Eierne av barnehagekjeden FUS solgte i 2021 eiendommer for 4,58 milliarder kroner. En betydelig del av pengene, 1 milliard kroner, er overført til et sveitsisk selskap kontrollert av gründerens sønn, som flyttet til Sveits i 2022.
Faren beholder kontroll over selskapet gjennom A-aksjer, mens sønnen eier 90% av selskapet med B-aksjer. Skatteeksperter mener dette kan være et grep for å unngå norsk formuesskatt.
Formuene til barnehageeierne falt kraftig etter at milliardutbyttet fikk sveitsisk eierskap. Professor Jarle Møen ved NHH mener dette ser ut som ren skattevegring.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
FUS-eierne, inkludert gründer Eli Sævareid og hennes familie, har tatt ut 400 millioner kroner i utbytte etter å ha solgt 142 barnehagebygg til svenske SBB for 4,58 milliarder kroner. Salget har ført til høyere eiendomskostnader for barnehagene, ifølge forskere. Sævareid mener kritikken er ubegrunnet da de fleste barnehagene leide byggene før salget. FUS-gründerne har også investert i et oljeprosjekt som har resultert i et stort tap. Private barnehager opplever generelt redusert finansiering og lønnsomhet, noe som har ført til nedleggelser. Sævareid og hennes familie har sett en betydelig reduksjon i sine formuer det siste året.
4 måneder siden
Flere av Norges rikeste, inkludert Bjørn Dæhlie, Kjell Inge Røkke og BikBok-gründeren Kenneth Sandvold, har flyttet til Sveits, noe som har ført til betydelig lavere skatteinntekter for Norge. Formuesskatten er ofte oppgitt som årsak til flyttingen, og mange av de utflyttede står nå oppført med null i formue i norske skattelister. Samtidig viser skattelistene at noen, som Color Line-eier Olav Nils Sunde, har hatt betydelige formuer som ikke har vært synlige på grunn av skatterabatter på unoterte aksjer. Flyttingen har skapt debatt om formuesskattens påvirkning på norsk økonomi.
4 måneder siden
Nille-arving Philip Aarskog (39) har flyttet til Sveits, og bekrefter dette overfor Dagens Næringsliv. Han bor og jobber nå i kommunen Hergiswil i kantonen Nidwalden. Aarskog, som er god for 137,5 millioner kroner, flyttet i desember i fjor. Flyttingen føyer seg inn i rekken av kapitalsterke nordmenn som søker lavere skatt i Sveits. Philip Aarskog er sønn av avdøde Per Mathias Aarskog, som solgte seg ut av butikkjeden Nille og tjente rundt 1,2 milliarder kroner.
4 måneder siden
En oversikt viser at 19 profilerte gründere betalte over en million kroner i skatt i 2023, med Gelato-gründer Henrik Müller-Hansen som toppskatter. Flere gründere uttrykker bekymring for at formuesskatten hemmer vekst og foretrekker økt selskapsskatt. De påpeker at skattesystemet gir insentiver til å investere i eiendom fremfor nye selskaper. Tise-gründer Axel Franck Næss og Easee-gründer Jonas Helmikstøl deler sine erfaringer med skattetrykket. Helmikstøl solgte aksjer for å betale skatt etter et år med økonomiske utfordringer. Enkelte gründere vurderer å flytte ut av Norge på grunn av skattenivået, men mange ønsker å bli værende.
4 måneder siden
Boliginvestor Ivar Tollefsens selskap Heimstaden har benyttet en skattemodell som gjør at de slipper å betale skatt ved salg av leiligheter. Dette gjøres ved å omorganisere bygårder til borettslag før salg. Heimstaden har omgjort over 2000 leiligheter til borettslagsandeler, og solgt minst 75 av disse for 352 millioner kroner. Skatteetaten bekrefter at metoden er lovlig, men regjeringen anser det som uønsket skatteplanlegging. Heimstaden har hatt et overskudd på 3,7 milliarder kroner, men har betalt lite i skatt. Advokater bekrefter at burettslagsmodellen er blitt mer vanlig blant utleiegårdeiere som ønsker å selge.
3 måneder siden
Bjørn Dæhlies luksusleilighet i Eidsvoll er solgt etter å ha ligget ute for salg i halvannet år. Leiligheten på 331 kvadratmeter med stor takterrasse ble opprinnelig priset til 25 millioner kroner, men ble solgt for 22 millioner. Kjøperen er Pål-Erik Ruud, som sammen med sin familie skal flytte inn i leiligheten. Ruud er gründer av Verge opplæring AS, et selskap som tilbyr kurs i håndtering av utfordrende atferd. Selskapet ble nylig kjøpt opp av CPI, en global leverandør av opplæring i forebygging av vold. Familien hadde sett på leiligheten allerede i 2018, da Dæhlie kjøpte den, og i 2022 ble den overført til Dæhlies sønner før den ble lagt ut for salg.
3 måneder siden
Jenny og Sophie Stray Spetalen selger bygårdene de fikk i gave av sin far, Øystein Stray Spetalen. Bygårdene, som ligger på Frogner i Oslo, ble kjøpt av Spetalen i 2020/2021 og overført til døtrene i 2022. Salget skjer etter et par år med utleie, og søstrene har tjent betydelig på eiendommene. Jenny eier leiligheter verdt 120 millioner, mens Sophie eier leiligheter verdt 135 millioner. Eiendomsmegler mener det er et smart tidspunkt å selge på grunn av skatteregler. Overføringen av bygårdene kan ses som en strategisk måte å overføre verdier til neste generasjon.
3 måneder siden
Stein Erik Hagen, en av Norges rikeste menn, har uttalt at han ønsker å tilbringe sine eldre dager på gamlehjem i Sveits for å være nærmere familien. Han presiserer at han ikke har noen umiddelbare planer om å flytte, selv om nesten hele familien har flyttet dit. Hagen-familien eier allerede en leilighet i Sveits. I tillegg har Hagen gitt 14 millioner kroner i partistøtte til høyresiden, og uttrykker sterk misnøye med den nåværende regjeringen. Han mener at både næringslivsledere og det norske folk ønsker en annen politisk kurs for landet.
1 måned siden
NRK har avslørt at utenlandskeide vindkraftselskaper i Norge betaler mindre skatt enn norskeide, grunnet skatteparadiser og bruk av internlån. Selskaper som Susi Partners, som eide Tonstad Vindpark, har hatt betydelige overskudd, men betalt lite eller ingen selskapsskatt her i landet. Dette skjer ved at overskudd flyttes til lavskattland. NRK har forsøkt å få innsyn i skattebetalingen på utbyttene, men Skatteetaten har avslått innsynsbegjæringen. Eierskapet i disse selskapene er ofte skjult, noe som gjør det vanskelig å spore pengestrømmen og identifisere de reelle eierne.
3 måneder siden
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) uttrykker bekymring over salg av barnehageeiendommer for milliardbeløp, der store gevinster flyttes til utlandet. Over 450 barnehagebygg er nå eid fra utlandet. Nordtun deler bekymringen over at verdier bygget opp gjennom barnehagedriften og offentlige støtteordninger forsvinner ut av sektoren. Hun peker på at eiendomskostnader i mange private barnehager har økt i forbindelse med salg og tilbakeleie. Regjeringen vurderer nå å innføre egne regler for bruk av tilskudd på eiendomskostnader, for å hindre at barnehagene belastes med kunstig høye husleier. Kommunene kan også få mulighet til å prioritere barnehager som reinvesterer overskudd i driften. En ny barnehageavtale er inngått, men har møtt kritikk.