En DNB-direktør uttrykker bekymring for at norske bedrifter flagger ut på grunn av høyt skattetrykk og manglende forståelse fra myndighetene. Han påpeker at utbytteskatt og formuesskatt bidrar til at gründere og familieeide selskaper vurderer å flytte virksomheten ut av landet.
DNB-toppen mener Norge bør lære av Sverige, som har gjennomført skattereformer for å beholde kapital og gründere. En svensk næringslivstopp støtter bekymringen og mener at Norge må gjennom en krise for å ta de nødvendige grepene.
Han advarer om at det er vanskelig å endre kurs så lenge landet har det bra, og at Norge risikerer å miste viktig kompetanse og kapital.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Investeringsdirektør Pål Ringholm kritiserer norsk skattepolitikk for å skape usikkerhet og kapitalflukt. Han mener at ustabile rammevilkår skremmer bort investorer og talenter, og at Norge risikerer å tape konkurranseevne. Ringholm får støtte fra forvalter Marius Borthen, som også mener at mangel på forutsigbarhet fører til at fond flagger ut. De peker på at nær halvparten av landets rikeste har emigrert, og at mange gründere vurderer å gjøre det samme. Ringholm og Borthen mener Norge bør se til land som Irland, Sverige og Luxembourg for å skape et mer attraktivt investeringsklima. De mener også at Norge bør utnytte kompetansen fra Oljefondet for å bygge et internasjonalt kapitalforvaltningssentrum.
3 måneder siden
SAS-sjef Kjetil Håbjørg uttrykker bekymring for høye skatter og avgifter i Norge, som han mener hindrer selskapet i å utvikle et bedre rutetilbud. Han oppfordrer Norge til å se til Sverige, som har fjernet sin passasjeravgift. Samtidig er Avinor-sjef Abraham Foss bekymret for at norske flyplasser skal bli utkonkurrert av København. Han mener det er et sjokk at avgiftene øker, og at det er viktig å finne langsiktige løsninger. SAS mener Avinor må ta ansvar for egne kostnader, mens Avinor fokuserer på digitalisering og effektivisering. SAS satser på USA og etablerer en global hub i København, men lover at dette ikke skal gå på bekostning av Norge.
4 måneder siden
Norsk fondsbransje står overfor en mulig utflagging på grunn av rammebetingelser og særnorske regler. Flere aktører, som Alfred Berg, Nordea og Danske Bank, har allerede flyttet fond til naboland som Sverige, Finland og Luxemburg. Dette kan føre til tap av arbeidsplasser, kompetanse, verdiskapning og skatteinntekter i Norge. Bransjen har lenge advart mot denne utviklingen og etterlyser politiske tiltak for å sikre konkurransedyktige vilkår. Finansdepartementet har anerkjent bransjens betydning, men konkrete tiltak mangler. Sverige har igangsatt en fondsutredning for å styrke sin finansnæring, og norske myndigheter oppfordres til å gjøre det samme.
4 måneder siden
Børsdirektør Øivind Amundsen advarer om at Norge risikerer å tape i konkurransen om kapital og kompetanse på grunn av særnorske regler og uforutsigbare rammevilkår. Han etterlyser politisk vilje for å gjøre Norge mer attraktivt, og mener finansnæringen ikke kan klare dette alene. Flere finanstopper har uttrykt bekymring for at fond og nisjebanker flagger ut, og at Norge sakker akterut i utviklingen av kapitalmarkeder og fintech-miljøer. Amundsen mener Oljefondets størrelse gir en unik mulighet til å utvikle et ledende finanssenter, men at det krever en langsiktig plan og koordinert innsats.
3 måneder siden
Høyre mener det er tragisk for Norge og norsk finansnæring at Storebrand flytter sine norskregistrerte aksje- og rentefond til Sverige. Dette skjer kort tid etter at Alfred Berg varslet utflagging av sine norske rentefond. Nikolai Astrup i Høyre mener dette viser at Norge ikke er konkurransedyktig for denne bransjen, og at det må gjøres en full gjennomgang av rammevilkårene mellom Norge og Sverige. Han påpeker at bransjen lenge har advart om denne utviklingen, og at myndighetene ikke har gjort nok for å forhindre det. Astrup mener det er viktig å unngå særreguleringer og skatteregler som gjør det mer gunstig å etablere seg i Sverige.
4 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norges nåværende politiske kurs er skadelig for verdiskaping og norsk eierskap. Den kritiserer økte eierskatter, spesielt formuesskatten på arbeidende kapital, som rammer norskeide bedrifter. Artikkelen fremhever viktigheten av norsk eierskap for å opprettholde hovedkontor og beslutningsmyndighet i Norge, og frykter at landet vil sakke akterut uten et sterkt privat næringsliv. Det hevdes at skattesystemet favoriserer passive investorer og at det er behov for en ny politisk kurs med lavere skatter og mindre byråkrati for å sikre fremtidig velferd og vekst.
1 måned siden
NHO understreker at konkurransedyktige bedrifter er avgjørende for å styrke Norge i møte med internasjonal uro og usikkerhet. De etterlyser forutsigbare rammebetingelser og kritiserer dagens høye eierskatter, som de mener hemmer investeringer og konkurransekraft. NHO påpeker at en betydelig andel av deres medlemsbedrifter opplever uforutsigbare rammebetingelser som en hindring for ekspansjon. De oppfordrer regjeringen til å foreslå konkrete skattelettelser for å stimulere vekst og sikre et sterkt privat næringsliv, spesielt med tanke på den krevende internasjonale situasjonen.
4 måneder siden
En oversikt viser at 19 profilerte gründere betalte over en million kroner i skatt i 2023, med Gelato-gründer Henrik Müller-Hansen som toppskatter. Flere gründere uttrykker bekymring for at formuesskatten hemmer vekst og foretrekker økt selskapsskatt. De påpeker at skattesystemet gir insentiver til å investere i eiendom fremfor nye selskaper. Tise-gründer Axel Franck Næss og Easee-gründer Jonas Helmikstøl deler sine erfaringer med skattetrykket. Helmikstøl solgte aksjer for å betale skatt etter et år med økonomiske utfordringer. Enkelte gründere vurderer å flytte ut av Norge på grunn av skattenivået, men mange ønsker å bli værende.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at høye skatter, spesielt formuesskatten og den rigide exit-skatten, fører til at verdiskapere flykter fra Norge, noe som svekker landets konkurranseevne. Forfatteren fremhever at skattenivået har økt betraktelig siden 2021, og at dette hindrer både norske og utenlandske talenter i å investere og utvikle bedrifter her. Løsningen er et skatteforlik med lavere skatt for næringslivet og en mer fornuftig exit-skatt som ikke hindrer vekst. Det foreslås også å etablere en ordning som tiltrekker utenlandske eksperter og investorer til Norge.
4 måneder siden
En undersøkelse viser at et stort flertall av norske bedriftseiere mener at deres vilkår har blitt dårligere under Støre-regjeringen. De fleste opplever at formuesskatten hindrer investeringer og jobbskaping. Mange bedrifter betaler formuesskatten ved å ta ut utbytte, noe som går ut over driften. Bedriftsledere etterlyser mer forutsigbarhet og mener formuesskatten er skadelig for norsk næringsliv. Regjeringen har økt formuesskatten, noe som har ført til kritikk og utflytting av velstående nordmenn. Det er uenighet om skattens effekt på investeringer, der regjeringen mener den ikke hindrer vekst, mens andre mener den er en stor belastning.