Kirsten (72) og Jarle (79) har vært uten strøm i over syv måneder etter at Elvia stengte den på grunn av en tvist om installasjon av ny strømmåler. Paret er bekymret for helseeffektene av AMS-målere, og viser til tidligere negative erfaringer med slike målere.
De har betalt alle strømregninger, men ønsker dokumentasjon på målerens teknologi før installasjon. Forbrukerrådet mener strøm er en nødvendighetsvare og at strømselskapene har plikt til å vurdere helserisiko ved stenging av strøm.
Elvia sier de følger myndighetenes krav og at strømstengning er siste utvei, men vil ikke kommentere enkeltsaker. Paret frykter for helsen i vinterkulda og ser ingen løsning på situasjonen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Arve Jarl Dahle (67) har i over tre måneder levd uten strøm etter at Tensio koblet den fra på grunn av hans motstand mot å installere en automatisk strømmåler. Dahle hevder han er el-overfølsom og mener de nye målerne er urettferdige. Tensio trodde feilaktig at Dahle hadde to boliger, noe han avviser. Etter at Namdalsavisa tok kontakt med Tensio, snudde selskapet og koblet strømmen tilbake. Dahle har tidligere vunnet en rettssak mot Tensio i 2022 om strømtilkobling, men konflikten om strømmåleren fortsetter. Tensio vil nå gjennomgå andre lignende saker for å sikre at ingen er i en tilsvarende situasjon.
4 måneder siden
En 72 år gammel mann ble funnet død i et gjennomfrosset hus etter at strømmen var stengt på grunn av ubetalte regninger. KrF mener dagens regelverk for strømstenging er for enkelt og legger for mye ansvar på forbrukere i vanskelige situasjoner. De krever strengere krav til strømselskapene, inkludert varsling av kommunen før strømmen stenges. Forbrukerrådet mener retten til å stenge strømmen bør begrenses eller avvikles. Justisdepartementet har ikke svart direkte på om dagens regelverk er godt nok, men viser til at lovgivning er ett av flere virkemidler. Saken har aktualisert en debatt om balansen mellom personvern og hensynet til folks helse og sikkerhet.
4 måneder siden
Hytteeiere opplever høye strømregninger uten strømstøtte, noe som fører til at mange velger å holde seg hjemme. Den nye nettleiemodellen, som priser kapasitet og tidspunkt for strømforbruk, gjør det dyrt å bruke hytta. Dette rammer spesielt pensjonister, som utgjør en stor andel av hytteeiere. Redusert hyttebruk kan ha negative konsekvenser for lokalsamfunn og arbeidsplasser. Det anbefales å redusere innetemperaturen, bruke varmepumpe, og jevne ut strømforbruket for å spare strøm, men det mest effektive tiltaket er å redusere opphold på hytta.
2 måneder siden
Artikkelen undersøker hvordan det er å leve ved vindturbiner, med fokus på erfaringer fra Nord-Odal og bekymringer i Blaker. Innbyggere ved Odal Vindkraftverk rapporterer om plagsom støy, blinkende lys og skyggekast. Samtidig er vindkraftinntektene avgjørende for Nord-Odals kommuneøkonomi. I Blaker frykter et ektepar at planlagte vindturbiner vil ødelegge Hjorteparken. Forskning på helsekonsekvenser av vindturbinstøy er sprikende, og deler av området rundt vindparken er stengt om vinteren på grunn av fare for iskast. Enkelte beboere opplever redusert livskvalitet.
4 måneder siden
Even (23) og samboeren har skrudd av strømmen på hytta i Telemark på grunn av de høye strømprisene. De har kombinert juleferie med eksamenslesing, og har blitt tvunget til å ta alternative metoder for oppvarming og matlaging. Strømprisen i området var ekstremt høy torsdag, med en topp på 13,6 kroner per kWh. Paret har derfor dusjet og laget mat tidligere på dagen for å unngå de dyreste timene. Selv om hytter ikke får strømstøtte, mener Even at dette er rettferdig. Han leser nå til eksamen ved hjelp av hodelykt. De høye strømprisene skyldes blant annet lite vind i Europa.
1 måned siden
Et sameie i Haugesund stengte heisen i et leilighetsbygg, noe som resulterte i at en eldre beboer ble isolert fra sitt hjem. Avgjørelsen ble tatt på grunn av økonomiske problemer, men eksperter påpeker at sameier er lovpålagt å vedlikeholde nødvendige fasiliteter som heis. Advokater understreker at beboere har rett til å forvente at heisen fungerer, spesielt de som er avhengige av den. Statsforvalteren mener stengingen bryter med plan- og bygningsloven, og en takstmann antyder at dette reduserer verdien på leilighetene. De etterlatte foreslår en trinnvis plan for å reparere heisen og fordele kostnadene over tid, men sameiet har foreløpig ikke ønsket å kommentere saken.
4 måneder siden
Høye strømpriser fører til at hytteeier Trond G. Hagen bruker hytta betydelig mindre, spesielt om vinteren. Han kritiserer manglende strømstøtte for fritidsboliger og mener staten tjener for mye på strøm. Energiminister Terje Aasland forsvarer ordningen og påpeker at strømstøtte er prioritert for husholdninger, og at prisene er på vei ned. Ordføreren i Ringebu, en stor hyttekommune, frykter at redusert bruk av hytter vil ramme lokalt næringsliv, selv om kommunen ikke har sett en nedgang i bruken. Hagen ønsker en makspris på 50 øre per kilowattime, og mener myndighetene mangler kontroll.
2 måneder siden
Helsevesenet mangler en samlet oversikt over systemer som vil slutte å fungere når 2G-nettet stenges, inkludert trygghetsalarmer og medisinsk utstyr. Telenor utsetter stengningen til 2027, mens Telia stenger i august. Kommuner oppgraderer utstyr, noe som gir bedre kvalitet, men det er bekymring for tjenestebiler som mister eCall-systemet. Stortinget utreder konsekvensene for sikkerhet og beredskap, og vurderer utsettelse.
1 måned siden
Statkrafts planer om å oppgradere gamle vannkraftverk for flere titalls milliarder kroner møter motstand fra kraftkommuner, som frykter reduserte inntekter på grunn av utdatert regelverk for prising av konsesjonskraft. Kommunene frykter å tape penger på kraften de selger. Landssammenslutningen for vasskraftkommuner har bedt regjeringen om å endre regelverket for å unngå at kommunene sier opp kraftretten og motarbeider oppgraderinger. Energidepartementet har startet en gjennomgang av hvordan konsesjonskraftprisen fastsettes.
3 måneder siden
Senterpartiet og Arbeiderpartiet er i konflikt om EUs fjerde energipakke. Senterpartiet frykter at delvis innføring vil føre til økte strømpriser og mer EU-kontroll, og truer med å forlate regjeringen. Arbeiderpartiet mener de tre direktivene de ønsker å innføre er uproblematiske og nødvendige for å tilpasse seg EUs energistandarder og sikre EØS-avtalen. EU har presset Norge til å ta stilling til pakken, og flere partier støtter Arbeiderpartiets linje, mens Rødt og SV er sterkt imot. Regjeringen har ennå ikke gjort noe vedtak i saken.