En giftig larve, eikeprosesjonsspinner, er for første gang funnet i store mengder i Danmark. Larven, også kjent som «larven fra helvete», har giftige hår som kan forårsake allergiske reaksjoner og alvorlig sykdom.
Rundt 800 reder er oppdaget i Odense, og kommunen jobber med å finne tiltak for å bekjempe den. Tidligere har det kun blitt funnet enkelte hannlarver i Danmark.
Eksperter mener larven har spredt seg nordover på grunn av klimaendringer og importerte trær. Bekjempelse av larven er vanskelig, og noen steder i Europa har man gitt opp kampen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Prosesjonslarven sprer seg raskt på Mallorca, drevet av klimaendringer som gir bedre levevilkår. Larvene har giftige hår og utgjør en helserisiko for mennesker og dyr, og kan forårsake hudirritasjoner og allergiske reaksjoner. Hunder kan oppleve livstruende reaksjoner. Myndighetene har iverksatt tiltak for å bekjempe spredningen, inkludert bruk av insektmiddel og tiltak for å øke bestanden av naturlige rovdyr. Situasjonen overvåkes nøye da larven koloniserer stadig nye områder på øya.
2 måneder siden
Granbarkbillen er på fremmarsj i Norge, drevet av klimaendringer og uheldig planting av gran. Billen, som kan drepe friske grantrær, har forårsaket store skader i Europa, spesielt etter den varme sommeren 2018. Skadene i Sverige og Sentral-Europa indikerer at Norge også kan oppleve økte problemer med granbarkbillen i fremtiden, ifølge eksperter.
3 måneder siden
Norge opplever en kraftig økning i import av fremmede arter via planter, med 1,9 milliarder levende virvelløse dyr og 800 millioner spiredyktige frø som ankom i fjor. Blant de mest bekymringsfulle artene er amerikabartege, tomatmøll, skarabeen Oxyomus sylvestris og kulegråurt, som kan true norsk natur og landbruk. Disse artene kommer hovedsakelig via importerte planter med jordklumper. Miljødirektoratet og Mattilsynet vurderer nå strengere importregler, inkludert forbud mot import fra høyrisikoområder og økt testing. Privatpersoner oppfordres til å kjøpe norske planter og rapportere uvanlige funn. Klimaendringer øker risikoen for spredning, og tiltak er nødvendig for å beskytte norsk natur og økonomi.
2 måneder siden
Den potensielt skadelige flatormen Obama nungara er oppdaget i Sverige, noe som vekker bekymring i Norge. Miljødirektoratet frykter at denne fremmede arten, som spiser meitemark, snegler og insekter, kan true det norske naturmangfoldet. Funnene i Sverige knyttes til import av planter fra ulike europeiske land, og norske planteimportører blir bedt om å være ekstra årvåkne. Arten er 5-8 cm lang og har et karakteristisk utseende med beige til mørkebrun farge og svarte langsgående striper.
8 dager siden
Pollensesongen starter tidligere og varer lenger i mange deler av verden, inkludert Norge, på grunn av varmere temperaturer og mer ekstremvær. I Norge begynner sesongen nå over en måned tidligere enn for tretti år siden, og det forventes at den kan starte enda tidligere i fremtiden, med mulighet for "julepollen" i desember. Økte mengder pollen og lengre sesonger fører til større belastning for allergikere og samfunnet. Ekstreme værfenomener som tordenvær kan forårsake alvorlige allergiske reaksjoner, som tordenvær-astma, et fenomen som har ført til dødsfall i Australia. Selv om tordenvær-astma ikke er vanlig i Norge i dag, kan slike hendelser bli mer vanlige med klimaendringer. Forskere og eksperter advarer om at utviklingen er urovekkende og kan få store konsekvenser for folkehelsen.
21 dager siden
En skadelig alge, «Pseudochattonella», som har forårsaket fiskedød i Danmark, er på vei mot norskekysten. Fiskeridirektoratet har sendt ut varsel til oppdrettere, mens en havforsker uttrykker et forsiktig håp om at værendringer kan begrense spredningen. Algene spres via havstrømmer og vind, noe som gjør situasjonen uforutsigbar. Oppdrettsfisk er spesielt utsatt, og det tas prøver utenfor Arendal for å overvåke utviklingen. De kommende dagene vil være avgjørende for å fastslå om algen vil ramme Sørlandskysten.
3 måneder siden
Brun pelsbille, også kjent som «Majorstubillen», har blitt et vanlig skadedyr i norske hjem siden den først ble oppdaget på 80-tallet. Billene trives i støvete områder og gamle hus, der larvene kan leve i sprekker og under lister. Larvene kan spise støv og i noen tilfeller skade tekstiler av ull og skinn. De voksne billene er mest et ubehag, men kan være vanskelige å bli kvitt. Godt renhold og tetting av sprekker anbefales, mens bruk av insektmidler frarådes. Skadedyret kan også føre til boligtvister, og selgere bør informere om tidligere forekomst.
2 måneder siden
Miljødirektoratet advarer mot spredning av flatormen Obama nungara til Norge, etter funn i Sverige og andre europeiske land. Denne flatormen utgjør en trussel mot økosystemet da den spiser meitemark, snegler og insekter. Miljødirektoratet har sendt ut varsel til hagesentre og oppfordrer publikum til å rapportere funn av ormen. Ved funn anbefales det å ta bilde og destruere den ved koking. Selv om det er usikkert om arten kan etablere seg i Norge, kan den overleve temperaturer ned til minus fire grader, noe som gjør det viktig å være oppmerksom.
1 måned siden
Artikkelen omhandler tidlig hoggorm-aktivitet i Norge, som knyttes til klimaendringer og høye temperaturer. En slangeentusiast observerte hoggorm allerede 6. mars, halvannen uke tidligere enn i fjor. Giftinformasjonen har mottatt flere henvendelser om hoggormbitt, og forsikringsselskaper har fått skademeldinger om bitt på kjæledyr. En ekspert bekrefter at hoggormen er aktiv større deler av året på grunn av mildere vintre, selv om det er lokale variasjoner. Det understrekes et behov for bedre statistikk for å kartlegge hoggormens spredning.
2 måneder siden
I 2024 ble det registrert en ny topp i antall tilfeller av Lyme borreliose i Norge, med 638 meldte tilfeller. Vestland fylke hadde flest smittede, mens Møre og Romsdal opplevde en kraftig økning. Klimaendringer, endret bruk av naturen, og økning i smågnager- og hjortebestanden bidrar til bedre forhold for flått. Nevrolog Randi Eikeland understreker viktigheten av å følge med på klimaet for å forutse utviklingen av smittebildet. Helsemyndighetene oppfordrer folk til å være oppmerksomme på flåttbitt og oppsøke lege ved symptomer.