Helsevesenet mangler en samlet oversikt over systemer som vil slutte å fungere når 2G-nettet stenges, inkludert trygghetsalarmer og medisinsk utstyr. Telenor utsetter stengningen til 2027, mens Telia stenger i august.
Kommuner oppgraderer utstyr, noe som gir bedre kvalitet, men det er bekymring for tjenestebiler som mister eCall-systemet.
Stortinget utreder konsekvensene for sikkerhet og beredskap, og vurderer utsettelse.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Stortinget har vedtatt en utredning av konsekvensene ved å stenge 2G-nettet i Norge. Vedtaket kommer etter bekymringer om beredskap og sikkerhet, da mange systemer som trygghetsalarmer og nødsystemet eCall i biler fortsatt bruker 2G. Telia planlegger å stenge sitt 2G-nett i august, mens Telenor har utsatt stengingen til 2027. Utredningen skal kartlegge hvilke systemer som vil bli berørt. FrP påpeker at Telia stenger nettet før utredningen er ferdig. Bilbransjen er bekymret for eCall-systemet i 700 000 norske biler, mens Telenor mener 2G er utdatert og at debatten mangler oppdaterte tall.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler konsekvensene av at 2G-nettet slukkes i Norge, spesielt for eCall-systemet i biler. Rundt 700 000 biler vil miste denne livreddende funksjonen. Telenor har utsatt stengningen til 2027, men Telia stenger sitt nett i august 2025. Bilimportørenes Landsforening frykter tap av liv og krever en konsekvensutredning. I tillegg til biler, er mange trygghetsalarmer, heiser og andre systemer avhengige av 2G-nettet, noe som skaper bekymring i kommunene. Overgangen til ny teknologi er komplisert og kostbar, og det finnes ingen enkle løsninger for å oppgradere eksisterende utstyr. Flere naboland har utsatt slukkingen av 2G-nettet.
2 måneder siden
Transportkomiteen på Stortinget har vedtatt å kreve en konsekvensutredning av regjeringens plan om å stenge 2G-nettet. Komiteen, med medlemmer fra flere partier, vil undersøke hvilke sikkerhets- og beredskapssystemer som vil slutte å fungere. Fremskrittspartiet mener nedleggelsen skjer for raskt og at Stortinget overkjører regjeringen i saken. Telenor har utsatt sin 2G-nedleggelse til 2027, mens Telia fastholder stenging i august 2025. Bilbransjen frykter at mange biler vil miste eCall-funksjonen, et automatisk nødsystem som kommuniserer via 2G, og at liv kan gå tapt.
2 måneder siden
Stortinget vurderer å overkjøre regjeringen og vedta en utredning av alternativer til Helseplattformen. Et flertall bestående av alle partiene utenom Ap og Høyre ser ut til å samle seg om forslaget. Frp har signalisert at de vurderer å støtte forslaget grunnet bekymringer rundt systemets negative effekter på helsetjenestene. SV, som fremmet forslaget, mener pasientene taper på manglende langsiktige planer. Helseplattformen har fått kritikk fra flere hold, inkludert ansatte, Statsforvalteren og Helsetilsynet, som mener systemet har ført til økt risiko for svikt i pasientbehandlingen. Riksrevisjonen har også kritisert prosessen rundt Helseplattformen for svak styring og manglende risikovurderinger.
8 dager siden
Sykehus i Nord-Norge planlegger å stenge flere fødeavdelinger i sommer, noe som vekker bekymring blant gravide og fagfolk. Thea Johansen, som har termin i juli, frykter å måtte føde i ambulanse på grunn av lang reisevei og manglende oppfølging. Helgelandssykehuset og Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) vil ha vekslende sommerstenginger for å sikre bemanning og kvalitet, men Jordmorforbundet mener dette øker risikoen for fødende og er et resultat av økonomiske kutt. De påpeker at fødsler er akutte hendelser som krever stabilt tilbud hele året. Jordmorforbundet krever bedre følgetjeneste og økt bemanning for å ivareta sikkerheten. Sykehusene begrunner stengingen med behov for ferieavvikling og mangel på kvalifiserte vikarer. Helse Nord må kutte betydelige summer, noe som påvirker fødetilbudet. Mange opplever sommerstengingen som utrygg, og det etterlyses prioritering av fødselsomsorgen for å sikre trygg fødsel og økt fødselsrate i Norge.
2 måneder siden
Stortinget kan vedta en utredning av alternativer til Helseplattformen, et omstridt journalsystem i Helse Midt-Norge, stikk i strid med regjeringens ønske. Flere partier ser ut til å støtte forslaget, og Fremskrittspartiet vurderer å endre sin posisjon. SV, som fremmet forslaget, mener pasientene lider under mangelen på en langsiktig plan for Helseplattformen. Systemet har møtt kritikk fra Statsforvalteren og Helsetilsynet, som mener det øker risikoen for feilbehandling av pasienter. Riksrevisjonen har også påpekt svakheter i prosessen rundt Helseplattformen. Den nåværende mindretallsregjeringen opplever flere nederlag i Stortinget.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler økende bekymring rundt linsebytteoperasjoner utført i det private helsevesenet, der leger ved offentlige sykehus advarer mot inngrepet, spesielt for yngre pasienter, på grunn av risiko for komplikasjoner som netthinneløsning og varig synstap. Markedsføringen av slike operasjoner kritiseres for å normalisere unødvendige inngrep. Komplikasjoner fører ofte til kostbar etterbehandling i det offentlige helsevesenet. Helse- og omsorgsdepartementet planlegger strengere godkjenningsordninger for private klinikker. Frps helsepolitiske talsperson forstår at folk velger private alternativer, men understreker viktigheten av god informasjon om risiko og kvalitet.
2 måneder siden
Et nytt journalsystem ved flere sykehus i Sør- og Østlandet har hatt omfattende dataproblemer, med ukentlige nedetider. Ansatte frykter for pasientsikkerheten, da viktig informasjon kan gå tapt og pasienter kan bli glemt. Sykehusledelsen innrømmer at manglende tilgang til journalopplysninger kan påvirke pasientsikkerheten. Det jobbes med å rette feilene, og en backup-løsning er på plass, men systemet er fortsatt ustabilt. Enkelte leger mener systemet ikke er trygt nok, spesielt i akutte situasjoner.
2 måneder siden
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) varsler Telenor et gebyr på 50 millioner kroner etter at nødnumrene var nede flere ganger høsten 2024. Nkom kritiserer Telenor for manglende risikovurdering og 22 brudd på lov og forskrift. Telenor beklager hendelsene og sier de tar det på største alvor. De mener også at det er manglende samsvar mellom myndighetenes forventninger til sikkerhet og betalingsvilje for tjenesten.
22 dager siden
Mange kunstgressbaner i Norge er i så dårlig stand at de er farlige å spille på, noe som fører til avlysninger og flytting av kamper. En undersøkelse viser at nærmere 400 baner trenger rehabilitering, men et kommende EU-forbud mot gummigranulat skaper usikkerhet om hvilke løsninger som skal velges. Norges Fotballforbund venter på regjeringens plan for utfasing av gummigranulat, mens klubber og kretser sliter med å opprettholde aktiviteten. I Nordland har banemangel ført til at mange kamper er flyttet og turneringer avlyst, noe som går utover tilbudet til barn og unge.