Ulrikke Falch, kjent fra «SKAM», forteller i en podkast at hun er friskmeldt fra emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse (EUPF) etter tre års behandling. Hun fikk diagnosen i 2019 etter et traumatisk forhold og erfarte stigma rundt diagnosen, spesielt som kvinne.
Falch understreker at EUPF har gode prognoser med riktig behandling, som kan inkludere individuell terapi og gruppeterapi.
Psykologspesialist Eivind Normann-Eide bekrefter at flere behandlingsformer kan redusere vanskene knyttet til diagnosen, og at mange etter hvert ikke lenger oppfyller diagnosekriteriene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Influenser Nora Haukland reflekterer over et utfordrende år i sin podkast. Hun forteller at hun har lært å være trygg på seg selv og trives i eget selskap, etter å ha søkt bekreftelse i forhold tidligere. Haukland har stått frem om psykisk og fysisk vold fra sin tidligere kjæreste, Marius Borg Høiby, noe som har ført til hatmeldinger og sosial angst. Hun er nå i et forhold med Johannes Bjelland, og ser fremover mot en bedring i 2025. Haukland understreker at hun jobber med angsten og opplever gradvis bedring.
3 måneder siden
Hege Enge Dekkerhus opplevde symptomer i 15 år før hun fikk diagnosen premenstruell dysforisk lidelse (PMDD). Hun ble først feildiagnostisert med bipolar lidelse og behandlet med antidepressiva. Løsningen fant hun selv gjennom en podcast om kvinnehelse, der gynekolog Nina Willumsen snakket om PMDD. For Dekkerhus var prevensjon en effektiv behandling. Hun har fått stor respons etter å ha åpnet opp om sin historie, og mange kvinner forteller om lignende erfaringer med manglende kunnskap om kvinnehelse i helsevesenet. Dekkerhus understreker behovet for mer fokus på kvinnehelse og at kvinner blir tatt på alvor.
2 måneder siden
Johanne Rogndal (34) deler sine erfaringer fra et halvannet år langt opphold på en psykiatrisk ungdomsavdeling fra hun var 15 år. Hun beskriver en hverdag preget av tvang, isolasjon og medisinering etter selvskading. Rogndal forteller om en spesifikk episode der politiet ble tilkalt og hun ble isolert og strippet, noe hun opplevde som svært nedverdigende. Institusjonen har beklaget behandlingen og erkjent at den var skadelig og under dagens standard. Rogndal, som i dag er psykolog, ønsker å belyse viktigheten av kompetanse og omsorg i psykisk helsevern for ungdom, og viktigheten av å skjerme barn for uproporsjonal maktbruk.
2 måneder siden
Skuespiller og influencer Tale Torp Torjussen (19) deler sin historie om spiseforstyrrelser i tenårene i en podkast. Hun forteller at sykdommen startet da hun var 14 år og spilte i NRK-serien «Klassen», og at det var en vanskelig periode som påvirket både henne og hennes familie. Torjussen understreker at spiseforstyrrelser er en alvorlig sykdom som tar over både kropp og sinn. I dag beskriver hun seg selv som frisk og fokuserer på å leve et normalt liv. Ved siden av skuespillerkarrieren er Torjussen også en aktiv influencer og er nå aktuell i «Kompani Lauritzen».
3 måneder siden
Hege (44) slet i mange år med store humørsvingninger, depresjon og angst. Hun ble feildiagnostisert med psykiske problemer og fikk antidepressiva som ikke hjalp. Etter å ha undersøkt symptomer på egenhånd, fant hun ut at hun kunne ha PMDD, en alvorlig form for PMS. Hun fikk diagnosen PMDD, som ga henne en forklaring på de sterke humørsvingningene og depresjonen. Med riktig behandling opplevde hun rask bedring. Hege ønsker nå å øke bevisstheten om PMDD og kvinnehelse, da mange kvinner lider i stillhet og ikke får riktig hjelp.
11 dager siden
Frida Marie Grande (32), kjent som @fridategner, deltar i TV-programmet «16 ukers helvete» for å bedre sin psykiske helse. Etter å ha slitt med psykiske problemer i flere år, og fått diagnosen PMDD, ser hun på programmet som en redningsaksjon. Grande forteller åpent om sine utfordringer, inkludert selvmordstanker, og håper at trening og et sunt kosthold kan bidra til å stabilisere hennes psykiske tilstand. Hun får veiledning av Martin Johnsrud Sundby og Anette Skarpaas Ramm. Selv om hun opplever fysisk fremgang, har hun foreløpig ikke merket store positive endringer på den psykiske helsen.
3 måneder siden
Ina Wroldsen, kjent fra «Hver gang vi møtes» og «The Voice», avslører i sin egen podkast at hun opplevde en alvorlig periode med netthets etter sin deltakelse som dommer i «Idol» i 2016. Hetsen var såpass ille at hun måtte søke hjelp hos psykolog. Denne hendelsen, som hun beskriver som sin «største smell», ble ikke tatt opp i hennes episode av «Hver gang vi møtes». Wroldsen forteller at hun var redd for å gå ut offentlig på grunn av den negative oppmerksomheten. Hun har fått positive tilbakemeldinger etter sin deltakelse i «Hver gang vi møtes», noe som er en uvant situasjon for henne.
2 måneder siden
Influenser Amund Pettersen (23) deler sine erfaringer med OCD, en lidelse han har hatt siden ungdomsskolen. Han beskriver hvordan tvangstankene påvirker ham i hverdagen, fra dusjing til leggetid, og at symptomene kan forverres om vinteren. Professor Bjarne Hansen forklarer at typiske symptomer inkluderer tanker knyttet til smitte og sjekketvang, og understreker at mange skjuler lidelsen. Eksponeringsterapi er en effektiv behandling. Amund har lært seg å håndtere OCD og delte nylig sin historie på TikTok, noe som resulterte i positiv respons og en følelse av fellesskap.
1 måned siden
Emilie Skolmen (32) har avslørt at hun og Henrik Aspeflaten har gått fra hverandre. Skolmen forteller i podkasten «Skolmen & Skolmen» at de ikke lenger er et par, men understreker at det ikke ligger noe dramatikk bak bruddet. Sammen har de sønnen Jon, og Skolmen sier at de tre har det fint og samarbeider godt. Hun forklarer at de har vokst fra hverandre og ikke lenger fikk forholdet til å fungere, men at de heldigvis har det bra.
1 måned siden
Den engelske fotballstjernen Lucy Bronze (33) åpner opp om sine diagnoser autisme og ADHD, som hun fikk for fire år siden. Hun forteller at hun alltid har hatt en følelse av å være annerledes, og diagnosene har hjulpet henne å forstå seg selv bedre. Tidligere slet hun med å sosialisere og følte behov for å maskere sin autisme ved å imitere andre. Nå er hun ambassadør for The National Autistic Society for å bidra til økt bevissthet og fjerne stigma rundt diagnosen.