Stortinget har vedtatt en utredning av konsekvensene ved å stenge 2G-nettet i Norge. Vedtaket kommer etter bekymringer om beredskap og sikkerhet, da mange systemer som trygghetsalarmer og nødsystemet eCall i biler fortsatt bruker 2G.
Telia planlegger å stenge sitt 2G-nett i august, mens Telenor har utsatt stengingen til 2027. Utredningen skal kartlegge hvilke systemer som vil bli berørt.
FrP påpeker at Telia stenger nettet før utredningen er ferdig. Bilbransjen er bekymret for eCall-systemet i 700 000 norske biler, mens Telenor mener 2G er utdatert og at debatten mangler oppdaterte tall.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Helsevesenet mangler en samlet oversikt over systemer som vil slutte å fungere når 2G-nettet stenges, inkludert trygghetsalarmer og medisinsk utstyr. Telenor utsetter stengningen til 2027, mens Telia stenger i august. Kommuner oppgraderer utstyr, noe som gir bedre kvalitet, men det er bekymring for tjenestebiler som mister eCall-systemet. Stortinget utreder konsekvensene for sikkerhet og beredskap, og vurderer utsettelse.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler konsekvensene av at 2G-nettet slukkes i Norge, spesielt for eCall-systemet i biler. Rundt 700 000 biler vil miste denne livreddende funksjonen. Telenor har utsatt stengningen til 2027, men Telia stenger sitt nett i august 2025. Bilimportørenes Landsforening frykter tap av liv og krever en konsekvensutredning. I tillegg til biler, er mange trygghetsalarmer, heiser og andre systemer avhengige av 2G-nettet, noe som skaper bekymring i kommunene. Overgangen til ny teknologi er komplisert og kostbar, og det finnes ingen enkle løsninger for å oppgradere eksisterende utstyr. Flere naboland har utsatt slukkingen av 2G-nettet.
2 måneder siden
Transportkomiteen på Stortinget har vedtatt å kreve en konsekvensutredning av regjeringens plan om å stenge 2G-nettet. Komiteen, med medlemmer fra flere partier, vil undersøke hvilke sikkerhets- og beredskapssystemer som vil slutte å fungere. Fremskrittspartiet mener nedleggelsen skjer for raskt og at Stortinget overkjører regjeringen i saken. Telenor har utsatt sin 2G-nedleggelse til 2027, mens Telia fastholder stenging i august 2025. Bilbransjen frykter at mange biler vil miste eCall-funksjonen, et automatisk nødsystem som kommuniserer via 2G, og at liv kan gå tapt.
18 timer siden
En forsker advarer om sårbarhet i det norske kraftsystemet. Dette skjer etter et massivt strømbrudd rammet Spania og Portugal.
2 måneder siden
Stortinget vurderer å overkjøre regjeringen og vedta en utredning av alternativer til Helseplattformen. Et flertall bestående av alle partiene utenom Ap og Høyre ser ut til å samle seg om forslaget. Frp har signalisert at de vurderer å støtte forslaget grunnet bekymringer rundt systemets negative effekter på helsetjenestene. SV, som fremmet forslaget, mener pasientene taper på manglende langsiktige planer. Helseplattformen har fått kritikk fra flere hold, inkludert ansatte, Statsforvalteren og Helsetilsynet, som mener systemet har ført til økt risiko for svikt i pasientbehandlingen. Riksrevisjonen har også kritisert prosessen rundt Helseplattformen for svak styring og manglende risikovurderinger.
11 dager siden
Stortinget har vedtatt å legge nye fiberkabler til Svalbard for å sikre samfunnskritisk infrastruktur før de eksisterende kablenes levetid utløper i 2028. Det stramme tidsskjemaet gjør at Sysselmesteren på Svalbard er bekymret for potensielle skader på kulturminner under vann, spesielt skipsvrak. Space Norway, som er ansvarlig for prosjektet, planlegger derfor bunnundersøkelser for å kartlegge havbunnen og unngå hindringer. Prosjektet er kostnadsberegnet til 2,8 milliarder kroner, hvorav halvparten dekkes av Forsvarsdepartementet. En tidligere kabelskade, forårsaket av en russisk tråler, understreker viktigheten av en pålitelig forbindelse.
4 måneder siden
Høyres Bård Ludvig Thorheim uttrykker bekymring for Norges beredskap mot sabotasje av kraftsystemet, og mener energiministeren har vært for passiv. Han viser til at Sverige har iverksatt tiltak som Norge mangler, som en beredskapsstyrke og gjennomgang av reservemateriell. NVE bekrefter avvik, men understreker at kraftforsyningen er robust grunnet desentralisert produksjon. Energidepartementet svarer at sikkerhet tas alvorlig, og at de har bedt NVE om å øke årvåkenheten. Thorheim mener nettselskapenes inntektsmodell ikke gir incentiv til å ha stort ekstramateriell, noe som kan være problematisk i en mer usikker verden.
2 måneder siden
Stortinget kan vedta en utredning av alternativer til Helseplattformen, et omstridt journalsystem i Helse Midt-Norge, stikk i strid med regjeringens ønske. Flere partier ser ut til å støtte forslaget, og Fremskrittspartiet vurderer å endre sin posisjon. SV, som fremmet forslaget, mener pasientene lider under mangelen på en langsiktig plan for Helseplattformen. Systemet har møtt kritikk fra Statsforvalteren og Helsetilsynet, som mener det øker risikoen for feilbehandling av pasienter. Riksrevisjonen har også påpekt svakheter i prosessen rundt Helseplattformen. Den nåværende mindretallsregjeringen opplever flere nederlag i Stortinget.
3 måneder siden
Et stort etterslep av EØS-saker skaper bekymring for Norges forhold til EU. Energiminister Terje Aasland frykter at hele EØS-avtalen kan stå i fare dersom ikke Norge får innlemmet de 624 sakene som ligger på vent. Sakene omhandler alt fra genmodifisert mat til energieffektivisering, og noen av dem er over 20 år gamle. Næringslivet er bekymret for at den trege innlemmingen av EU-lovverk skader forholdet til EU, mens regjeringen på sin side hevder å ha arvet et stort etterslep fra forrige regjering. Det jobbes nå med å ta igjen etterslepet for å sikre Norges del av avtalen.
6 dager siden
Stortinget skal snart stemme over et lovforslag som gir regjeringen fullmakt til å pålegge sivil arbeidsplikt i krigstid eller når landets sikkerhet trues. Lovendringen gir regjeringen økt makt på bekostning av Stortingets kontroll, noe som har vekket bekymring blant eksperter og samfunnstopper. Professor Benedikte Moltumyr Høgberg advarer mot at fullmaktene går lenger enn tidligere sett i Norge, og at regjeringen kan gripe inn i arbeidsforhold og pålegge arbeid til sivile mellom 18 og 72 år. Tidligere hærsjef Robert Mood mener lovforslaget er farlig fordi det gir regjeringen selv myndighet til å definere når fullmaktene skal utløses, noe som kan svekke demokratisk kontroll. Flere organisasjoner, inkludert LO, NHO og Virke, har også uttrykt bekymring for lovforslaget.