Flyprodusenten Boeing satser tungt på utvikling av syntetisk flydrivstoff i Norge, i samarbeid med Norsk e-Fuel. Målet er å produsere e-Fuel basert på CO₂, fornybar kraft, hydrogen og vann.
Anlegget i Mosjøen skal være klart i 2032 med en kapasitet på 50 millioner liter årlig. Norwegian er også involvert for å nå sine klimamål, men påpeker at prisen på e-Fuel er svært høy.
Miljødirektoratet understreker behovet for omstilling til nullutslippsteknologi i luftfarten, som er en sektor som henger etter i klimakutt. Bærekraftig flydrivstoff utgjorde kun en liten andel av det globale forbruket i fjor.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Selskapet GreenH har besluttet å bygge en hydrogenfabrikk i Bodø til 1,2 milliarder kroner. Fabrikken skal produsere 8,5 tonn grønt hydrogen daglig, som skal forsyne verdens største hydrogenferger på strekningen Bodø-Lofoten fra høsten 2026. Dette er det eneste stedet i verden hvor hydrogenproduksjon og -bruk er integrert på denne måten. Produksjonsprosessen er kraftkrevende, men biprodukter som varme og oksygen skal utnyttes i fjernvarme og havbruk. Det er lagt vekt på sikkerhetstiltak for å håndtere eksplosjonsfaren ved hydrogen, og lokale myndigheter ser positivt på prosjektet som et knutepunkt for utvikling av fremtidsrettet drivstoff.
3 måneder siden
Naturvernforbundet og NHO Luftfart har inngått en uventet allianse for å stoppe planene om Nord-Norgebanen. De argumenterer for at jernbaneutbyggingen vil ha for store naturinngrep og klimakostnader, og at det er mer miljøvennlig å satse på fossilfri luftfart. En rapport viser at jernbanen vil koste mellom 256 og 309 milliarder kroner. NHO Luftfart mener at man for en brøkdel av denne prisen kan gjøre all luftfart i Nord-Norge fossilfri. Naturvernforbundet understreker at de ikke er for mer flytrafikk generelt, men mener at kortbanenettet i nord er viktig og bør prioriteres for bærekraftig biodrivstoff.
3 måneder siden
For første gang i verden har F-35 jagerfly blitt tanket med 40 prosent biodrivstoff på Ørland flybase i Norge. Dette markerer et viktig skritt mot et grønnere forsvar, da jagerflyene står for en betydelig del av Forsvarets CO₂-utslipp. Drivstoffet, kalt Sustainable Aviation Fuel (SAF), er laget av karbon og biologiske råvarer. Forsvarsministeren håper på lokal produksjon av biodrivstoff i fremtiden. Luftforsvaret ser klimaendringer som en større trussel enn krig og understreker viktigheten av å redusere utslipp. Miljøstiftelsen Zero er positive til tiltaket og mener det sender et viktig signal til markedet om økt etterspørsel etter bærekraftig drivstoff.
3 måneder siden
Miljødirektoratet presenterer en ny rapport som viser at Norges klimamål kan bli vanskelig og dyrt å nå. Direktoratet advarer om at klimakvoter kan bli kostbare og vanskelige å få tak i etter 2030. De mener dagens politikk gjør Norge for avhengig av kvotekjøp og biodrivstoff, som er dyre løsninger. Rapporten viser også at Norge tidligst kan nå målet om 55 prosent innenlandske klimakutt i 2033, ikke i 2030 som planlagt. Miljødirektoratet anbefaler å styrke nasjonal klimapolitikk for å redusere avhengigheten av kvoter. Klimaministeren erkjenner utfordringene, men mener omstillingen går i riktig retning, selv om det går sakte.
2 måneder siden
Norske og europeiske aktører samarbeider om å utvikle og teste et nytt kraftsystem for store skip, med mål om å redusere utslippene med inntil 40 prosent. Prosjektet, ledet av Maritime CleanTech, mottar 90 millioner kroner i støtte fra EU. Systemet er utviklet for skip over 5000 bruttotonn, som cruiseskip, og kan brukes med ulike drivstofftyper. Regjeringen erkjenner at Norge ligger etter klimamålene for sjøfart, men mener prosjektet er viktig for å utvikle teknologi som kan redusere utslippene fra skipsflåten. Målet er kommersialisering innen 2029.
3 måneder siden
Norske flyselskaper, som Norwegian og Widerøe, frykter økte drivstoffkostnader fordi Norge ikke har innført EUs fornybardirektiv. Dette direktivet gir europeiske selskaper kompensasjon for bruk av biodrivstoff, noe som gir norske selskaper en konkurranseulempe. Norwegian anslår en merkostnad på 400 millioner kroner uten direktivet. Regjeringen nøler med å innføre direktivet på grunn av politisk motstand, spesielt fra Senterpartiet og Fellesforbundet. EU presser på for at Norge skal innføre reglene og er i dialog med regjeringen om tilpasninger. Widerøe påpeker at direktivet kunne ha redusert utslipp og kostnader i distrikts-Norge.
2 måneder siden
Norwegian kan spare betydelige summer etter at Senterpartiet forlot regjeringen, noe som åpner for innføring av EUs fornybardirektiv. Uten dette direktivet ville Norwegian blitt pålagt å betale utslippskvoter for bruk av dyrere, miljøvennlig drivstoff, noe som ville gitt dem en konkurranseulempe sammenlignet med europeiske konkurrenter. Dette kunne ha kostet selskapet 400 millioner kroner i 2024 og 1,3 milliarder kroner i 2030. NHO Luftfart mener at direktivet vil sikre like konkurransevilkår, mens Norwegian selv understreker at de er avhengige av å forholde seg til samme regelverk som sine europeiske konkurrenter. En luftfartsekspert påpeker at regelverksutjevning vil være positivt for Norwegian på ruter der de konkurrerer med utenlandske selskaper.
3 måneder siden
Forsvaret har testet F-35 kampfly med 40 prosent biodrivstoff, et bærekraftig alternativ laget av biologisk avfall og karbonfangst. Selv om biodrivstoffet er dyrere og kan gi noe kortere rekkevidde, hevder Forsvaret at det ikke påvirker flyenes ytelse. Overgangen til biodrivstoff er et ledd i Forsvarets miljøarbeid, og det forventes en betydelig reduksjon i utslipp. Forsvaret ser også en økt forsyningssikkerhet ved å produsere drivstoffet lokalt. De håper at deres satsing kan bidra til at biodrivstoff blir mer utbredt, også i sivil sektor.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge bør satse på batterifabrikker og andre grønne næringer for å sikre fremtidig velferd og konkurransedyktighet. Forfatteren fremhever Corvus Energy som et eksempel på en norsk bedrift som lykkes innen batteriteknologi, samtidig som det advares mot å la Kina dominere markedet. Det kritiseres at Norge investerer mer i fossil energi enn fornybar, noe som gjør landet til en potensiell klimasinke. Forfatteren mener en plan for utfasing av oljen er nødvendig for å frigjøre ressurser til satsing på fremtidens næringer som havvind, solceller og batterier, og understreker at dette vil bidra til å redusere klimagassutslipp.
3 måneder siden
Til tross for at noen hydrogenprosjekter er satt på vent, har norsk hydrogennæring oppnådd flere milepæler det siste året. Yara reduserer utslipp ved å bruke hydrogen i gjødselproduksjon, og Veidekke produserer asfalt med hydrogen. Hydro planlegger å resirkulere aluminium med hydrogen. I skipsfarten bygges det hydrogenferger og forsyningsskip. Lastebilprodusenter lanserer hydrogenmodeller, og det etableres fyllestasjoner. Fem produksjonsanlegg for hydrogen er i drift, og flere er planlagt. Omsetningen i næringen har nesten doblet seg fra 2022 til 2023. Globalt har investeringene i hydrogenprosjekter økt betydelig. Forutsigbarhet er viktig for investorer, og det jobbes med å legge til rette for dette.