Miljødirektoratet vil forby kinaullhåndskrabbe i Norge etter et større beslag av levende krabber på Svinesund i 2023. Kinaullhåndskrabben er en av verdens 100 verste fremmede arter og truer livet i elvene ved å forårsake erosjon og konkurrere med lokale arter om mat.
De beslaglagte krabbene var ment for restauranter og kjøpt i Gøteborg, men arten kommer opprinnelig fra Asia, Afrika og Amerika.
Miljødirektoratet har nå sendt et forslag på høring om forbud mot import, omsetning og utsetting av levende kinaullhåndskrabbe samt seks andre krabbearter, for å hindre at skadelige arter etablerer seg i norsk natur.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Norge opplever en kraftig økning i import av fremmede arter via planter, med 1,9 milliarder levende virvelløse dyr og 800 millioner spiredyktige frø som ankom i fjor. Blant de mest bekymringsfulle artene er amerikabartege, tomatmøll, skarabeen Oxyomus sylvestris og kulegråurt, som kan true norsk natur og landbruk. Disse artene kommer hovedsakelig via importerte planter med jordklumper. Miljødirektoratet og Mattilsynet vurderer nå strengere importregler, inkludert forbud mot import fra høyrisikoområder og økt testing. Privatpersoner oppfordres til å kjøpe norske planter og rapportere uvanlige funn. Klimaendringer øker risikoen for spredning, og tiltak er nødvendig for å beskytte norsk natur og økonomi.
2 måneder siden
Miljødirektoratet advarer mot spredning av flatormen Obama nungara til Norge, etter funn i Sverige og andre europeiske land. Denne flatormen utgjør en trussel mot økosystemet da den spiser meitemark, snegler og insekter. Miljødirektoratet har sendt ut varsel til hagesentre og oppfordrer publikum til å rapportere funn av ormen. Ved funn anbefales det å ta bilde og destruere den ved koking. Selv om det er usikkert om arten kan etablere seg i Norge, kan den overleve temperaturer ned til minus fire grader, noe som gjør det viktig å være oppmerksom.
16 dager siden
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen og fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss varsler tiltak for å redde Oslofjorden. Fjorden er truet av avrenning, utslipp og fiskeri, noe som har ført til at torsken er truet og sjøstjerner spiser blåskjell. Regjeringen vurderer nullfiskesoner, men vil unngå yrkesforbud for fiskerne. 20 millioner kroner er bevilget til prosjekter for å bedre vannmiljøet. Funn av sildeegg og børstemark gir håp om at tilstanden i fjorden kan bedres.
2 måneder siden
Den potensielt skadelige flatormen Obama nungara er oppdaget i Sverige, noe som vekker bekymring i Norge. Miljødirektoratet frykter at denne fremmede arten, som spiser meitemark, snegler og insekter, kan true det norske naturmangfoldet. Funnene i Sverige knyttes til import av planter fra ulike europeiske land, og norske planteimportører blir bedt om å være ekstra årvåkne. Arten er 5-8 cm lang og har et karakteristisk utseende med beige til mørkebrun farge og svarte langsgående striper.
13 dager siden
Miljødirektoratet har foreslått å forby 97 fremmede plantearter, inkludert syrin og villvin, for å hindre spredning i naturen. Forslaget møter motstand fra hageentusiaster, som mener det vil ramme vanlige hageplanter og redusere det biologiske mangfoldet. De argumenterer for at mange av disse plantene er en del av norsk kulturarv, og at et forbud vil være vanskelig å håndheve. Det påpekes også at et slikt forbud vil ramme hageeiere i Nord-Norge hardest, da de har færre alternativer. Hagebladredaktøren etterlyser dialog med hageeiere og fagfolk istedenfor et ensidig fokus på forbud.
3 måneder siden
Regjeringen foreslår nye og strengere tiltak for å redde Oslofjorden, som er hardt rammet av forurensning og overfiske. Tiltakene inkluderer forbud mot visse fiskemetoder og opprettelse av nullfiskeområder hvor alt fiske er forbudt. Dette kommer etter at tidligere tiltak, som forbud mot torskefiske, ikke har hatt ønsket effekt. De største truslene mot fjorden er avløp, jordbruk og fiskeri. Det er et håp om at de nye tiltakene kan være starten på en ny tid for fjorden, men det er også usikkerhet knyttet til om tiltakene er tilstrekkelige og kommer tidsnok. Erfaringer fra hummerfredningssoner og stengte lakseelver kan være relevante for de nye tiltakene.
25 dager siden
Miljødirektoratet innfører tidenes strengeste restriksjoner for laksefiske i et forsøk på å redde villaksen. Bakgrunnen er rekordlave laksetall i norske elver. De nye reglene innebærer blant annet forbud mot å avlive stor laks (over 65 cm) i mange vassdrag, og fem elver stenges helt for fiske. Norske Lakseelver støtter tiltakene, men påpeker at lakselus og rømninger fra oppdrettsanlegg er en stor trussel mot villaksbestanden. De mener oppdrettsnæringen må ta ansvar.
2 måneder siden
Kunstig intelligens (KI) tas i bruk for å bekjempe den økende bestanden av pukkellaks i norske elver. Tre prototyper basert på KI-teknologi skal testes i Finnmarkselver for å skille pukkellaks fra andre fiskearter som laks, sjøørret og sjørøye. Pukkellaksen er en uønsket fremmedart som truer lokale fiskebestander og naturmangfold. Maskinene bruker bildegjenkjenning for å sortere ut pukkellaksen for avliving, mens andre arter får passere. Prosjektet er et samarbeid mellom Statsforvalteren i Troms- og Finnmark og flere leverandører, med en kostnadsramme på 15 millioner kroner. Resultatene fra testingen vil avgjøre om teknologien tas i bruk i flere elver i 2027, da forskere frykter at over en million pukkellaks vil gyte i norske elver.
2 måneder siden
Stortingsrepresentant Geir Jørgensen fra Rødt foreslår et totalforbud mot at fisketurister tar med fisk ut av Norge, begrunnet med økende smugling og behov for strengere regulering. Tollvesenet har beslaglagt store mengder fisk fra turister, og mener dette bare er toppen av isfjellet. Reiselivsbedrifter frykter at et slikt forbud vil føre til nedleggelse av næringen, da mange turister kommer for å fiske og ta med fangsten hjem. Kontrollene har økt, spesielt på flyplasser, og det er beslaglagt mer fisk enn tidligere. Samtidig etterspør yrkesfiskere strengere regulering av turistfiske, da de opplever at turistene fisker fritt mens yrkesfiskere har kvoter.
3 måneder siden
Regjeringen foreslår et totalforbud mot fiske i tre områder av Oslofjorden, inkludert nasjonalparkene Færder og Ytre Hvaler, samt Indre Oslofjord. Dette gjelder både yrkes- og fritidsfiske. Tiltaket kommer etter en ny tilstandsrapport som viser at fjorden er i alvorlig tilstand. Fiskeriministeren understreker at fjorden trenger en pause, selv om dette vil få konsekvenser for fiskerinæringen. WWF Verdens naturfond støtter forslaget, men påpeker at flere faktorer enn fiske bidrar til fjordens dårlige tilstand. Klima- og miljøministeren understreker behovet for å ta tak i flere områder for å bedre situasjonen. Forslaget skal nå sendes ut på høring.