En undersøkelse viser at to av tre nordmenn irriteres over mobilbruk i juleselskap. Kvinner og eldre er de som irriteres mest, mens unge, ironisk nok, både irriteres og bruker mobilen hyppig.
Psykolog Kirsten Resaland anbefaler et positivt fokus og felles aktiviteter for å redusere mobilbruken. Hun understreker at mobilbruk for noen kan være en måte å håndtere sosiale situasjoner på, og at det er viktig å vise forståelse.
Generasjonsforskjeller i synet på mobilbruk er også tydelig.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
En ny trend blant unge viser et ønske om å redusere mobilbruk, drevet av en følelse av avhengighet og et ønske om mer tilstedeværelse. Forskning viser at mange opplever varsler fra sosiale medier som invaderende og at de går glipp av hverdagsglede ved å være for mye på skjerm. Samtidig øker den sosiale aksepten for å logge av, noe som gjør det lettere å redusere skjermtid. Psykologer understreker viktigheten av å være til stede i øyeblikket og oppfordrer til å reflektere over hvordan man ønsker å bruke tiden, spesielt i sosiale sammenhenger. Ensomhet blant unge knyttes også til skjermbruk, og det oppfordres til å se opp og rundt seg for å skape kontakt med andre.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd for å unngå konflikter i familieselskaper i julen, spesielt rundt politiske og kontroversielle temaer. Psykologer og andre eksperter anbefaler å unngå vanskelige temaer, fokusere på felles interesser, og lytte til andre med nysgjerrighet. Det er også viktig å ta vanskelige samtaler privat og ikke konfrontere andre offentlig. Om nødvendig, kan man avlede situasjonen ved å inkludere seg selv i en pause eller aktivitet. Artikkelen understreker at det er viktig å akseptere at man ikke kan endre andres meninger.
4 måneder siden
Mange opplever ensomhet i julen, ifølge Kirkens SOS og Røde Kors. En undersøkelse viser at kun halvparten av nordmenn gleder seg til jul, mens en betydelig andel gruer seg, ofte på grunn av ensomhet og økonomiske vansker. Psykologer anbefaler å senke forventningene til julen, bruke sosiale medier aktivt for å skape kontakt, og søke hjelp via telefonlinjer. Ekte samtaler med andre mennesker fremheves som viktig for å lindre ensomhet. Kirkens SOS tilbyr sine tjenester hele julen, også til innsatte i fengsler.
23 dager siden
NRKs økonomikommentator Cecilie Langum Becker angrer på at hun ga sine to eldste barn smarttelefon i 2. klasse, og fremhever viktigheten av lek uten skjerm for sin yngste datter. Sammen med andre foreldre engasjerer hun seg i å utsette smarttelefonbruken blant barn. Bevegelsen «smarttelefonfribarndom» har som mål at ingen barn på barneskolen skal ha smarttelefon innen 2030. Helsedirektoratet utarbeider råd om skjermbruk for barn og unge, mens Frankrike har innført forbud mot mobilbruk i skolen for elever under 15 år.
21 dager siden
En undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser store forskjeller i bruken av sosiale medier mellom ulike aldersgrupper. Ungdom i alderen 16-19 år bruker i snitt over fire timer daglig på sosiale medier, mens eldre generasjoner foretrekker Facebook. Snapchat og TikTok er mest populære blant de yngste. Kvinner bruker generelt mer tid på sosiale medier enn menn. I snitt bruker nordmenn 113 minutter daglig på sosiale medier.
1 måned siden
Artikkelen omhandler en trend der unge mennesker velger enklere mobiltelefoner uten internettilgang for å redusere skjermtid og føle seg mindre tilkoblet. Flere forteller at de føler seg mindre trøtte og mer tilstede i hverdagen ved å bytte ut smarttelefonen med en «dum» telefon. Et eksperiment viser at ungdommer som byttet til fliptelefoner sov bedre og prioriterte sosialt samvær. Medieforsker Mehri Agai påpeker at mange kjenner på en metning av å være tilgjengelig hele tiden, og at behovet for digital frakobling øker. Butikker som Elkjøp og Power melder om økt salg av enklere mobiltelefoner, spesielt blant yngre kunder.
12 dager siden
Psykolog Eva Tryti forklarer at påsken kan forsterke konflikter i familier, spesielt på trange hytter. Vanlige krangelstemaer er arbeidsdeling, forventninger og tidsbruk. Rus kan også bidra til konflikter. Tryti anbefaler å avklare forventninger, ta pauser og tillate alenetid for å bevare ferieroen. Hun understreker at de fleste også opplever hyggelige stunder til tross for kranglene.
4 måneder siden
En undersøkelse viser at seks av ti nordmenn synes det er akseptabelt å gi bort gaver man har mottatt, men det bør gjøres i hemmelighet. Kvinner er mer positive til regifting enn menn, spesielt de mellom 30 og 39 år. En filosof mener at giveren har eierskap til gaven og at mottaker bør vise takknemlighet. Samtidig argumenterer en miljøorganisasjon for mer regifting for å redusere forbruk. En ekspert mener at ønskelister fjerner gleden ved å gi den perfekte gaven, som er noe mottakeren ikke visste at hen ønsket seg.
5 dager siden
En undersøkelse fra NOVA Spektrum i forkant av Hagemessen 2025 viser at nærmere 30 prosent av de spurte har irritert seg over naboens upleide hage. Over halvparten mener at egen hage holder høyere standard enn andres i nabolaget. Hagen oppleves som en forlengelse av hjemmet og et uttrykk for personlig stil, og mange lar seg inspirere av TV-programmer som viser at enkle og rimelige grep kan forbedre uterommet. Nabokonflikter knyttet til hage oppstår ofte på grunn av trær som skygger, støyende trampoliner eller snø som dumpes i naboens hage. Advokater anbefaler bedre kommunikasjon for å unngå slike konflikter. Undersøkelsen viser også at 33 prosent planlegger å bruke eksterne hagerådgivere i 2025. Artikkelen gir også en oversikt over regler i naboloven om trær, hekker og rettigheter ved beskjæring.
3 måneder siden
En økende andel nordmenn opplever matskam i forbindelse med jula, spesielt kvinner. Klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm mener dette skyldes et urealistisk bilde av hvordan man skal spise i jula, og at mange har en 'alt eller ingenting'-tankegang. Hun oppfordrer til å planlegge for at jula er annerledes, ta aktive valg rundt hva man spiser, og nyte maten uten å skamme seg. Ramm understreker at det er viktig å komme tilbake til normale rutiner etter jul, uten å straffe seg selv med for strenge dietter, og heller fokusere på sunn mat og gode måltider.