Den potensielt skadelige flatormen Obama nungara er oppdaget i Sverige, noe som vekker bekymring i Norge. Miljødirektoratet frykter at denne fremmede arten, som spiser meitemark, snegler og insekter, kan true det norske naturmangfoldet.
Funnene i Sverige knyttes til import av planter fra ulike europeiske land, og norske planteimportører blir bedt om å være ekstra årvåkne.
Arten er 5-8 cm lang og har et karakteristisk utseende med beige til mørkebrun farge og svarte langsgående striper.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Miljødirektoratet advarer mot spredning av flatormen Obama nungara til Norge, etter funn i Sverige og andre europeiske land. Denne flatormen utgjør en trussel mot økosystemet da den spiser meitemark, snegler og insekter. Miljødirektoratet har sendt ut varsel til hagesentre og oppfordrer publikum til å rapportere funn av ormen. Ved funn anbefales det å ta bilde og destruere den ved koking. Selv om det er usikkert om arten kan etablere seg i Norge, kan den overleve temperaturer ned til minus fire grader, noe som gjør det viktig å være oppmerksom.
3 måneder siden
Norge opplever en kraftig økning i import av fremmede arter via planter, med 1,9 milliarder levende virvelløse dyr og 800 millioner spiredyktige frø som ankom i fjor. Blant de mest bekymringsfulle artene er amerikabartege, tomatmøll, skarabeen Oxyomus sylvestris og kulegråurt, som kan true norsk natur og landbruk. Disse artene kommer hovedsakelig via importerte planter med jordklumper. Miljødirektoratet og Mattilsynet vurderer nå strengere importregler, inkludert forbud mot import fra høyrisikoområder og økt testing. Privatpersoner oppfordres til å kjøpe norske planter og rapportere uvanlige funn. Klimaendringer øker risikoen for spredning, og tiltak er nødvendig for å beskytte norsk natur og økonomi.
1 måned siden
Miljødirektoratet vil forby kinaullhåndskrabbe i Norge etter et større beslag av levende krabber på Svinesund i 2023. Kinaullhåndskrabben er en av verdens 100 verste fremmede arter og truer livet i elvene ved å forårsake erosjon og konkurrere med lokale arter om mat. De beslaglagte krabbene var ment for restauranter og kjøpt i Gøteborg, men arten kommer opprinnelig fra Asia, Afrika og Amerika. Miljødirektoratet har nå sendt et forslag på høring om forbud mot import, omsetning og utsetting av levende kinaullhåndskrabbe samt seks andre krabbearter, for å hindre at skadelige arter etablerer seg i norsk natur.
2 måneder siden
Miljødirektoratet uttrykker bekymring for oljeforurensning fra Njord A-plattformen, som truer kystområdene i Trøndelag og potensielt Helgeland. Direktoratet frykter konsekvenser for sjøfugl og oter, da oljen har nådd viktige hekke- og overvintringsområder. Situasjonen er kritisk fordi hekketiden snart begynner, og store mengder sjøfugl oppholder seg i området.
3 måneder siden
En giftig larve, eikeprosesjonsspinner, er for første gang funnet i store mengder i Danmark. Larven, også kjent som «larven fra helvete», har giftige hår som kan forårsake allergiske reaksjoner og alvorlig sykdom. Rundt 800 reder er oppdaget i Odense, og kommunen jobber med å finne tiltak for å bekjempe den. Tidligere har det kun blitt funnet enkelte hannlarver i Danmark. Eksperter mener larven har spredt seg nordover på grunn av klimaendringer og importerte trær. Bekjempelse av larven er vanskelig, og noen steder i Europa har man gitt opp kampen.
20 dager siden
En fryktet alge, Pseudochattonella, nærmet seg norskekysten og truet dyrelivet, spesielt fiskeoppdrett. Situasjonen ble fulgt tett, særlig utenfor Arendal, hvor algekonsentrasjonen hadde økt. Algene kan skade fiske gjeller og føre til dødelighet. En ny værmelding gir imidlertid håp, da vestavind kan dytte algefeltet bort fra kysten. Vannprøver viser også tegn på at algeoppblomstringen kan være i ferd med å dø ut. Forskerne understreker at situasjonen fortsatt overvåkes nøye.
2 måneder siden
Granbarkbillen er på fremmarsj i Norge, drevet av klimaendringer og uheldig planting av gran. Billen, som kan drepe friske grantrær, har forårsaket store skader i Europa, spesielt etter den varme sommeren 2018. Skadene i Sverige og Sentral-Europa indikerer at Norge også kan oppleve økte problemer med granbarkbillen i fremtiden, ifølge eksperter.
1 måned siden
Sverige har innført forbud mot kinesiske busser grunnet risiko for menneskerettighetsbrudd og tvangsarbeid. Samtidig importerer Norge et stort antall kinesiske busser, noe som vekker bekymring for potensiell fjernstyring fra Kina. Frp-leder Sylvi Listhaug krever nå en redegjørelse fra statsminister Jonas Gahr Støre om sikkerheten og beredskapsmessige implikasjoner. Ruter følger gjeldende anskaffelsesregelverk og har ingen planer om å innføre et tilsvarende forbud som i Sverige. Antallet kinesiske busser i Norge har økt kraftig det siste året.
2 måneder siden
Donald Trumps varsel om 25 prosent toll på import fra EU skaper bekymring i norsk sjømatnæring, som er landets nest største eksportnæring. Aktører frykter en «trippelskvis» og alvorlige konsekvenser for norske arbeidsplasser og hjørnesteinsbedrifter. NHO understreker at situasjonen er kritisk, spesielt for Vestlandet. Sjømatbedriftene oppfordrer myndighetene til å utvikle en ny eksportstrategi, mens Salmongroup mener Norge er for ensomme utenfor EU og etterlyser nasjonale tiltak for å sikre forutsigbarhet og konkurranseevne.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer knyttet til mulige konsekvenser for Norge etter at USA har økt tollen på varer fra EU. Politikere og representanter fra eksportindustrien frykter at dette kan føre til økte tollsatser også for Norge, noe som vil ramme norsk økonomi og arbeidsplasser. Frp-leder Sylvi Listhaug og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum tror likevel at Norge kan unngå EU-toll, da de mener EU vil tape på å straffe Norge. Statsminister Jonas Gahr Støre oppfordrer til å avvente situasjonen og understreker at det er usikkert hvordan dette vil påvirke Norge. Flere bedrifter uttrykker bekymring for konkurransekraften og frykter tap av arbeidsplasser dersom det innføres tollbarrierer.