Den svake kronekursen har ført til en økning i utenlandske hyttekjøpere i Norge, spesielt ved alpinanlegg. DNB Eiendom melder om en dobling i antall utenlandske kjøpere.
Norge markedsføres nå som et rimelig ferieparadis, noe som tiltrekker turister fra Mellom-Europa. Hyttemarkedet er i bedring, med økning i antall tinglysninger og medianpris.
Kronekursen påvirkes av internasjonale faktorer som uttalelser fra Donald Trump, oljeprisen og rentedifferanse.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen beskriver hvordan utenlandske kjøpere nå dominerer det norske hyttemarkedet, mens nordmenn er mer tilbakeholdne. Dansker, svensker og tyskere strømmer til for å kjøpe fritidsboliger, hovedsakelig på grunn av den svake norske kronen som gir dem en betydelig rabatt. Hytteprisene har falt siden pandemien, og det er nå et kjøpers marked med mange salg under prisantydning. Samtidig forventes prisene å stige på sikt grunnet lav nybyggaktivitet og forventede rentekutt.
2 måneder siden
Skidestinasjonar i Noreg opplever auke i utanlandske turistar denne vinterferien, driven av ei svak krone og gode forhold. Trysil ser ein markant auke i britiske turistar, medan Kvitfjell og Hafjell tiltrekker seg fleire danskar. Kronekursen gjer Noreg billegare for turistar, som igjen fører til auka omsetning i butikkar og restaurantar. NHO Reiseliv meiner snøsikkerheit og passelege anlegg også spelar ei rolle.
1 måned siden
Nye tall fra Prognosesenteret viser at utenlandske statsborgere kjøper rekordmange fritidsboliger i Norge. Den lave kronekursen gjør det spesielt attraktivt for dansker, som kan spare store summer. Klimaendringer med mindre snø i Europa og varme somre bidrar også til økt interesse for norsk natur og fritidseiendom. Trysil er en favorittdestinasjon, der salget til utlendinger har økt betraktelig. Eiendomsmeglere melder om stor pågang fra Sverige, Danmark, Tyskland og Nederland, og mange ønsker høy standard på sine fritidsboliger. Nærheten til Sälen flyplass gjør Trysil enda mer tilgjengelig for det nordeuropeiske markedet.
2 måneder siden
Norske skianlegg opplever økt popularitet, spesielt blant danske turister, på grunn av den svake norske kronen som gir økt kjøpekraft. Flere skisentre melder om stor vekst i besøkende sammenlignet med fjoråret, og mange er fullbooket. Prisene på skipass har økt med rundt ti prosent, noe skisenterne begrunner med økte driftskostnader. Likevel velger et flertall av nordmenn å tilbringe vinterferien hjemme, hovedsakelig på grunn av økonomiske bekymringer.
2 måneder siden
Hyttemarkedet viser tegn til normalisering etter pandemiårene, med økt salgsvolum, men moderat prisvekst. Salget av kostbare hytter holder seg stabilt, mens markedet for nye hytter sliter. Fjell- og innlandshytter opplever prisstigning, i motsetning til sjøhytter. En økende andel utenlandske kjøpere, spesielt ved alpinanlegg, investerer i norske hytter, drevet av den svake kronekursen.
1 måned siden
Den norske kronen har styrket seg markant mot flere valutaer, noe som gjør utenlandsreiser billigere for nordmenn. USA, Japan og Tyrkia trekkes frem som destinasjoner hvor man får mer for pengene. Thailand opplever økt popularitet, muligens påvirket av TV-serien «The White Lotus». Analytikere mener dollaren kan svekkes ytterligere på grunn av Trumps politikk og forventninger om økonomisk utvikling, mens spekulanter også bidrar til kronens styrkelse i påvente av Norges Banks rentebeslutning.
21 dager siden
Den norske kronen har opplevd en betydelig svekkelse, med euroen over 12 kroner. Dette skyldes blant annet et fall i oljeprisen, som igjen er påvirket av Trumps tollsatser og økt oljeproduksjon fra OPEC+. Investeringsdirektør Robert Næss bemerker at dette resulterer i dyrere utenlandsferier. Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov forklarer at den svake kronekursen også har innvirkning på Norges Banks rentepolitikk, og kan potensielt forsinke et ventet rentekutt. Den kombinerte effekten av høyere inflasjon og en svak krone tvinger Norges Bank til å nøye vurdere balansen mellom økonomisk vekst og prisstabilitet.
7 dager siden
Hyttemarkedet i Norge viser økt aktivitet, spesielt i salg av brukte fritidsboliger. Ifølge Finn Eiendom er det rekordhøyt antall hytter til salgs på FINN med 5476 annonser, og 15 prosent flere nye annonser i 2024 sammenlignet med samme periode i fjor. Eiendom Norge rapporterer at det ble solgt 6636 brukthytter i 2024, en økning på 20 prosent fra 2023, og markedet er tilbake på nivå med 2019. Til tross for usikkerhet i verdensøkonomien, frykter ikke norske husholdninger økonomisk nedgang. Samtidig sliter hyttebyggerne med høye kostnader og lav byggeaktivitet, noe som har ført til konkurser og utfordringer for kommuner som er avhengige av hytteturisme. Mange pensjonister selger hyttene sine på grunn av høye driftskostnader, spesielt strømpriser. En økende andel hytter kjøpes av utenlandske kjøpere, særlig svensker, delvis på grunn av svak krone. Hyttesalget har tre hektiske perioder i året, med påske som en av de viktigste.
15 dager siden
Etter en periode med styrking har den norske kronen igjen svekket seg, spesielt etter tollendringer fra USA. Dette gjør populære reisemål i Europa dyrere for nordmenn. Samtidig har svenskekronen styrket seg. Seniorstrateg Dane Cekov påpeker at markedet har roet seg noe etter at Trump reduserte tollsatsene, men understreker at uforutsigbarhet kan føre til svingninger. Mens tradisjonelle europeiske reisemål blir dyrere, har land som Mexico, Tyrkia, Brasil og Albania blitt billigere. Markedet søker nå mot trygge investeringer som gull og sveitsiske franc.
2 måneder siden
Norske skisentre opplever stor popularitet og melder om «full kok» i fjellet. Hemsedal, Hafjell og Kvitfjell rapporterer om solid vekst og mange besøkende, både fra inn- og utland. Spesielt trekker den svake norske kronen og stabile vinterforhold utenlandske turister. Skisentrene anbefaler alle som planlegger vinterferie i skibakken om å booke opphold og skiskole snarest, da det begynner å bli fullbooket, spesielt i ukene åtte og ni.