En oversikt viser at 19 profilerte gründere betalte over en million kroner i skatt i 2023, med Gelato-gründer Henrik Müller-Hansen som toppskatter. Flere gründere uttrykker bekymring for at formuesskatten hemmer vekst og foretrekker økt selskapsskatt.
De påpeker at skattesystemet gir insentiver til å investere i eiendom fremfor nye selskaper. Tise-gründer Axel Franck Næss og Easee-gründer Jonas Helmikstøl deler sine erfaringer med skattetrykket.
Helmikstøl solgte aksjer for å betale skatt etter et år med økonomiske utfordringer. Enkelte gründere vurderer å flytte ut av Norge på grunn av skattenivået, men mange ønsker å bli værende.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
En undersøkelse viser at et stort flertall av norske bedriftseiere mener at deres vilkår har blitt dårligere under Støre-regjeringen. De fleste opplever at formuesskatten hindrer investeringer og jobbskaping. Mange bedrifter betaler formuesskatten ved å ta ut utbytte, noe som går ut over driften. Bedriftsledere etterlyser mer forutsigbarhet og mener formuesskatten er skadelig for norsk næringsliv. Regjeringen har økt formuesskatten, noe som har ført til kritikk og utflytting av velstående nordmenn. Det er uenighet om skattens effekt på investeringer, der regjeringen mener den ikke hindrer vekst, mens andre mener den er en stor belastning.
2 måneder siden
En DNB-direktør uttrykker bekymring for at norske bedrifter flagger ut på grunn av høyt skattetrykk og manglende forståelse fra myndighetene. Han påpeker at utbytteskatt og formuesskatt bidrar til at gründere og familieeide selskaper vurderer å flytte virksomheten ut av landet. DNB-toppen mener Norge bør lære av Sverige, som har gjennomført skattereformer for å beholde kapital og gründere. En svensk næringslivstopp støtter bekymringen og mener at Norge må gjennom en krise for å ta de nødvendige grepene. Han advarer om at det er vanskelig å endre kurs så lenge landet har det bra, og at Norge risikerer å miste viktig kompetanse og kapital.
4 måneder siden
Investeringsdirektør Pål Ringholm kritiserer norsk skattepolitikk for å skape usikkerhet og kapitalflukt. Han mener at ustabile rammevilkår skremmer bort investorer og talenter, og at Norge risikerer å tape konkurranseevne. Ringholm får støtte fra forvalter Marius Borthen, som også mener at mangel på forutsigbarhet fører til at fond flagger ut. De peker på at nær halvparten av landets rikeste har emigrert, og at mange gründere vurderer å gjøre det samme. Ringholm og Borthen mener Norge bør se til land som Irland, Sverige og Luxembourg for å skape et mer attraktivt investeringsklima. De mener også at Norge bør utnytte kompetansen fra Oljefondet for å bygge et internasjonalt kapitalforvaltningssentrum.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at høye skatter, spesielt formuesskatten og den rigide exit-skatten, fører til at verdiskapere flykter fra Norge, noe som svekker landets konkurranseevne. Forfatteren fremhever at skattenivået har økt betraktelig siden 2021, og at dette hindrer både norske og utenlandske talenter i å investere og utvikle bedrifter her. Løsningen er et skatteforlik med lavere skatt for næringslivet og en mer fornuftig exit-skatt som ikke hindrer vekst. Det foreslås også å etablere en ordning som tiltrekker utenlandske eksperter og investorer til Norge.
4 måneder siden
Flere av Norges rikeste, inkludert Bjørn Dæhlie, Kjell Inge Røkke og BikBok-gründeren Kenneth Sandvold, har flyttet til Sveits, noe som har ført til betydelig lavere skatteinntekter for Norge. Formuesskatten er ofte oppgitt som årsak til flyttingen, og mange av de utflyttede står nå oppført med null i formue i norske skattelister. Samtidig viser skattelistene at noen, som Color Line-eier Olav Nils Sunde, har hatt betydelige formuer som ikke har vært synlige på grunn av skatterabatter på unoterte aksjer. Flyttingen har skapt debatt om formuesskattens påvirkning på norsk økonomi.
2 måneder siden
Høyre og Venstre ønsker å skrote regjeringens endringer i exitskatten fra 2024, selv om dette kan åpne for skattehull. Nikolai Astrup (Høyre) mener det er viktigere å ha konkurransedyktige rammevilkår for å hindre utflytting, fremfor å fokusere på exitskatten. Sveinung Rotevatn (Venstre) mener at nordmenn i utlandet bør skatte på realiserte verdier på lik linje med de som bor i Norge. Gründere er kritiske til de nye innstrammingene, da de frykter at utflyttere kan få skatteregninger de ikke har midler til å betale. Finanspolitikkutvalget mener skattedebatten er for polarisert, og Høyre avviser å nærme seg regjeringens skattenivå.
4 måneder siden
Fellesaksjonen har samlet inn 19 millioner kroner for å støtte ikke-sosialistiske partier ved neste valg, med et betydelig bidrag på 8,75 millioner fra Gustav Witzøe gjennom Kvarv AS. Aksjonen, som mener regjeringens politikk er skadelig for næringslivet, vil fordele pengene til Høyre, Frp, Venstre og KrF. De hevder at formuesskatten på arbeidende kapital er en bedriftsskatt i forkledning. Initiativet kommer som en reaksjon på det de oppfatter som en fiendtlig holdning fra regjeringen mot næringslivet og gründere. Helge Møgsters Laco AS har også bidratt med 3,5 millioner kroner.
2 måneder siden
En skatteekspert skriver et åpent brev til finansministeren om problematiske sider ved dagens eierbeskatning. Kombinasjonen av redusert selskapsskatt og økt utbytteskatt har skapt uheldige spenninger i skattesystemet, med stor forskjell i beskatning av aksjeinntekter og andre kapitalinntekter som resultat. Den høye aksje- og formuesskatten gir norske investorer et sterkt incentiv til å flytte utenlands. Forfatteren foreslår en moderat økning i selskapsskatten for å redusere formuesulikhet og incentivet til skattemessig emigrasjon. Formuesskatten beskrives som en hemsko for norskeide bedrifter.
3 måneder siden
Høyre vurderer å øke selskapsskatten med et par prosentpoeng som en del av en skatteomlegging, der formuesskatten på arbeidende kapital skal fjernes. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum kritiserer dette, og mener det vil føre til mindre overskudd for alle bedrifter, redusert investeringslyst og færre arbeidsplasser. Han argumenterer for at formuesskatten er mer treffsikker. Høyre mener på sin side at skatt på avkastning er riktig, og ser økningen i sammenheng med en reduksjon i formuesskatten. Vedum uttrykker bekymring for at mange bedrifter ikke er klar over Høyres vurdering, da debatten har vært dominert av formuesskatten.
3 måneder siden
Artikkelen hevder at Norges rikeste bruker sin makt til å kjempe mot skatt, spesielt formuesskatt og grunnrenteskatt. De tar ut store summer fra sine bedrifter til privat luksusforbruk, som dyre boliger, hytter, biler og båter, samtidig som de hevder at formuesskatten tapper bedriftene for kapital. Artikkelen viser til eksempler på milliardærer som investerer i luksus, og argumenterer for at de rikes kamp mot skatt er en kamp mot det norske fellesskapet. Det påpekes at de rike lyver om hvor pengene går, og at de ikke vil bidra til fellesskapet.