NRK har avslørt at utenlandskeide vindkraftselskaper i Norge betaler mindre skatt enn norskeide, grunnet skatteparadiser og bruk av internlån. Selskaper som Susi Partners, som eide Tonstad Vindpark, har hatt betydelige overskudd, men betalt lite eller ingen selskapsskatt her i landet.
Dette skjer ved at overskudd flyttes til lavskattland. NRK har forsøkt å få innsyn i skattebetalingen på utbyttene, men Skatteetaten har avslått innsynsbegjæringen.
Eierskapet i disse selskapene er ofte skjult, noe som gjør det vanskelig å spore pengestrømmen og identifisere de reelle eierne.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En NRK-sak viser at utenlandskeide vindkraftverk betaler mindre skatt enn norskeide, ofte gjennom internlån fra land med lavere skatt. Politikere fra SV og FrP reagerer og krever tiltak for å tette skattehullene og sikre like konkurransevilkår. Det etterlyses også åpenhet rundt selskapenes skatt på utbytte, som nå er unntatt offentlighet. SV mener vindkraftselskapene utnytter en felles ressurs og må bidra mer til fellesskapet.
4 måneder siden
Flere av Norges rikeste, inkludert Bjørn Dæhlie, Kjell Inge Røkke og BikBok-gründeren Kenneth Sandvold, har flyttet til Sveits, noe som har ført til betydelig lavere skatteinntekter for Norge. Formuesskatten er ofte oppgitt som årsak til flyttingen, og mange av de utflyttede står nå oppført med null i formue i norske skattelister. Samtidig viser skattelistene at noen, som Color Line-eier Olav Nils Sunde, har hatt betydelige formuer som ikke har vært synlige på grunn av skatterabatter på unoterte aksjer. Flyttingen har skapt debatt om formuesskattens påvirkning på norsk økonomi.
4 måneder siden
Norske aviser melder om flere økonomiske utviklinger. En strømanalytiker advarer om mulige strømbrudd ved kutt av utenlandskabler, mens en gjennomsnittsfamilie forventes å få bedre råd i årene som kommer. Nordmenn bruker mindre penger på nye biler, og mange bedrifter opplever dårligere rammevilkår. Skatteetaten har intensivert jakten på skjulte utenlandsformuer og anmeldt flere. Samtidig vurderer flere norske skatteflyktninger å flytte fra Storbritannia. Posten krever erstatning fra lastebilprodusenter, og Forbrukertilsynet truer parkeringsselskaper med bøter for ulovlige fakturagebyrer. Det er også debatt rundt formuesskatt og energipolitikk.
2 måneder siden
Rødt-leder Marie Sneve Martinussen kritiserer det økende skjermingsfradraget, som gir skattefritt utbytte på investeringer i selskaper. Hun mener ordningen er urettferdig fordelaktig for de rikeste og undergraver skattesystemet. Finansdepartementet anslår at den effektive skattesatsen er lavere enn tidligere antatt når skjermingsfradraget tas med i beregningen. Høyre og Frp avviser kritikken og hevder at regjeringen har økt skattene for næringslivet, noe som har ført til utflytting av bedriftseiere og gründere. En NHH-forsker påpeker at skjermingsfradraget gir et mer reelt bilde av faktisk skatt på aksjeinvesteringer, men at formuesskatten kommer i tillegg.
11 dager siden
Norsk Industri kritiseres for å ha inngått en hemmelig sluttavtale med tidligere direktør Stein Lier-Hansen etter at millionsløseri på luksusgoder ble avdekket. Istedenfor å anmelde forholdet til Skatteetaten og politiet, valgte Norsk Industri en intern løsning, noe som får kritikk fra skatteeksperter som mener dette er skatteunndragelse. Norsk Industri avviser kritikken og hevder de ikke hadde tilstrekkelig grunnlag for å kontakte Skatteetaten før Økokrim startet etterforskning. Skatteetaten minner om at arbeidsgivere har plikt til å rapportere korrekte opplysninger om ansattes ytelser.
2 måneder siden
Finanspolitikkutvalget anbefaler regjeringen å skrote batterisatsingen og sette havvindsatsningen på pause, da de mener dette ikke er samfunnsøkonomisk lønnsomt. Utvalget kritiserer regjeringens næringspolitikk for å gi særskilte fordeler til enkeltaktører og vri skatter. De påpeker at staten har begrenset kompetanse til å vurdere hvilke næringer som vil bli lønnsomme. Kritikken kommer etter at batteriselskapet Morrow sa opp ansatte etter å ha mottatt et statlig lån på 1,5 milliarder kroner, samtidig som selskapets underleverandører etterforskes for bruk av utenlandsk arbeidskraft. Utvalget mener havvind ikke er et effektivt klimatiltak i Norge.
4 måneder siden
En oversikt viser at 19 profilerte gründere betalte over en million kroner i skatt i 2023, med Gelato-gründer Henrik Müller-Hansen som toppskatter. Flere gründere uttrykker bekymring for at formuesskatten hemmer vekst og foretrekker økt selskapsskatt. De påpeker at skattesystemet gir insentiver til å investere i eiendom fremfor nye selskaper. Tise-gründer Axel Franck Næss og Easee-gründer Jonas Helmikstøl deler sine erfaringer med skattetrykket. Helmikstøl solgte aksjer for å betale skatt etter et år med økonomiske utfordringer. Enkelte gründere vurderer å flytte ut av Norge på grunn av skattenivået, men mange ønsker å bli værende.
2 måneder siden
I 2024 hadde den norske staten inntekter på 52,5 milliarder kroner fra kraftsektoren, en nedgang fra 91,8 milliarder i 2023. Inntektene kommer hovedsakelig fra grunnrenteskatt, selskapsskatt og utbytte fra Statkraft. Kommunene mottar også inntekter fra eiendomsskatt, naturressursskatt og konsesjonsavgifter knyttet til kraftproduksjon. Strømprisene i Sør-Norge falt i 2024, men ligger fortsatt over nivåene før energikrisen. Staten støtter husholdninger gjennom en strømstøtteordning, men det offentlige har hatt betydelige ekstra strømutgifter.
4 måneder siden
Boliginvestor Ivar Tollefsens selskap Heimstaden har benyttet en skattemodell som gjør at de slipper å betale skatt ved salg av leiligheter. Dette gjøres ved å omorganisere bygårder til borettslag før salg. Heimstaden har omgjort over 2000 leiligheter til borettslagsandeler, og solgt minst 75 av disse for 352 millioner kroner. Skatteetaten bekrefter at metoden er lovlig, men regjeringen anser det som uønsket skatteplanlegging. Heimstaden har hatt et overskudd på 3,7 milliarder kroner, men har betalt lite i skatt. Advokater bekrefter at burettslagsmodellen er blitt mer vanlig blant utleiegårdeiere som ønsker å selge.
3 måneder siden
En rekorddyr enebolig i Tromsø ble solgt for nesten 30 millioner kroner, men kjøperens identitet er ukjent. Alle spor leder til et norskregistrert utenlandsk foretak, Hohenems AB, som igjen er knyttet til selskaper i skatteparadiser. Selv om den egentlige eieren er ukjent, peker indisier mot en amerikansk milliardær. Selskapet har også kjøpt flere hytter i Norge, og det er mye hemmelighetskremmeri rundt eierskapet. Verken selger, meglere eller advokater vil uttale seg om kjøperen. Spor leder fra Tromsø til Hafjell, Sjusjøen, Oslo, Stockholm, New Hampshire, Vermont og ender i Delaware.