Hege (44) slet i mange år med store humørsvingninger, depresjon og angst. Hun ble feildiagnostisert med psykiske problemer og fikk antidepressiva som ikke hjalp.
Etter å ha undersøkt symptomer på egenhånd, fant hun ut at hun kunne ha PMDD, en alvorlig form for PMS. Hun fikk diagnosen PMDD, som ga henne en forklaring på de sterke humørsvingningene og depresjonen.
Med riktig behandling opplevde hun rask bedring. Hege ønsker nå å øke bevisstheten om PMDD og kvinnehelse, da mange kvinner lider i stillhet og ikke får riktig hjelp.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Hege Enge Dekkerhus opplevde symptomer i 15 år før hun fikk diagnosen premenstruell dysforisk lidelse (PMDD). Hun ble først feildiagnostisert med bipolar lidelse og behandlet med antidepressiva. Løsningen fant hun selv gjennom en podcast om kvinnehelse, der gynekolog Nina Willumsen snakket om PMDD. For Dekkerhus var prevensjon en effektiv behandling. Hun har fått stor respons etter å ha åpnet opp om sin historie, og mange kvinner forteller om lignende erfaringer med manglende kunnskap om kvinnehelse i helsevesenet. Dekkerhus understreker behovet for mer fokus på kvinnehelse og at kvinner blir tatt på alvor.
2 måneder siden
Hege (40) opplevde å ha svært lite penger igjen etter å ha betalt ned på en stor gjeld, til tross for en månedlig utbetaling på 90.000 kroner. Gjelden startet med forbrukslån for å kompensere for mobbing og investere i huset. Høye renter førte til at gjelden knapt minket. Etter å ha vurdert selvmord, fikk hun hjelp av en gjeldsrådgiver som koblet henne med NAV. Sammen utarbeidet de en plan for å kontakte kreditorene. Løsningen ble å refinansiere gjelden gjennom Husbanken ved å øke boliglånet. Hege ønsker nå å hjelpe andre i samme situasjon og mener helsepersonell bør spørre pasienter om deres økonomiske situasjon.
2 måneder siden
Tone (55) ble ufør etter å ha mistet søvnen og utviklet andre plager i forbindelse med overgangsalderen. Legene fant først ikke årsaken. Etter seks år med symptomer, ble hun henvist til en gynekolog som diagnostiserte overgangsalder basert på symptomer, og ikke blodprøver. Hormonbehandling hjalp henne med å sove igjen og bli kvitt hodepinen. Gynekolog Inger Øverlie understreker at mange kvinner ikke får god nok oppfølging for overgangsplager, og at testosteron kan være nyttig for økt sexlyst. Regjeringen vurderer nå å bedre tilgangen til hormonbehandling og redusere kostnadene for kvinner.
1 måned siden
Jenny (41) opplevde å bli sendt fra spesialist til spesialist uten å få hjelp for sine symptomer. Etter å ha lest seg opp på hormonelle lidelser, fant hun ut at hun hadde POI, en lidelse som rammer tre prosent av kvinner under 40 år. Hun fikk diagnosen bekreftet på en privat klinikk. Universitetet i Bergen har startet et forskningsprosjekt for å finne ut hva som utløser POI. Jenny ønsker åpenhet rundt diagnosen, og å gjøre det lettere for andre kvinner i samme situasjon å få hjelp tidligere.
11 dager siden
Frida Marie Grande (32), kjent som @fridategner, deltar i TV-programmet «16 ukers helvete» for å bedre sin psykiske helse. Etter å ha slitt med psykiske problemer i flere år, og fått diagnosen PMDD, ser hun på programmet som en redningsaksjon. Grande forteller åpent om sine utfordringer, inkludert selvmordstanker, og håper at trening og et sunt kosthold kan bidra til å stabilisere hennes psykiske tilstand. Hun får veiledning av Martin Johnsrud Sundby og Anette Skarpaas Ramm. Selv om hun opplever fysisk fremgang, har hun foreløpig ikke merket store positive endringer på den psykiske helsen.
9 dager siden
I denne artikkelen deler en kvinne sin personlige historie om å leve med udiagnostisert autisme i 39 år. Hun beskriver en konstant følelse av å være annerledes, utenfor og mislykket, samt utfordringer med å passe inn i samfunnet og arbeidslivet. Manglende kunnskap om autisme førte til feildiagnoser og vanskeligheter med å finne sin plass. Da hun endelig fikk diagnosen, opplevde hun en ny forståelse av seg selv, økt selvrespekt og en aksept for sine begrensninger. Hun avslutter med å reflektere over viktigheten av inkludering og selvaksept, og beskriver seg selv som en «helt kurant autist».
2 måneder siden
Ulrikke Falch, kjent fra «SKAM», forteller i en podkast at hun er friskmeldt fra emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse (EUPF) etter tre års behandling. Hun fikk diagnosen i 2019 etter et traumatisk forhold og erfarte stigma rundt diagnosen, spesielt som kvinne. Falch understreker at EUPF har gode prognoser med riktig behandling, som kan inkludere individuell terapi og gruppeterapi. Psykologspesialist Eivind Normann-Eide bekrefter at flere behandlingsformer kan redusere vanskene knyttet til diagnosen, og at mange etter hvert ikke lenger oppfyller diagnosekriteriene.
3 måneder siden
Kickbokser Amalie Anker, som tidligere har vunnet VM-sølv, har det siste halve året kjempet en hard kamp mot psykiske problemer. Hun har opplevd angst, depresjon og selvmordstanker etter en periode med fysisk sykdom og private hendelser. Anker har tidligere vært åpen om sine kvinnehelseproblemer, men det siste halve året har de psykiske utfordringene tatt overhånd. Hun har fått støtte fra familie, venner og psykolog, og har begynt å snakke åpent om sine problemer. Dette har hjulpet henne med å takle de mørke tankene og skamfølelsen. Anker har tidligere deltatt i realityprogrammet «Kompani Lauritzen», der hun lærte å være mer åpen om følelser. Selv om toppidrettskarrieren er over, ønsker hun å finne tilbake til gleden med idretten og være en del av kickboksmiljøet. Hennes fire år gamle tantebarn har vært en viktig motivasjon for å holde seg i live.
2 måneder siden
Nora Eide (37) deler sine erfaringer med fødselsdepresjon etter å ha blitt mor for første gang. Hun opplevde overveldende frykt, manglende morsinstinkt og isolasjon under pandemien. Eide skjulte sin depresjon og unngikk kontakt med andre mødre, før hun til slutt søkte hjelp åtte måneder etter fødselen. Hun understreker at fødselsdepresjon er et tabubelagt tema, og har skrevet boken «God mor» for å åpne opp om vanskelighetene mange mødre opplever. Eide opplevde en mildere depresjon etter sin andre fødsel, og tok grep for å bedre sin mentale helse.
4 måneder siden
Johan Knutsen slet i 12 år med udiagnostisert ADHD. Han opplevde indre uro og vansker med å gjennomføre oppgaver, men hans mastergrad og tilsynelatende velfungerende liv gjorde at han ble avvist for utredning. Det tok tid før helsevesenet forsto at hans prestasjoner krevde enormt mye psykisk slit. ADHD kan være vanskelig å oppdage, spesielt den uoppmerksomme typen, da mange kompenserer for vanskene. Etter å ha fått diagnosen og medisiner, opplever Johan en stor forbedring i livskvaliteten og økt mestringsfølelse.