Artikkelen beskriver hvordan utenlandske kjøpere nå dominerer det norske hyttemarkedet, mens nordmenn er mer tilbakeholdne. Dansker, svensker og tyskere strømmer til for å kjøpe fritidsboliger, hovedsakelig på grunn av den svake norske kronen som gir dem en betydelig rabatt.
Hytteprisene har falt siden pandemien, og det er nå et kjøpers marked med mange salg under prisantydning.
Samtidig forventes prisene å stige på sikt grunnet lav nybyggaktivitet og forventede rentekutt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Den svake kronekursen har ført til en økning i utenlandske hyttekjøpere i Norge, spesielt ved alpinanlegg. DNB Eiendom melder om en dobling i antall utenlandske kjøpere. Norge markedsføres nå som et rimelig ferieparadis, noe som tiltrekker turister fra Mellom-Europa. Hyttemarkedet er i bedring, med økning i antall tinglysninger og medianpris. Kronekursen påvirkes av internasjonale faktorer som uttalelser fra Donald Trump, oljeprisen og rentedifferanse.
1 måned siden
Nye tall fra Prognosesenteret viser at utenlandske statsborgere kjøper rekordmange fritidsboliger i Norge. Den lave kronekursen gjør det spesielt attraktivt for dansker, som kan spare store summer. Klimaendringer med mindre snø i Europa og varme somre bidrar også til økt interesse for norsk natur og fritidseiendom. Trysil er en favorittdestinasjon, der salget til utlendinger har økt betraktelig. Eiendomsmeglere melder om stor pågang fra Sverige, Danmark, Tyskland og Nederland, og mange ønsker høy standard på sine fritidsboliger. Nærheten til Sälen flyplass gjør Trysil enda mer tilgjengelig for det nordeuropeiske markedet.
2 måneder siden
Hyttemarkedet viser tegn til normalisering etter pandemiårene, med økt salgsvolum, men moderat prisvekst. Salget av kostbare hytter holder seg stabilt, mens markedet for nye hytter sliter. Fjell- og innlandshytter opplever prisstigning, i motsetning til sjøhytter. En økende andel utenlandske kjøpere, spesielt ved alpinanlegg, investerer i norske hytter, drevet av den svake kronekursen.
7 dager siden
Hyttemarkedet i Norge viser økt aktivitet, spesielt i salg av brukte fritidsboliger. Ifølge Finn Eiendom er det rekordhøyt antall hytter til salgs på FINN med 5476 annonser, og 15 prosent flere nye annonser i 2024 sammenlignet med samme periode i fjor. Eiendom Norge rapporterer at det ble solgt 6636 brukthytter i 2024, en økning på 20 prosent fra 2023, og markedet er tilbake på nivå med 2019. Til tross for usikkerhet i verdensøkonomien, frykter ikke norske husholdninger økonomisk nedgang. Samtidig sliter hyttebyggerne med høye kostnader og lav byggeaktivitet, noe som har ført til konkurser og utfordringer for kommuner som er avhengige av hytteturisme. Mange pensjonister selger hyttene sine på grunn av høye driftskostnader, spesielt strømpriser. En økende andel hytter kjøpes av utenlandske kjøpere, særlig svensker, delvis på grunn av svak krone. Hyttesalget har tre hektiske perioder i året, med påske som en av de viktigste.
11 dager siden
Artikkelen omhandler et tregt marked for nye hytter, som skyldes storstilt utbygging under pandemien, stigende renter og høyere byggekostnader. Salget av brukthytter holder seg stabilt, men nyhyttemarkedet sliter. Hytteekspert Carl Christian Mathiesen fra Prognosesenteret mener dette kan bli normalen fremover. Eiendom Norge beskriver markedet som «fryktelig treigt» og peker på at høyere renter og økonomisk usikkerhet gjør at folk heller kjøper brukt. Flere konkurser i hyttebransjen er et resultat av mindre etterspørsel etter nye hytter.
2 måneder siden
Norske skianlegg opplever økt popularitet, spesielt blant danske turister, på grunn av den svake norske kronen som gir økt kjøpekraft. Flere skisentre melder om stor vekst i besøkende sammenlignet med fjoråret, og mange er fullbooket. Prisene på skipass har økt med rundt ti prosent, noe skisenterne begrunner med økte driftskostnader. Likevel velger et flertall av nordmenn å tilbringe vinterferien hjemme, hovedsakelig på grunn av økonomiske bekymringer.
2 måneder siden
Skidestinasjonar i Noreg opplever auke i utanlandske turistar denne vinterferien, driven av ei svak krone og gode forhold. Trysil ser ein markant auke i britiske turistar, medan Kvitfjell og Hafjell tiltrekker seg fleire danskar. Kronekursen gjer Noreg billegare for turistar, som igjen fører til auka omsetning i butikkar og restaurantar. NHO Reiseliv meiner snøsikkerheit og passelege anlegg også spelar ei rolle.
3 måneder siden
Boligmarkedet opplever stor aktivitet med mange interessenter, rekordmange på visning og raske salg over prisantydning. Redusert egenkapitalkrav har ført til at flere, spesielt førstegangskjøpere, kommer inn på markedet. Eiendom Norge spår en betydelig prisvekst i 2025, spesielt i Oslo, Bergen og Stavanger. Eiendomsmeglere melder om kuppforsøk og at boliger selges svært raskt. Eksperter råder boligkjøpere til å være raske, men også forsiktige og ikke by over evne. Forventede rentekutt kan gi ytterligere press på boligprisene, men det ventes at flere boliger vil komme for salg utover våren.
4 måneder siden
Økonomer spår dyrere ferie og boliger i 2025, men også rentekutt. Nordea forventer kun to rentekutt, mens SSB er mest optimistiske med fem. Svak krone vil gjøre utenlandsferie kostbar, spesielt i første halvdel av året. Boligprisene forventes å stige kraftig, særlig i Oslo, grunnet lavt boligbygging og økt kjøpekraft. Donald Trumps handelspolitikk kan indirekte påvirke norske rentekutt. Uenighet blant ekspertene understreker usikkerheten rundt den økonomiske utviklingen.
2 måneder siden
Hyttemarkedet viser tegn til å ha tatt seg opp igjen etter et par svake år. Eiendom Norge melder om en økning i hyttesalget på 18,3 prosent i 2024, sammenlignet med året før. Totalt ble det solgt 6.636 hytter. Salget er nå tilbake på nivået før pandemien. Det er spesielt salget av dyrere hytter som har økt. Trysil, Hol og Vinje er de mest populære hyttekommunene. DNB Eiendom melder om en økning i utenlandske hyttekjøpere, og forventer at denne trenden vil fortsette.