Brun pelsbille, også kjent som «Majorstubillen», har blitt et vanlig skadedyr i norske hjem siden den først ble oppdaget på 80-tallet. Billene trives i støvete områder og gamle hus, der larvene kan leve i sprekker og under lister.
Larvene kan spise støv og i noen tilfeller skade tekstiler av ull og skinn. De voksne billene er mest et ubehag, men kan være vanskelige å bli kvitt.
Godt renhold og tetting av sprekker anbefales, mens bruk av insektmidler frarådes. Skadedyret kan også føre til boligtvister, og selgere bør informere om tidligere forekomst.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
14 dager siden
Artikkelen omhandler økt mauraktivitet i norske hjem om våren. Biolog Ragna Byrkjeland fra Norsk Hussopp Forsikring advarer om at maur kan etablere reir innendørs og skade isolasjonsmaterialer, spesielt under gulv med varmekabler. Hun anbefaler forebyggende tiltak som å tette sprekker og holde det rent. Stein Norstein, skadesjef i Anticimex, toner ned risikoen og mener maur hovedsakelig er et ubehag, og at skadeomfanget ofte er overdrevet. Han påpeker at stokkmaur kan gnage i fuktskadet treverk, men at råte er hovedproblemet.
1 måned siden
Artikkelen gir råd om hvordan man kan unngå insekter i boligen om våren. En skadedyrbekjemper anbefaler å fjerne matrester og holde det tørt for å unngå maur. Kjerringråd har liten effekt, mens testede midler anbefales. En psykolog forklarer at frykt for insekter er vanlig og kan påvirke livskvaliteten, men at systematisk eksponering kan hjelpe mot angsten. Fuktige miljøer kan tiltrekke insekter, så god ventilasjon er viktig.
1 måned siden
En kvinne saksøker OK Minilager i Bodø etter at mus og rotter ødela alle hennes eiendeler på lageret. Kvinnen hadde fått forsikringer om at lageret var fritt for skadedyr, men oppdaget store skader da hun skulle tømme lageret åtte måneder senere. Det viser seg at OK Minilager hadde mottatt flere henvendelser om skadedyrproblemer tidligere, uten å informere nye kunder. Kvinnen krever erstatning for tapet, som er taksert til over 1,8 millioner kroner. OK Minilager avviser kvinnens fremstilling av saken og beklager at de ikke har kommet til enighet.
3 måneder siden
En giftig larve, eikeprosesjonsspinner, er for første gang funnet i store mengder i Danmark. Larven, også kjent som «larven fra helvete», har giftige hår som kan forårsake allergiske reaksjoner og alvorlig sykdom. Rundt 800 reder er oppdaget i Odense, og kommunen jobber med å finne tiltak for å bekjempe den. Tidligere har det kun blitt funnet enkelte hannlarver i Danmark. Eksperter mener larven har spredt seg nordover på grunn av klimaendringer og importerte trær. Bekjempelse av larven er vanskelig, og noen steder i Europa har man gitt opp kampen.
3 måneder siden
En skadesjef advarer om at rotter kan snike seg inn i hus og at det er viktig å sikre huset for å hindre dette. Det viktigste er å sjekke husets utside, inkludert grunnmur, ventiler og rørgjennomføringer. Det anbefales også å fjerne busker og planter langs veggen. Hvis rotter først har kommet inn, må de fanges med feller og huset sikres. Rotter er avhengige av mennesker og bor gjerne inne hele året. En familie opplevde et mareritt da en rotte tok seg inn i huset deres, og det tok over to uker å fange den.
6 dager siden
Etter en lang og våt vinter kan skjulte fuktskader som råte og hussopp utvikle seg i huset, noe som kan føre til store og kostbare reparasjoner. Biolog Maren Trones Christiansen i Norsk Hussopp Forsikring anbefaler en grundig vårsjekk for å oppdage slike problemer tidlig. Sjekken bør omfatte yttervegger, tak, overganger, kjeller og loft. Det er viktig å kontrollere kledning, maling, takstein, beslag og takrenner, og sørge for at vann ledes bort fra grunnmuren. Overganger rundt vinduer, dører og ventiler må være tette for å hindre fuktskader. Kjelleren bør inspiseres for fukt, mugg og kondens, mens loftet må ha god ventilasjon og være tett for å unngå råte. En slik vårsjekk kan spare huseiere for store kostnader og sikre at huset tåler vårens skiftende værforhold.
1 måned siden
Milde temperaturer har ført til at mauren har våknet rekordtidlig i år, med en økning i henvendelser om skadedyrproblemer. Forsikringsselskapet Norsk Hussopp Forsikring melder om en økning på 39 prosent i antall saker sammenlignet med fjoråret, spesielt knyttet til stokkmaur. Biolog Ragna Byrkjeland forklarer at mauren, som vanligvis våkner i april, nå er aktive allerede i mars. Hun anbefaler å tette sprekker og åpninger for å hindre at mauren kommer inn i boligen på jakt etter mat.
2 måneder siden
Granbarkbillen er på fremmarsj i Norge, drevet av klimaendringer og uheldig planting av gran. Billen, som kan drepe friske grantrær, har forårsaket store skader i Europa, spesielt etter den varme sommeren 2018. Skadene i Sverige og Sentral-Europa indikerer at Norge også kan oppleve økte problemer med granbarkbillen i fremtiden, ifølge eksperter.
3 måneder siden
En familie i Bærum opplevde et mareritt da de oppdaget en rotte i huset. Rotta hadde gnagd seg inn i veggen og gjemt seg under kjøkkenbenken. Mannen i huset forsøkte å fange rotta med feller, men den spilte død og slapp fri. Etter en lang kamp klarte han til slutt å fange rotta med et kosteskaft. Det viste seg at rotta hadde vært flere steder i huset, og familien måtte vaske hele huset med klorin. Mannen oppfordrer andre til å sjekke husets kledning og luftventiler for å unngå rotteproblemer.
4 måneder siden
En artikkel fra en nettavis omhandler småkryp som lever i juletreet. Forskere har funnet opptil 25 000 individer i enkelte trær, inkludert spretthaler, støvlus, midd og edderkopper. Disse insektene går i dvale, men våkner når treet kommer inn i varmen. De lever som regel ikke lenge på grunn av tørr luft. Flått kan i sjeldne tilfeller komme med treet, men midd er mer vanlig. Eksperter anbefaler å la treet stå i en bod før det tas inn for å redusere antall insekter, og fraråder bruk av insektspray.