Et stort etterslep av EØS-saker skaper bekymring for Norges forhold til EU. Energiminister Terje Aasland frykter at hele EØS-avtalen kan stå i fare dersom ikke Norge får innlemmet de 624 sakene som ligger på vent.
Sakene omhandler alt fra genmodifisert mat til energieffektivisering, og noen av dem er over 20 år gamle. Næringslivet er bekymret for at den trege innlemmingen av EU-lovverk skader forholdet til EU, mens regjeringen på sin side hevder å ha arvet et stort etterslep fra forrige regjering.
Det jobbes nå med å ta igjen etterslepet for å sikre Norges del av avtalen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Venstre-leder Guri Melby er bekymret for Norges omdømme i EU på grunn av et stort etterslep i EØS-saker. Hun mener utenriksministeren ikke klarer å håndtere situasjonen alene og foreslår at statsministeren oppretter en egen ministerpost for EU-forhold. Melby påpeker at 624 saker fra EU venter på behandling, noe som skaper usikkerhet om Norges forpliktelser i EØS-avtalen. Hun advarer om at manglende oppfølging av EU-saker kan få store konsekvenser for norske arbeidsplasser og sikkerhet. Melby understreker at Norge må ta et større ansvar i samarbeidet med EU og ikke bare velge de sakene som passer best.
3 måneder siden
En uløst EØS-sak om EUs Ren energi-pakke skaper bekymring i Norge, spesielt med tanke på innsettelsen av Donald Trump og frykt for en global handelskrig. Det er bekymring for at EU vil koble EØS-spørsmål med tollunntak for Norge. EU har presset på for å få fornybardirektivet innlemmet i EØS, men saken er fastlåst i regjeringen. Samtidig opplever Norge at EU i større grad ser på hele den norske porteføljen under ett, noe som øker risikoen for Norge. Regjeringen er i dialog med EU om mulige handelskonflikter.
2 måneder siden
Norge forsøker å bedre forholdet til EU etter at etterslepet av EØS-saker har skapt dårlig stemning. Statssekretær Maria Varteressian bruker Jens Stoltenbergs popularitet i Brussel for å blidgjøre EU-politikere og forsikre dem om at Norge nå prioriterer samarbeid. Regjeringen jobber med å ta igjen etterslepet innenfor områder som genmodifisering av mat, samtidig som de forsøker å navigere i spenningen rundt implementeringen av EUs Ren Energi-pakke. Frykten for å havne i en potensiell handelskrig mellom USA og EU understreker viktigheten av Norges integrasjon gjennom EØS-avtalen.
3 måneder siden
NHO-sjef Ole Erik Almlid uttrykker bekymring for den pågående regjeringskrisen knyttet til EØS-avtalen og EUs energidirektiver. Han frykter at en debatt om avtalen kan skade norsk næringsliv og arbeidsplasser. Almlid understreker at det er viktig å implementere de tre aktuelle direktivene, samt hele den rene energipakken. Han advarer mot å reforhandle eller si opp EØS-avtalen, da dette kan få store negative konsekvenser for Norge. Videre påpeker han at et godt samarbeid med EU er avgjørende for å unngå tollproblemer, spesielt i en tid med økende handelskonflikter.
2 måneder siden
Yara-sjef Svein Tore Holsether advarer mot å bruke EØS-avtalen i et partipolitisk spill, og uttrykker bekymring for at Norge har lite goodwill igjen i EU. Han frykter at Norge kan bli stående utenfor fremtidige handelsavtaler mellom USA og EU, forverret av etterslep i implementeringen av EU-saker. Holsether er urolig over signaler om direktivnekt fra regjeringen og mener Norge sender blandede signaler om kraftpolitikken. Han advarer mot en potensiell dobbel skvis for norsk næringsliv og understreker behovet for brede politiske forlik for å sikre EØS-avtalens stabilitet og forutsigbarhet.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer knyttet til mulige konsekvenser for Norge etter at USA har økt tollen på varer fra EU. Politikere og representanter fra eksportindustrien frykter at dette kan føre til økte tollsatser også for Norge, noe som vil ramme norsk økonomi og arbeidsplasser. Frp-leder Sylvi Listhaug og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum tror likevel at Norge kan unngå EU-toll, da de mener EU vil tape på å straffe Norge. Statsminister Jonas Gahr Støre oppfordrer til å avvente situasjonen og understreker at det er usikkert hvordan dette vil påvirke Norge. Flere bedrifter uttrykker bekymring for konkurransekraften og frykter tap av arbeidsplasser dersom det innføres tollbarrierer.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den vanskelige situasjonen Støre-regjeringen står i vedrørende EUs regelverk for ren energi. Regelverket berører flere områder, som energisparing, kommunenes handlingsrom og nasjonal energipolitikk. Arbeiderpartiet ønsker en rask tilslutning, mens Senterpartiet truer med å forlate regjeringen. EU presser på for en avklaring, spesielt med tanke på potensiell handelskrig med USA. Saken har også skapt intern splid i Arbeiderpartiet og utfordrer Støres lederposisjon. Energipolitikken er en risikabel sak for regjeringen, og det er en frykt for å tape valg på dette. Regjeringen jobber også med å redusere etterslepet av EU-regler som skal inn i norsk lovverk.
2 måneder siden
Senterpartiets utgang fra regjeringen, grunnet uenighet om EUs strømpolitikk, møtes med skepsis og indignasjon i Brussel. EU-rådgiver Paal Frisvold mener at Norges manglende vilje til å implementere EUs energipolitikk oppfattes som useriøst og uansvarlig. Han påpeker at Norge har et betydelig etterslep i innføringen av EU-regler, noe som skaper bekymring for EUs tålmodighet. Frisvold advarer om at Norges risikable tilnærming til EU kan føre til negative konsekvenser for norsk handel, og at EU kan innføre mottiltak dersom Norge ikke følger EUs regelverk. Han mener også at Norges forsøk på å kun innføre deler av EUs energipakke ikke er tilstrekkelig for å sikre EUs beskyttelse i en potensiell handelskrig.
2 måneder siden
Norge forsøker å navigere i spenningen mellom EU og USA, i frykt for en potensiell handelskrig. Statssekretær Maria Varteressian understreker viktigheten av EØS-avtalen for å sikre Norges interesser, men erkjenner at landet kan havne i en vanskelig tollskvis siden Norge ikke er en del av EUs tollunion. Regjeringen arbeider for å overbevise EU om at Norge bør behandles som en del av det indre markedet. Varteressian advarer mot å bruke norske gassleveranser som pressmiddel, og fremhever behovet for å overholde EØS-avtalen og redusere etterslepet i implementeringen av EU-direktiver. Hun ser Jens Stoltenbergs erfaring som en styrke i dette arbeidet.
3 måneder siden
En 22 år gammel konflikt om EUs regelverk for genmodifisert mat og fôr har igjen dukket opp i EØS-samarbeidet. EU-kommisjonens visepresident Maros Sefcovic har tatt opp saken, som er den eldste uløste EU-loven i EØS. Tidligere har Island bremset saken, men nå er det Senterpartiets skepsis til ny genteknologi som skaper utfordringer. Samtidig er det et stort etterslep av EØS-saker, med over 561 rettsakter som ikke er implementert. Dette inkluderer flere saker som er over ti år gamle, som innskuddsgarantidirektivet og energieffektiviseringsdirektivet. Konflikten om genmat kommer i tillegg til den pågående striden om EUs energidirektiver.