Kristine Hetlesæter ble langtidssykemeldt etter å ha fått covid-19, og var ute av stand til å jobbe i tre år. Etter å ha deltatt i et intensivt behandlingsprogram utviklet av norske fagfolk, er hun nå tilbake i full jobb.
Behandlingen, som tilbys gjennom et forsikringsselskap, innebærer tett oppfølging av et tverrfaglig team i en intensiv uke. Metoden har vist seg å være effektiv for å få langtidssykemeldte tilbake i arbeid, og har allerede spart samfunnet for betydelige summer.
Utviklerne frykter imidlertid at metoden ikke vil bli tatt i bruk i det offentlige helsevesenet, da den utfordrer dagens arbeidsmåter.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En sykepleier med leddgikt klarte å komme tilbake i full jobb etter tre år med tilrettelegging fra arbeidsgiver. Dette står i kontrast til Nav-tall som viser at kun to av ti langtidssykmeldte er tilbake i full jobb etter ett år. Stadig flere mister retten til sykepenger og går over på andre ytelser som arbeidsavklaringspenger eller blir uføre. Høyre mener leger oftere bør skrive ut gradert sykmelding, og Revmatikerforbundet reiser rundt med en koffert med enkle grep for arbeidsgivere for å tilrettelegge for ansatte med kroniske sykdommer. Arbeids- og inkluderingsministeren mener også at legene må bli flinkere til å vurdere gradert sykmelding.
3 måneder siden
Linn Godfredsen (35) opplevde intens hodepine og var sengeliggende i over to år. Til tross for dette fortsatte hun å jobbe som kompetanseutvikler med fleksible arbeidsforhold, og tok samtidig en mastergrad. Hun forsket på egne erfaringer med kronisk sykdom i arbeidslivet, og fant at åpenhet og fleksibilitet er viktig for å inkludere flere i arbeidslivet. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna er imponert over Linns innsats og lover tiltak for å inkludere flere i arbeidslivet. Regjeringen vil bruke 770 millioner kroner for å få 150 000 flere i arbeid, blant annet gjennom lønnstilskudd.
2 måneder siden
En fastlege og forsker tar til orde for å premiere leger som benytter et samtaleverktøy for å redusere sykefraværet. Dette verktøyet hjelper pasienter med å identifisere muligheter for å opprettholde arbeidsevnen til tross for helseutfordringer. NAV signaliserer at dagens takstsystem er modent for revisjon og vurderer å innføre insentiver for jobbfokusert behandling. Arbeidsministeren uttrykker også positivitet rundt prosjektet, da det potensielt kan bidra til å skille mellom arbeidsrelaterte og andre helseplager. En lærling i hjemmetjenesten erfarte selv hvordan samtaleverktøyet hjalp henne å fortsette i full jobb.
2 måneder siden
En studie ved Kysthospitalet i Stavern viser at mange pasienter med long covid opplevde markant bedring etter en behandling som kombinerer legetime og individuell oppfølging av fysioterapeut. Koronaforsker Arne Søraas roser studien, men mener at de fleste pasientene ikke vil bli helt friske med denne tilnærmingen, da han mener det er viktig å finne de biologiske årsakene til plagene. Overlege Tom Farmen Nerli er uenig og mener behandlingen kan hjelpe mange, og at den ikke er rent psykologisk. Norsk Covidforening er kritisk til studien og mener det er uetisk å fremheve en metode som kan gjøre noen sykere. Studien inkluderte 310 pasienter, hvorav halvparten fikk behandling.
4 måneder siden
En ny norsk studie gir håp for personer med long covid. Studien, utført ved Kysthospitalet i Stavern, fokuserer på pasientenes mestring og funksjonsevne, heller enn å kun dempe symptomer. Pasientene oppmuntres til å utforske aktiviteter de savner, og resultatene viser at dobbelt så mange ble friske med denne behandlingen sammenlignet med de som ikke fikk den. Inger-Johanne Thorstein, en av pasientene, ble frisk etter kun to timer med behandling. Studien viser at det er fullt mulig å bli frisk fra long covid, og overlege Tom Farmen Nerli håper behandlingen kan brukes bredere. Studien har fått støtte fra FHI, selv om det er uenighet rundt long covid.
1 måned siden
Høyre-leder Erna Solberg vil ta grep mot «long covid» ved å etablere et nasjonalt kunnskapssenter for forskning og behandling. Tiltaket kommer som følge av økt sykefravær, der «long covid» antas å spille en rolle, spesielt blant unge. Morten Iversen, som selv er rammet, beskriver manglende oppfølging og ser positivt på et kunnskapssenter. Høyres helsepolitiske talsperson, Tone Wilhelmsen Trøen, understreker at mange pasienter føler seg oversett, og Arne Søraas fremhever at «long covid» er et voksende problem som Høyres satsing adresserer.
4 måneder siden
Wenche Woldseth, en 60 år gammel ansatt i PwC, startet et 13-ukers treningsprogram kalt «PwC-lekene» for å fremme samhold og helse blant ansatte over 40 år. Inspirert av TV-programmet «16 ukers helvete», involverer programmet trening, kosthold og teambuilding, ledet av kjente profiler. Til tross for stor deltakelse og positive tilbakemeldinger, reiser en jobbekspert bekymring for potensielt gruppepress og ekskludering. Wenche selv avviser at det skapes et A- og B-lag, og understreker at det er et lavterskeltilbud for alle. Tiltaket er et forsøk på å redusere sykefravær, men det er usikkert om det vil ha den ønskede effekten.
3 måneder siden
Nye tall fra Nav viser at rekordmange nordmenn mottar arbeidsavklaringspenger (AAP). Ved utgangen av 2024 var det 158 539 AAP-mottakere, en økning på 9500 personer fra året før. Høyre kritiserer regjeringen for å ha skapt et «hurtigspor ut av arbeidslivet», spesielt i fylkene Vestfold, Østfold, Akershus og Oslo. Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte peker på høyt sykefravær som en mulig årsak. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna er bekymret over utviklingen og understreker behovet for å redusere sykefraværet.
3 måneder siden
Høyre-leder Erna Solberg lover at sykelønnen ikke skal kuttes, og sikrer dermed ordningen frem til 2029. Dette står i kontrast til NHO, som mener sykelønnsordningen bør vurderes for å redusere det høye sykefraværet. Solberg understreker at gradert sykemelding skal være hovedregelen, og at kostnadsfordelingen mellom NAV og arbeidsgiver skal endres. Hun mener at arbeidsgivere skal ha større insentiv til å få langtidssykmeldte tilbake i jobb. NHO på sin side mener at en fredning av sykelønnsordningen i fire år er feil, og at det er viktig å tenke nytt om ordningen. IA-avtalen videreføres inntil videre, selv om forhandlingene har havarert.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende sykemeldingen grunnet psykisk uhelse, særlig blant unge, og presenterer et nytt forskningsprosjekt som tilbyr digital, jobbfokusert terapi. Prosjektet har som mål å hjelpe pasienter raskere tilbake i jobb og samtidig avlaste en presset helsetjeneste. Sykefråværet i Norge er høyt, og helsetjenestene er presset. Et eksempel er Henrik Skjørstad, som var sykemeldt i over ett år, men kom tilbake gjennom arbeidsprøving og ny utdanning. Han mener arbeidsfokusert terapi kan være nyttig for å finne ut hva som fungerer for den enkelte, men understreker viktigheten av individuell tilpasning.