Flere av Norges rikeste, inkludert Bjørn Dæhlie, Kjell Inge Røkke og BikBok-gründeren Kenneth Sandvold, har flyttet til Sveits, noe som har ført til betydelig lavere skatteinntekter for Norge. Formuesskatten er ofte oppgitt som årsak til flyttingen, og mange av de utflyttede står nå oppført med null i formue i norske skattelister.
Samtidig viser skattelistene at noen, som Color Line-eier Olav Nils Sunde, har hatt betydelige formuer som ikke har vært synlige på grunn av skatterabatter på unoterte aksjer.
Flyttingen har skapt debatt om formuesskattens påvirkning på norsk økonomi.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen hevder at Norges rikeste bruker sin makt til å kjempe mot skatt, spesielt formuesskatt og grunnrenteskatt. De tar ut store summer fra sine bedrifter til privat luksusforbruk, som dyre boliger, hytter, biler og båter, samtidig som de hevder at formuesskatten tapper bedriftene for kapital. Artikkelen viser til eksempler på milliardærer som investerer i luksus, og argumenterer for at de rikes kamp mot skatt er en kamp mot det norske fellesskapet. Det påpekes at de rike lyver om hvor pengene går, og at de ikke vil bidra til fellesskapet.
2 måneder siden
Bjørn Dæhlie, tidligere ski-ess og nå bosatt i Sveits, bekrefter i et intervju at han flyttet fra Norge i 2022 på grunn av skattepolitikken. Han opplevde et stort medietrykk og følte at det ikke var aksept for å debattere saken offentlig, noe som har gjort ham mer innadvendt. Dæhlie, som tidligere var århundrets idrettsutøver og senere forretningsmann, betaler fortsatt skatt til Norge. Flyttestrømmen av velstående nordmenn til Sveits har ført til at milliarder i formue ikke lenger beskattes i Norge; over 500 nordmenn med formue over 25 millioner kroner har flyttet.
2 måneder siden
Bjørn Dæhlie forklarer at han flyttet til Sveits i 2021 på grunn av skattepolitikken i Norge. Han forteller om stort medietrykk i etterkant og at han opplevde at det ikke var rom for å debattere temaet. Dæhlie understreker at han fortsatt betaler skatt til Norge, og synes det er synd at mange kreative mennesker velger å flytte fra landet. Han trives nå i Sveits, hvor han lever et mer anonymt liv og er mindre i fokus.
4 måneder siden
En oversikt viser at 19 profilerte gründere betalte over en million kroner i skatt i 2023, med Gelato-gründer Henrik Müller-Hansen som toppskatter. Flere gründere uttrykker bekymring for at formuesskatten hemmer vekst og foretrekker økt selskapsskatt. De påpeker at skattesystemet gir insentiver til å investere i eiendom fremfor nye selskaper. Tise-gründer Axel Franck Næss og Easee-gründer Jonas Helmikstøl deler sine erfaringer med skattetrykket. Helmikstøl solgte aksjer for å betale skatt etter et år med økonomiske utfordringer. Enkelte gründere vurderer å flytte ut av Norge på grunn av skattenivået, men mange ønsker å bli værende.
4 måneder siden
Nille-arving Philip Aarskog (39) har flyttet til Sveits, og bekrefter dette overfor Dagens Næringsliv. Han bor og jobber nå i kommunen Hergiswil i kantonen Nidwalden. Aarskog, som er god for 137,5 millioner kroner, flyttet i desember i fjor. Flyttingen føyer seg inn i rekken av kapitalsterke nordmenn som søker lavere skatt i Sveits. Philip Aarskog er sønn av avdøde Per Mathias Aarskog, som solgte seg ut av butikkjeden Nille og tjente rundt 1,2 milliarder kroner.
1 måned siden
Ketil Solvik-Olsen (FrP) mener finansminister Jens Stoltenberg (Ap) indirekte innrømmer at formuesskatten er negativ for verdiskapingen i Norge, spesielt ved å gjøre det mindre attraktivt for utenlandske investorer. Stoltenberg har uttalt at formuesskatt kan redusere tilgangen på utenlandsk kapital. Alfred Bjørlo (V) kritiserer Ap for å støtte en skatt som rammer norske eiere. NHH-professor Jarle Møen mener at formuesskatten virker nøytralt for nordmenn så lenge de ikke flytter ut, men at utflytting fører til provenytap for Norge. Statssekretær Ellen Reitan (Ap) presiserer at Stoltenbergs kommentarer primært gjelder utenlandske investorer, da nordmenn beskattes for formue uansett.
3 måneder siden
Eierne av barnehagekjeden FUS solgte i 2021 eiendommer for 4,58 milliarder kroner. En betydelig del av pengene, 1 milliard kroner, er overført til et sveitsisk selskap kontrollert av gründerens sønn, som flyttet til Sveits i 2022. Faren beholder kontroll over selskapet gjennom A-aksjer, mens sønnen eier 90% av selskapet med B-aksjer. Skatteeksperter mener dette kan være et grep for å unngå norsk formuesskatt. Formuene til barnehageeierne falt kraftig etter at milliardutbyttet fikk sveitsisk eierskap. Professor Jarle Møen ved NHH mener dette ser ut som ren skattevegring.
1 måned siden
Høyres landsmøte er arena for en skattestrid om formuesskatten. Bø-ordfører Sture Pedersen vil fjerne hele formuesskatten for å unngå forskjellsbehandling mellom norske og utenlandske aktører, og foreslår skatt på luksusgjenstander som kompensasjon. Erna Solberg ønsker å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital, mens Tina Bru mener det er rimelig å skattlegge annen formue. Frp kritiserer Høyre for å skape usikkerhet for næringslivet ved å ikke fjerne hele formuesskatten.
1 måned siden
Sylvi Listhaug (FrP), Erna Solberg (H) og Guri Melby (V) argumenterer for å fjerne eller redusere formuesskatten, og begrunner dette med den spente internasjonale sikkerhetssituasjonen. De mener at skattekutt vil styrke norsk økonomi, tiltrekke investeringer og sikre økt konkurranseevne, noe som igjen vil gagne landets forsvarsevne. Politikerne uttrykker bekymring for at mange formuende flytter ut av Norge, og at dette fører til tap av viktig kompetanse og kapital. Selv om de erkjenner at staten vil tape inntekter på kort sikt, tror de at skatteinntektene vil øke på sikt som følge av økt økonomisk aktivitet.
4 måneder siden
Investeringsdirektør Pål Ringholm kritiserer norsk skattepolitikk for å skape usikkerhet og kapitalflukt. Han mener at ustabile rammevilkår skremmer bort investorer og talenter, og at Norge risikerer å tape konkurranseevne. Ringholm får støtte fra forvalter Marius Borthen, som også mener at mangel på forutsigbarhet fører til at fond flagger ut. De peker på at nær halvparten av landets rikeste har emigrert, og at mange gründere vurderer å gjøre det samme. Ringholm og Borthen mener Norge bør se til land som Irland, Sverige og Luxembourg for å skape et mer attraktivt investeringsklima. De mener også at Norge bør utnytte kompetansen fra Oljefondet for å bygge et internasjonalt kapitalforvaltningssentrum.