Selskapet GreenH har besluttet å bygge en hydrogenfabrikk i Bodø til 1,2 milliarder kroner. Fabrikken skal produsere 8,5 tonn grønt hydrogen daglig, som skal forsyne verdens største hydrogenferger på strekningen Bodø-Lofoten fra høsten 2026.
Dette er det eneste stedet i verden hvor hydrogenproduksjon og -bruk er integrert på denne måten. Produksjonsprosessen er kraftkrevende, men biprodukter som varme og oksygen skal utnyttes i fjernvarme og havbruk.
Det er lagt vekt på sikkerhetstiltak for å håndtere eksplosjonsfaren ved hydrogen, og lokale myndigheter ser positivt på prosjektet som et knutepunkt for utvikling av fremtidsrettet drivstoff.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Flyprodusenten Boeing satser tungt på utvikling av syntetisk flydrivstoff i Norge, i samarbeid med Norsk e-Fuel. Målet er å produsere e-Fuel basert på CO₂, fornybar kraft, hydrogen og vann. Anlegget i Mosjøen skal være klart i 2032 med en kapasitet på 50 millioner liter årlig. Norwegian er også involvert for å nå sine klimamål, men påpeker at prisen på e-Fuel er svært høy. Miljødirektoratet understreker behovet for omstilling til nullutslippsteknologi i luftfarten, som er en sektor som henger etter i klimakutt. Bærekraftig flydrivstoff utgjorde kun en liten andel av det globale forbruket i fjor.
3 måneder siden
Til tross for at noen hydrogenprosjekter er satt på vent, har norsk hydrogennæring oppnådd flere milepæler det siste året. Yara reduserer utslipp ved å bruke hydrogen i gjødselproduksjon, og Veidekke produserer asfalt med hydrogen. Hydro planlegger å resirkulere aluminium med hydrogen. I skipsfarten bygges det hydrogenferger og forsyningsskip. Lastebilprodusenter lanserer hydrogenmodeller, og det etableres fyllestasjoner. Fem produksjonsanlegg for hydrogen er i drift, og flere er planlagt. Omsetningen i næringen har nesten doblet seg fra 2022 til 2023. Globalt har investeringene i hydrogenprosjekter økt betydelig. Forutsigbarhet er viktig for investorer, og det jobbes med å legge til rette for dette.
1 måned siden
Hydro investerer 1,65 milliarder kroner i sitt aluminiumsverk på Karmøy for å bygge et nytt trådstøperi. Dette er selskapets største investering i Norge på ti år. Anlegget skal produsere aluminiumtråd for bruk i kraftkabler, og er ment å forsyne Europa med lavkarbonløsninger for kritisk energiinfrastruktur. Produksjonsstart er forventet i 2028. Konsernsjef Eivind Kallevik fremhever at investeringen vil skape ringvirkninger på Karmøy og øke eksportinntektene. Hydro forventer økt etterspørsel etter lavkarbonaluminium på grunn av Europas energiomstilling, og ser et konkurransefortrinn i markedet.
1 måned siden
Hydro investerer 1,65 milliarder kroner i et nytt trådstøperi på Karmøy, som er selskapets største investering i Norge på ti år. Anlegget skal produsere 110.000 tonn aluminium årlig, og forventes ferdig i første kvartal 2028. Målet er å forsyne Europa med lavkarbon-aluminium til strømkabler, og støtte Europas sikkerhets- og klimapolitiske mål. EU har definert aluminium som et kritisk materiale, og Hydro ønsker å spille en nøkkelrolle i Europas omstilling til fornybar energi. Prosjektet er betinget av en endelig byggebeslutning i fjerde kvartal 2025.
2 måneder siden
Ocean-Power planlegger å bygge et flytende gasskraftverk ved Kråkøya i Nærøysund. Kraftverket skal forsyne oljeplattformer på Haltenbanken med strøm ved hjelp av CO2-fangst og lagring. SV støtter prosjektet fordi det reduserer klimagassutslipp uten å øke strømprisene på fastlandet, og vil fremme saken i Stortinget. Ordføreren i Nærøysund ser store muligheter for lokalt næringsliv og arbeidsplasser. NVE må godkjenne prosjektet før bygging kan starte, med mål om produksjon i 2029. Anlegget er ett av fire planlagte gasskraftverk langs kysten.
20 dager siden
Equinor satser på kraftmarkedet ved å etablere et nytt forretningsområde, Kraft, ledet av Helge Haugane. Området vil inkludere både fornybar energi og gasskraft, med mål om å utnytte det økende strømbehovet drevet av det grønne skiftet og kunstig intelligens. Equinor ønsker å kombinere ulike energikilder for å styrke sin posisjon og verdiskaping i markedet. Selskapet har også investert i gasskraftverk med CO2-rensing og batterilagring for å møte fremtidens energibehov.
3 måneder siden
Aker Solutions har sammen med SLB Capturi fått en milliardkontrakt for å bygge et karbonfangstanlegg på Klemetsrud for Hafslund Celsio. Anlegget skal fange CO2 fra avfallsforbrenning og lagre det midlertidig i Oslo Havn. Kontrakten er verdt mellom 2,5 og 4 milliarder kroner for Aker Solutions. Hafslund Celsio har tatt en endelig investeringsbeslutning for prosjektet, som er ventet å være i drift innen tredje kvartal 2029. Prosjektet anses som en viktig milepæl for karbonfangstindustrien og for å redusere utslipp.
1 måned siden
Norsk Kjernekraft planlegger å bygge et kjernekraftverk i Halden, som potensielt kan bli Norges største kraftverk med en årlig produksjon på 10 TWh. Selskapet har offentliggjort visualiseringer av anlegget og tilpasset designet for å redusere visuell påvirkning på omgivelsene. Selv om leverandør av reaktorene ennå ikke er valgt, er selskapet trygge på at prosjektet kan realiseres. Samtidig viser flere politiske partier, inkludert Høyre, en økende interesse for kjernekraft, og det pågår en nasjonal utredning om kjernekraft i Norge.
2 måneder siden
Et norsk rederi skal sjøsette verdens første elektriske frakteskip, som skal gå mellom Brønnøysund og Hustadvika. Skipet kombinerer seil og batteri for å frakte 13.000 tonn marmor per tur, og vil redusere CO₂-utslippene betydelig. Klima- og miljøministeren understreker at prosjektet viser Norges ledende posisjon innenfor utvikling av grønn skipsfart, støttet av betydelige offentlige investeringer. Skipet er ventet å være ferdigstilt neste sommer.
3 måneder siden
Aker Solutions har fått en milliardkontrakt for å bygge et karbonfangstanlegg ved Hafslund Celsios forbrenningsanlegg på Klemetsrud i Oslo. Anlegget skal fange CO₂ fra avfallsforbrenning og er en del av det nasjonale Langskip-prosjektet. Prosjektet ble satt på vent i 2023 på grunn av budsjettoverskridelser, men er nå gjenopptatt med en kostnadsramme på 9,5 milliarder kroner. Staten bidrar med 4,4 milliarder kroner i støtte. Anlegget forventes å fange 350.000 tonn CO₂ årlig og skal være i drift innen tredje kvartal 2029. Prosjektet er viktig for å redusere Oslos klimagassutslipp og har stor demonstrasjonsverdi for karbonfangst fra avfallsforbrenning.