En ny australsk studie har utviklet en blodprøve, kalt PromarkerEndo, som potensielt kan påvise endometriose. Endometriose er en vanlig kvinnesykdom som rammer omtrent en av ti kvinner.
I dag kreves kikkhullskirurgi for å diagnostisere sykdommen, men denne blodprøven kan potensielt erstatte operasjonen. Endometrioseforbundet er positive til utviklingen, men understreker at blodprøven ikke vil kunne si noe om typen endometriose.
De er også bekymret for at pasienter ikke blir undersøkt skikkelig dersom blodprøven ikke er treffsikker nok, og at det er viktig med videre oppfølging og eventuell operasjon for å bekrefte diagnosen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En ny internasjonal studie viser at kunstig intelligens (KI) er bedre enn mennesker til å oppdage eggstokkreft på ultralydbilder. Studien, ledet av Karolinska Institutet, brukte over 17.000 bilder og viste at KI reduserte antall henvisninger med 63 prosent og feilaktig friskmelding med 14 prosent. Dette kan føre til raskere og mer presise diagnoser, spesielt for kvinner som bor i områder uten spesialister. Kreftforeningen mener studien viser at KI har et stort potensial i kreftdiagnostikk, men understreker at teknologien må testes grundig før den tas i bruk i klinisk praksis. Studien er et viktig skritt mot å gjøre tidlig diagnose mer tilgjengelig.
1 måned siden
Jenny (41) opplevde å bli sendt fra spesialist til spesialist uten å få hjelp for sine symptomer. Etter å ha lest seg opp på hormonelle lidelser, fant hun ut at hun hadde POI, en lidelse som rammer tre prosent av kvinner under 40 år. Hun fikk diagnosen bekreftet på en privat klinikk. Universitetet i Bergen har startet et forskningsprosjekt for å finne ut hva som utløser POI. Jenny ønsker åpenhet rundt diagnosen, og å gjøre det lettere for andre kvinner i samme situasjon å få hjelp tidligere.
1 måned siden
Artikkelen omhandler menssmerter og gir råd om når man bør søke legehjelp. En studie viser at mange kvinner med sterke smerter unnlater å søke hjelp, da de feilaktig tror det er normalt. Overlege Guri Majak fremhever fem tegn som indikerer at legehjelp er nødvendig, inkludert smerter som hindrer daglige aktiviteter eller manglende effekt av reseptfrie smertestillende. Artikkelen informerer også om endometriose, en vanlig årsak til sterke menssmerter, og understreker viktigheten av å bli lyttet til av helsepersonell. Majak anbefaler å bytte lege ved manglende forståelse og presenterer en huskeliste for konsultasjonen.
4 måneder siden
Forskere ved University of Edinburgh har utviklet en ny test for tidlig oppdagelse av brystkreft. Testen bruker laserteknologi og kunstig intelligens for å analysere blodplasma. Den identifiserer subtile endringer i blodet som oppstår i de tidligste stadiene av brystkreft, kjent som stadium 1a. Disse endringene er ikke synlige med tradisjonelle metoder. I en pilotstudie identifiserte testen brystkreft med 98 % nøyaktighet og skilte mellom ulike typer med over 90 % nøyaktighet. Forskerne mener testen kan forbedre tidlig diagnose og potensielt brukes for screening av flere kreftformer.
3 måneder siden
En nyhetssak om at HPV-hjemmetest nå er tilgjengelig for alle kvinner i Norge. Over 270.000 kvinner har sjelden eller aldri tatt livmorhalsprøve, og Kreftforeningen håper at hjemmetesten vil senke terskelen for testing. Testen er enkel å utføre hjemme og like nøyaktig som hos legen. Foreløpige tall viser at seks av ti hjemmetester kommer fra kvinner som aldri har testet seg før. Livmorhalskreft kan utryddes ved regelmessig testing, og HPV-vaksine er nå en del av barnevaksinasjonsprogrammet.
2 måneder siden
En dansk studie med data fra 2,2 millioner kvinner viser at hormonell prevensjon øker risikoen for blodpropp i hjerne og hjerte. Risikoen er størst for de som bruker p-piller, p-ring og p-plaster som inneholder både østrogen og gestagen. Gestagenpiller gir en mindre risikoøkning, mens hormonspiral ikke viste økt risiko. Forskere understreker at den faktiske risikoen er lav, men at leger bør ta dette med i betraktningen ved forskrivning. Det er viktig å vurdere både fordeler og ulemper, samt individuelle risikofaktorer. Studien påpeker også behovet for mer forskning på positive effekter av hormonell prevensjon.
2 måneder siden
Anna (17) har endometriose og har slitt med sterke smerter og høyt skolefravær. Medelever ved Kongshavn videregående skole har startet elevbedriften «Periode Rød» og utviklet en varmepute som lindrer smertene hennes. Varmeputen er designet for å være diskret og praktisk, og kan varmes i mikrobølgeovn. Gynekolog Jenny Alvirovic er imponert over prosjektet og mener det kan bidra til åpenhet og redusere fravær blant unge kvinner med menstruasjonssmerter.
26 dager siden
Sky Sports-programleder Anna Woolhouse deler åpent om sin kamp mot endometriose. Hun har nylig gjennomgått sin andre operasjon for tilstanden, som hun beskriver som vanskelig å leve med. Woolhouse ble diagnostisert i 2017 og operert i 2018, men symptomene har returnert. Hun bruker sin plattform til å øke bevisstheten rundt endometriose, en sykdom som rammer en betydelig andel kvinner og som ofte er underdiagnostisert. Hun håper dette var hennes siste operasjon og ser frem til å returnere til jobb etter rekonvalesens.
3 måneder siden
En ny HPV-hjemmetest er nå tilgjengelig for alle kvinner i Norge, som et tiltak for å nå de 190.000 kvinnene som ikke har sjekket seg for livmorhalskreft. Kreftforeningen understreker at dette er et viktig tilbud for de som synes det er vanskelig å ta en livmorhalsprøve hos lege. Selv om det anbefales å ta prøven hos lege for en grundigere sjekk, viser tall at seks av ti hjemmetester kommer fra kvinner som aldri har testet seg før, og at hjemmetestene gir nesten dobbelt så mange HPV-påvisninger. Det understrekes at kvinner med symptomer må oppsøke lege uavhengig av alder og tidligere prøver.
3 måneder siden
Kreftforeningen melder at mange kvinner ikke sjekker seg for livmorhalskreft. 190 000 kvinner har ikke tatt livmorhalsprøve på ti år eller mer, og 80 000 har aldri sjekket seg. Nå er HPV-hjemmetest tilgjengelig for alle kvinner via fastlegen. Testen er spesielt viktig for de som utsetter eller synes det er vanskelig å ta en livmorhalsprøve hos lege. Seks av ti hjemmetester kommer fra kvinner som aldri har tatt prøve før, og det er nesten dobbelt så mange HPV-funn i hjemmetestene sammenlignet med befolkningen ellers. Det understrekes at prøve hos lege fortsatt er best, men hjemmetest er et godt alternativ.