Jenny (41) opplevde å bli sendt fra spesialist til spesialist uten å få hjelp for sine symptomer. Etter å ha lest seg opp på hormonelle lidelser, fant hun ut at hun hadde POI, en lidelse som rammer tre prosent av kvinner under 40 år.
Hun fikk diagnosen bekreftet på en privat klinikk. Universitetet i Bergen har startet et forskningsprosjekt for å finne ut hva som utløser POI.
Jenny ønsker åpenhet rundt diagnosen, og å gjøre det lettere for andre kvinner i samme situasjon å få hjelp tidligere.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Hege (44) slet i mange år med store humørsvingninger, depresjon og angst. Hun ble feildiagnostisert med psykiske problemer og fikk antidepressiva som ikke hjalp. Etter å ha undersøkt symptomer på egenhånd, fant hun ut at hun kunne ha PMDD, en alvorlig form for PMS. Hun fikk diagnosen PMDD, som ga henne en forklaring på de sterke humørsvingningene og depresjonen. Med riktig behandling opplevde hun rask bedring. Hege ønsker nå å øke bevisstheten om PMDD og kvinnehelse, da mange kvinner lider i stillhet og ikke får riktig hjelp.
2 måneder siden
Tone (55) ble ufør etter å ha mistet søvnen og utviklet andre plager i forbindelse med overgangsalderen. Legene fant først ikke årsaken. Etter seks år med symptomer, ble hun henvist til en gynekolog som diagnostiserte overgangsalder basert på symptomer, og ikke blodprøver. Hormonbehandling hjalp henne med å sove igjen og bli kvitt hodepinen. Gynekolog Inger Øverlie understreker at mange kvinner ikke får god nok oppfølging for overgangsplager, og at testosteron kan være nyttig for økt sexlyst. Regjeringen vurderer nå å bedre tilgangen til hormonbehandling og redusere kostnadene for kvinner.
3 måneder siden
Hege Enge Dekkerhus opplevde symptomer i 15 år før hun fikk diagnosen premenstruell dysforisk lidelse (PMDD). Hun ble først feildiagnostisert med bipolar lidelse og behandlet med antidepressiva. Løsningen fant hun selv gjennom en podcast om kvinnehelse, der gynekolog Nina Willumsen snakket om PMDD. For Dekkerhus var prevensjon en effektiv behandling. Hun har fått stor respons etter å ha åpnet opp om sin historie, og mange kvinner forteller om lignende erfaringer med manglende kunnskap om kvinnehelse i helsevesenet. Dekkerhus understreker behovet for mer fokus på kvinnehelse og at kvinner blir tatt på alvor.
2 måneder siden
Johanne Louise Wirgenes (32) opplevde plutselig stemmeproblemer på videregående og fikk etter flere år diagnosen Spastisk Dysfoni, en sjelden sykdom som forårsaker ufrivillige kramper i stemmebåndsmusklene. Hun har fått jevnlig Botox-behandling, men stemmen blir aldri helt normal. Wirgenes har valgt å dele sin historie på sosiale medier, noe som har ført til overveldende positiv respons. Hun har tidligere måttet takke nei til jobb på grunn av stemmen sin. Norsk Dystoniforening er glad for hennes åpenhet, og håper det kan bidra til at flere får diagnosen raskere, da mange sliter med å bli trodd.
2 måneder siden
Jenny Madelen Øygard slet med tett nese og brukte Otrivin nesespray i flere år, noe som førte til overforbruk og ødelagt vev i nesen. En operasjon ved en privat klinikk i Bergen forverret tilstanden og resulterte i en deformert nese. Øygard klaget saken inn til Norsk pasientskadeerstatning (NPE), som konkluderte med at operasjonen ikke var i tråd med god medisinsk skikk. Hun fikk erstatning og reiste til Tyrkia for å få nesen rekonstruert.
2 måneder siden
En ny australsk studie har utviklet en blodprøve, kalt PromarkerEndo, som potensielt kan påvise endometriose. Endometriose er en vanlig kvinnesykdom som rammer omtrent en av ti kvinner. I dag kreves kikkhullskirurgi for å diagnostisere sykdommen, men denne blodprøven kan potensielt erstatte operasjonen. Endometrioseforbundet er positive til utviklingen, men understreker at blodprøven ikke vil kunne si noe om typen endometriose. De er også bekymret for at pasienter ikke blir undersøkt skikkelig dersom blodprøven ikke er treffsikker nok, og at det er viktig med videre oppfølging og eventuell operasjon for å bekrefte diagnosen.
26 dager siden
Sky Sports-programleder Anna Woolhouse deler åpent om sin kamp mot endometriose. Hun har nylig gjennomgått sin andre operasjon for tilstanden, som hun beskriver som vanskelig å leve med. Woolhouse ble diagnostisert i 2017 og operert i 2018, men symptomene har returnert. Hun bruker sin plattform til å øke bevisstheten rundt endometriose, en sykdom som rammer en betydelig andel kvinner og som ofte er underdiagnostisert. Hun håper dette var hennes siste operasjon og ser frem til å returnere til jobb etter rekonvalesens.
2 måneder siden
Bergen kommune har lansert en veileder om overgangsalderen som en del av et prosjekt for å redusere sykefraværet blant sine ansatte. Veilederen skal øke kunnskapen om overgangsalderen, som kan medføre plager for 60 prosent av kvinnene i denne fasen. Målet er å skape mer åpenhet rundt temaet, slik at kvinner tør å ta opp sine plager med ledelsen. Kommunen har 7517 kvinnelige ansatte i alderen 40-60 år, og sykefravær går ut over alle. Overgangsalderen er en naturlig livsfase, og det er viktig å øke kunnskapen om den, slik at kvinner ikke føler skam og skyld. Veilederen er ment for alle ansatte, ikke bare kvinner.
3 måneder siden
En 40 år gammel kvinne fra Italia opplevde en sjelden bivirkning etter å ha startet med et hormontilskudd for å øke sjansene for å bli gravid. Det venstre brystet hennes vokste raskt og utviklet gigantomasti, en tilstand med sykelig store bryster. Brystet veide til slutt 3,5 kilo, noe som førte til ryggsmerter, problemer med daglige aktiviteter og psykisk belastning. Kirurger mener hormontilskuddet var årsaken til den uvanlige tilstanden. Kvinnen ble operert med en spesialtilpasset teknikk, og ett år etter operasjonen har hun fått tilbake livskvaliteten og selvtilliten. Historien hennes er publisert i et medisinsk tidsskrift.
3 dager siden
Skuespiller Olivia Williams deler sin historie om langvarig feildiagnostisering. Hun ble sendt fra lege til lege i fire år før hun fikk kreftbeskjeden.