Artikkelen kritiserer Norges passive tilnærming til handelsforhandlinger med USA under Trump, i kontrast til land som Australia som aktivt sikrer unntak fra tollmurer.
Den argumenterer for at Norge har gode forutsetninger for å oppnå en gunstig handelsavtale, gitt landets handelsoverskudd, investeringer i USA og potensial for strategisk samarbeid innen energi og mineralressurser.
Artikkelen oppfordrer statsminister Støre til å handle raskt og utnytte Norges posisjon før Trump mister flertallet i Kongressen, og understreker behovet for en offensiv strategi som forstår Trumps forhandlingsstil.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen hevder at Norge har gode kort i den pågående handelskrigen og kan unngå negative konsekvenser ved å spille på sine styrker. Den kritiserer norske politikeres manglende handlekraft, med unntak av Sylvi Listhaug. Forfatteren foreslår å utnytte Norges handelsunderskudd med USA, forekomsten av sjeldne jordmineraler og posisjonen som Europas største energileverandør for å sikre gunstige avtaler. Artikkelen nevner også muligheten for å spille på USAs interesse for Grønland og å øke militære innkjøp fra USA for å styrke forhandlingsposisjonen.
4 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge raskt må etablere sterke relasjoner med Donald Trumps nye administrasjon. Det haster fordi Republikanerne har kontroll over både Det hvite hus og Kongressen, og initiativer må være i gang innen 2025 for å passere. Norge har gode forhandlingskort med energiressurser, mineraler og strategisk plassering. Artikkelen foreslår at Norge bør posisjonere seg som en strategisk energipartner for USA og Canada, og at EU-medlemskap er et blindspor. Det understrekes at statsminister Støre må prioritere fysiske møter med Trump og hans administrasjon for å sikre norske interesser.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer regjeringen for manglende handlekraft i møte med de høye strømprisene. Det hevdes at utenlandskablene til Storbritannia og Tyskland har ført til prissmitte fra Europa, og at Norge burde forhandle med EU om dette. Det argumenteres for at Norge, som en stor gassleverandør, har et forhandlingskort og bør stå opp for egne interesser. Artikkelen mener at regjeringen har vært for passiv og at Norge bør opptre som en likeverdig partner i møte med EU.
2 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug oppfordrer statsminister Jonas Gahr Støre til å ta direkte kontakt med Donald Trump for å søke om unntak fra den varslede tollen på europeiske varer, og viser til Australias eksempel. Listhaug mener Norges handelsunderskudd med USA, samt landets investeringer i amerikanske selskaper, kan være gode argumenter. Hun påpeker at Trump har et positivt syn på Norge, og at landets posisjon utenfor EU kan være en fordel. Listhaug kritiserer Ap og Høyre for å skape frykt for at EU vil ramme Norge med mottiltak, og understreker at EØS-avtalen forbyr toll mellom avtalepartene.
25 dager siden
Artikkelen analyserer USAs nye tollsatser og deres mulige konsekvenser for norsk næringsliv. Jan Petter Sissener argumenterer for at Norge må redusere subsidier og skatter for å styrke konkurranseevnen. Han kritiserer regjeringens «grønne industriløft» og mener finansminister Stoltenberg må ta grep for å bedre vilkårene for norsk næringsliv. Sissener mener Stoltenberg må våge å utfordre LO og partiets venstreside for å gjennomføre nødvendige endringer i skatte- og subsidiepolitikken.
3 måneder siden
NHO uttrykker bekymring for mulige handelskrig med Trump og ønsker et tettere samarbeid med EU. Tidligere Frp-statsråd Ketil Solvik-Olsen er uenig i denne strategien. Han argumenterer for at Norge bør forhandle direkte med Trump, og mener Norge har ressurser som er viktige for USA, spesielt innen energi og mineraler. Solvik-Olsen foreslår at en norsk delegasjon med Erna Solberg, Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg reiser til USA for å inngå en handelsavtale. Han mener Norge er et lite land som raskt kan komme til enighet med USA, i motsetning til EU. Solvik-Olsen mener NHO mangler selvtillit når de ikke tror Norge kan forhandle direkte med Trump.
2 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre fremhevet nordområdene tidlig i sitt møte med Donald Trump. Artikkelen kritiserer norsk mediedekning for å ha oversett dette viktige poenget.
25 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps innføring av høye tollsatser og de negative konsekvensene dette kan ha for verdenshandelen. Trumps likegyldighet til potensielle prisstigninger i USA blir kritisert, og hans handlinger sammenlignes med mellomkrigstidens proteksjonisme. Jonas Gahr Støre kritiserer Trump for å undergrave USAs rolle som et åpent samfunn. Støre forsikrer at Norge er forberedt og vil søke å unngå negative konsekvenser fra EUs mottiltak. Artikkelen antyder at situasjonen aktualiserer debatten om norsk EU-medlemskap.
2 måneder siden
Donald Trump innfører toll på stål og aluminium, noe som skaper bekymring for norske bedrifter. Ketil Solvik-Olsen kritiserer Støre-regjeringen for å være for passive i saken og mener de bør ta direkte kontakt med Trump, slik Australia har gjort. Solvik-Olsen fremhever Norges handelsoverskudd med USA som et mulig argument for å få unntak. Statsminister Støre svarer at regjeringen arbeider aktivt gjennom flere kanaler, inkludert EU, for å unngå at Norge rammes av en potensiell handelskonflikt mellom USA og EU. Støre uttrykker bekymring for at Norge kan bli skadelidende dersom EU innfører mottiltak.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at toll mellom Norge og EU er ulovlig, med henvisning til EØS-avtalens artikkel 10. Selv om USA har varslet toll mot EU, og Norge ikke er en del av EUs tollunion, beskytter EØS-avtalen norsk næringsliv mot toll på de fleste industrivarer og bearbeidede landbruksvarer. Avtalen har forrang over andre avtaler EU har inngått, inkludert WTO-avtalen. Norske foretak har mulighet til å utfordre eventuell ulovlig toll rettslig i EU. Artikkelen kritiserer norske myndigheter for manglende tydelighet rundt EØS-avtalens bestemmelser om tollfrihet.