst og økt selvtillit etter deltakelsen. «Oberst» Dag Otto Lauritzen er stolt over seriens positive innvirkning på deltakerne, og flere seere har også fortalt at serien har hjulpet dem.
3 måneder siden
Influenser Johanne Massey opplevde psykiske utfordringer under innspillingen av «Farmen kjendis» og måtte benytte seg av psykologhjelp. Massey forteller at alle deltakerne hadde samtaler med psykolog før deltakelse, og at de også hadde tilgang til psykolog under innspillingen. Hun roser TV 2 for den profesjonelle hjelpen og oppfølgingen de tilbyr. Massey opplevde stor påkjenning, og slet med angst. TV 2 bekrefter at de tilbyr psykologhjelp til deltakerne i sine reality-programmer, både før, under og etter innspilling.
3 måneder siden
Psykolog Lars Dehli bruker utradisjonelle metoder i sin terapi, som å eksponere pasienter for slanger, vaske hender i do og slikke skosåler. Han mener at panikkangst kan behandles raskt med riktig tilnærming, ofte på bare et par timer. Dehli har fått mye oppmerksomhet etter å ha deltatt i podcasten «Wolfgang Wee Uncut», spesielt etter en episode om selvmord som førte til at flere menn søkte hjelp. Hans debutroman «Illegal praksis» er inspirert av hans egne erfaringer, men har fått blandede anmeldelser. Kritikere har fokusert mer på Dehlis rolle som podkastgjest enn det psykologiske innholdet i boken.
3 måneder siden
Hege (44) slet i mange år med store humørsvingninger, depresjon og angst. Hun ble feildiagnostisert med psykiske problemer og fikk antidepressiva som ikke hjalp. Etter å ha undersøkt symptomer på egenhånd, fant hun ut at hun kunne ha PMDD, en alvorlig form for PMS. Hun fikk diagnosen PMDD, som ga henne en forklaring på de sterke humørsvingningene og depresjonen. Med riktig behandling opplevde hun rask bedring. Hege ønsker nå å øke bevisstheten om PMDD og kvinnehelse, da mange kvinner lider i stillhet og ikke får riktig hjelp.