Naturvernforbundet og NHO Luftfart har inngått en uventet allianse for å stoppe planene om Nord-Norgebanen. De argumenterer for at jernbaneutbyggingen vil ha for store naturinngrep og klimakostnader, og at det er mer miljøvennlig å satse på fossilfri luftfart.
En rapport viser at jernbanen vil koste mellom 256 og 309 milliarder kroner. NHO Luftfart mener at man for en brøkdel av denne prisen kan gjøre all luftfart i Nord-Norge fossilfri.
Naturvernforbundet understreker at de ikke er for mer flytrafikk generelt, men mener at kortbanenettet i nord er viktig og bør prioriteres for bærekraftig biodrivstoff.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Flyprodusenten Boeing satser tungt på utvikling av syntetisk flydrivstoff i Norge, i samarbeid med Norsk e-Fuel. Målet er å produsere e-Fuel basert på CO₂, fornybar kraft, hydrogen og vann. Anlegget i Mosjøen skal være klart i 2032 med en kapasitet på 50 millioner liter årlig. Norwegian er også involvert for å nå sine klimamål, men påpeker at prisen på e-Fuel er svært høy. Miljødirektoratet understreker behovet for omstilling til nullutslippsteknologi i luftfarten, som er en sektor som henger etter i klimakutt. Bærekraftig flydrivstoff utgjorde kun en liten andel av det globale forbruket i fjor.
2 måneder siden
Norwegian kan spare betydelige summer etter at Senterpartiet forlot regjeringen, noe som åpner for innføring av EUs fornybardirektiv. Uten dette direktivet ville Norwegian blitt pålagt å betale utslippskvoter for bruk av dyrere, miljøvennlig drivstoff, noe som ville gitt dem en konkurranseulempe sammenlignet med europeiske konkurrenter. Dette kunne ha kostet selskapet 400 millioner kroner i 2024 og 1,3 milliarder kroner i 2030. NHO Luftfart mener at direktivet vil sikre like konkurransevilkår, mens Norwegian selv understreker at de er avhengige av å forholde seg til samme regelverk som sine europeiske konkurrenter. En luftfartsekspert påpeker at regelverksutjevning vil være positivt for Norwegian på ruter der de konkurrerer med utenlandske selskaper.
2 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) går til valg på å stoppe elektrifiseringen av Melkøya, og mener det vil føre til høye kostnader og hindre utvikling i Nord-Norge. Senterpartiet (Sp) vurderer å endre sitt syn på elektrifiseringen etter å ha gått ut av regjering, og ser på en lengre konsesjonstid for gasskraftverket som en mulig løsning. Reineiere frykter at elektrifiseringen vil føre til økt vindkraftutbygging og tap av beiteland. Arbeiderpartiet (Ap) mener Frps utspill er useriøst og at elektrifiseringen er et viktig nasjonalt prosjekt som vil sikre arbeidsplasser og investeringer i nord. Regjeringen hevder at elektrifiseringen ikke vil føre til høyere strømpriser, da det skal bygges ut ny kraftproduksjon som tilsvarer det økte forbruket.
4 måneder siden
Equinor har vurdert gasskraftverk med karbonfangst som et alternativ til elektrifisering av Melkøya, men har konkludert med at det ikke er økonomisk forsvarlig. Elektrifisering, som vil spare selskapet over 31 milliarder kroner, møter sterk motstand fra SV og Frp. De frykter økte strømpriser, naturinngrep og press på reindriften. Opposisjonen og lokalpolitikere mener gasskraft med karbonfangst ville være en bedre løsning. Regjeringen står fast på elektrifiseringsplanene og mener kraftløftet for Finnmark vil gi positive ringvirkninger. Sametinget har saksøkt staten på grunn av tillatelsen til elektrifisering.
1 måned siden
Norsk klimastiftelse har foreslått å droppe Equinors grønne satsinger og heller bruke selskapet som en «melkeku» for det grønne skiftet, et forslag SV støtter. De store partiene som Høyre, Ap og Frp avviser imidlertid å detaljstyre selskapet og vil beholde Equinors grønne satsinger. MDG ønsker å fase ut hele oljenæringen, mens Rødt er uenig i å splitte opp Equinor, men vil at Equinor skal bidra mer til klimatiltak. Equinor har nylig nedjustert sine grønne mål, noe som reflekterer at kostnadene innen fornybar energi har steget. Staten eier 67 prosent av Equinor og har stor innflytelse, men ønsker ikke å detaljstyre selskapet.
2 måneder siden
Equinor anser et nytt gasskraftverk med CO2-rensing på Melkøya som økonomisk ulønnsomt, med en estimert kostnad på 40–45 milliarder kroner. Selskapet frykter at et slikt pålegg vil gjøre anlegget ulønnsomt og true driften etter 2030. SV mener andre aktører kan realisere prosjektet billigere og samtidig spare naturen for inngrep. Equinor advarer om at en reversering av elektrifiseringen kan skade Norges omdømme og investeringsklima. Flere partier på Stortinget er skeptiske til prosjektet og vurderer å stanse eller endre det.
2 måneder siden
Bellona anklager Equinor for å manipulere kostnadsanslagene for gasskraft med rensing på Melkøya, og mener selskapet enten vil skremme politikere eller sikre seg subsidier. Equinor anslår kostnadene til 40-45 milliarder kroner, men Bellona etterlyser transparens rundt beregningene. Bellona støtter gasskraft med rensing, og mener det er urealistisk å erstatte dette med vindkraft innen 2030. Næringslivet, inkludert NHO og Hammerfest Næringsforening, kritiserer den politiske omkampen om elektrifisering, mens Naturvernforbundet frykter konsekvensene av kraftutbygging for natur og samisk kultur.
3 måneder siden
Norske flyselskaper, som Norwegian og Widerøe, frykter økte drivstoffkostnader fordi Norge ikke har innført EUs fornybardirektiv. Dette direktivet gir europeiske selskaper kompensasjon for bruk av biodrivstoff, noe som gir norske selskaper en konkurranseulempe. Norwegian anslår en merkostnad på 400 millioner kroner uten direktivet. Regjeringen nøler med å innføre direktivet på grunn av politisk motstand, spesielt fra Senterpartiet og Fellesforbundet. EU presser på for at Norge skal innføre reglene og er i dialog med regjeringen om tilpasninger. Widerøe påpeker at direktivet kunne ha redusert utslipp og kostnader i distrikts-Norge.
2 måneder siden
Artikkelen belyser en splittelse i miljøbevegelsen mellom de som prioriterer klimaspørsmål og de som fremmer tradisjonelt naturvern. Motvind Norge kritiserer Bellona for å ha kommersielle interesser, spesielt gjennom investeringer i batteriselskapet Morrow, som de mener påvirker deres miljøengasjement. Motvind Norge argumenterer for at storskala vindkraftindustri går på bekostning av naturen og at energieffektivisering bør prioriteres. De hevder også at de møtes med forsøk på kansellering fra klimalobbyen når de presenterer fakta om negative sider ved vind- og solkraft, og understreker at de selv ikke har økonomiske egeninteresser i energipolitikken.
2 måneder siden
Stortinget debatterer en naturmelding som møter sterk kritikk for å være utilstrekkelig for å bevare norsk natur. Regjeringens handlingsplan for natur får motstand fra flere partier, som mener den ikke oppfyller Norges internasjonale forpliktelser om vern av natur. Et sentralt stridspunkt er regjeringens avvisning av forslag om å kartlegge grå arealer, som er områder påvirket av mennesker. Dette forslaget har bred støtte fra både kommuner, næringsliv og andre partier, da det kan bidra til å redusere nedbygging av viktig natur. Regjeringen velger å samarbeide med Frp for å få flertall for sin politikk, istedenfor å søke en bredere koalisjon.